Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Emilija Klark − čuvena majka zmajeva

Jelena Todorović 22.10.2020. Komentari

Na današnji dan 1986. godine rođena je britanska pozorišna i filmska glumica Emilija Klark. Planetarnu popularnost stekla je igrajući lik Deneris Targerijan u seriji „Igra prestola”. Ova uloga osim slave donela joj je nominaciju za nagradu ,,Emi” za najbolju sporednu glumicu u dramskoj seriji.

Foto: www.wallpaperaccess.com

Emilija Klark je rođena u Londonu. Glumu je zavolela još u ranoj mladosti, kada je sa majkom odgledala mjuzikl Show Boat, na kome je njen otac radio kao ton majstor. Česti odlasci sa ocem u pozorište dodatno su rasplamsali njenu fascinaciju glumom. Svoje prve glumačke korake načinila je igrajući u predstavama West Side Story i Twelfth Night. Kako bi učinila svoje nastupe zanimljivijim, naučila je da peva i svira gitaru. Nakon završetka srednje škole upisala je prestižnu glumačku školu Central Saint Martins, koju su pohađali mnogi poznati glumci poput Majkla Fasbendera, Kolina Ferta i Toma Hardija.

Po završetku studija Emilija je započela svoju karijeru dobivši prvu ulogu u seriji Doktori. Zatim su usledile manje uloge u nekoliko televizijskih reklama. Naredne godine pojavila se u naučno-fantastičnom filmu pod nazivom Triassic Attack. Uprkos početnim uspesima, gluma joj ipak nije donosila dovoljno novca. Do velikog preokreta je došlo kada je dobila ponudu da ode na audiciju za novu seriju pod nazivom Igra prestola. Nakon uspešne audicije, Emilija je postala Deneris Targerijan, kraljica i majka zmajeva.

got

Emilija u seriji Igra prestola; Foto: www.moviefone.com

Popularnost koju je stekla igrajući lik Deneris donela joj je nove projekte, uključujući glavnu ulogu u indi-mjuziklu iz 2012. godine pod nazivom Ostrvo spajk. Sledeće godine prvi put se pojavila na Brodveju igrajući Holi Golajtli u scenskoj produkciji Doručak kod Tifanija. Iste godine se pojavila rame uz rame sa Džudom Louom u komediji Dom Hemingvej. Nakon što je odbila ulogu u filmu 50 nijansi sive, Emilija je dobila ulogu Sare Konor u ostvarenju Terminator: Postanje, koje predstavlja jedan od brojnih nastavaka ove sage. Emilija Klark je jedna od glumica koja se oprobala u različitim žanrovima. Tokom 2016. godine glumila je u romantičnoj drami Dok nisam srela tebe i dugo očekivanom filmu Solo: Priča Ratova zvezda, gde tumači lik Kire, Hanove drugarice iz detinjstva. Zatim je usledila uloga u romantičnoj komediji Prošlog Božića, gde igra zajedno sa Henrijem Goldingom. 

Pored glume bavi se i humanitarnim radom. Osnovala je organizaciju pod nazivom Same you koja pomaže ljudima koji pate od moždanih bolesti. Emilija je na ovu ideju došla nakon sopstvene borbe sa aneurizmima mozga. Iako je poznata širom sveta, mnoge njene kolege ističu da je jedna od najskromnijih i uvek nasmejanih glumica. Sama je više puta istakla da ukoliko se ne bi bavila glumom najverovatnije bi bila arhitekta, pevačica ili grafički dizajner.

Izvori: www.biography.com, www.imdb.com

Na današnji dan,kultura,emilija klark,Igra prestola,Terminator: Postanje,Prošlog Božića,Dok nisam srela tebe,Solo: Priča Ratova zvezda,Deneris Targerijan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.