Džejn Ostin − potcenjivani genije engleske književnosti

Aleksa Anđelić 2017.
Komentari

Jedna od najpoznatijih engleskih književnica Džejn Ostin rođena je na današnji dan 1755. godine u Stiventonu.

www.thestar.com

Njen život nije bio ni nalik onim životima o kojima je pisala u svojim romanima. Bio je nezanimljiv, monoton, prazan, bez nekih posebnih dešavanja, bez ljubavi i strasti. Rodila se u uglednoj svešteničkoj porodici, u kojoj je imala bezbrižno detinjstvo okružena braćom i sestrom. Sa sestrom je bila veoma bliska i upravo je ona naslikala njen čuveni portret koji se danas čuva u londonskom muzeju. Završivši školu za devojke, gde je dobila obrazovanje kakvo nisu dobijale devojčice tog doba, počinje da piše. Prvu priču objavljuje 1789. godine.

Nikada se nije udavala. Nikada nije imala nijednu pravu ljubav, čak ni običan flert. Umesto da prihvati bračnu ponudu mladog i bogatog Harisa Videra, koja bi joj omogućila sigurnu budućnost i oslobodila titule večite usedelice, ona odbija uz argument: Sve se može istrpeti i izdržati, ali brak bez ljubavi ne.

austenonly com

Foto: www.austenonly.com

Pošto joj se sreća nije osmehnula na ljubavnom polju, imala ju je dovoljno kada je karijera u pitanju. Napisala je maestralne romane koji se čitaju i danas, 200 godina kasnije. U svojim delima slavi zaljubljenu ženu, pravu i iskrenu ljubav, veliča dobrotu, skromnost i mudrost i vrlo često idealizuje muškarce. U početku su mnogi osuđivali njen rad, govorili da je to zbog tema koje nisu bile primerene ženama, kojima su i bile namenjene. Te kritike su joj odmogle da se probije u ugledne književne engleske klubove. Međutim, kritičari 20. veka je uzdižu iz pepela i stavljaju rame uz rame sa Šekspirom, Bajronom i Tvenom.

Umrla je posle bolesti 1817. godine u Vinčensterskoj katedrali u 41. godini života. Misli se da je bolovala od Adisonove bolesti, čiji je uzrok tada bio nepoznat. Iza sebe je ostavila najlepša dela engleske književnosti koja su svima dobro poznata: Gordost i predrasude, Razum i osećajnost, Ema, Pod tuđim uticajem, Mansfild park i mnoga druga.

Izvori: onaportal.com, casopisinterfon.org

Ključne reči: Na današnji dan , kultura , džejn ostin , književnica , Biografija ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.