Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Džon Lenon − čovek koji je promenio tok muzičke istorije

Jelena Todorović 9.10.2020. Komentari

Na današnji dan 1940. godine rođen je poznati pevač i tekstopisac Džon Lenon. Danas Lenona većina poznaje kao osnivača legendarnog benda „Bitlsi”. Lenon je vremenom postao jedan od najvećih predvodnika borbe za mir u svetu. Muzikom se borio protiv rasne i socijalne neravnopravnosti u želji da svet postane bolje, prijatnije i pravednije mesto za život. Njegov dobrinos muzici je ostavio neizmerni trag, a njegova popularnost ne jenjava čak ni danas.

Foto: www. wallpapercave.com

Džon Lenon je rođen u Liverpulu u Engleskoj. Kada je imao samo četiri godine roditelji su mu se razveli, a on je otišao da živi kod tetke. Iako se njegova majka ponovo udala, nastavila je da ga redovno posećuje. Tokom tih poseta učila je sina da svira bendžo i klavir i kupila mu je prvu gitaru. Lenon je bio veoma nestašno dete i često je zapadao u neprilike. Voleo je da crta groteskne figure zbog čega mu je direktor škole predložio da upiše jedan od umetničkih koledža. Mada i nije mogao da se pohvali dobrim ocenama, bio je veoma talentovan.

Inspirisan velikom popularnošću Elvisa Prislija, šesnaestogodišnji Lenon je odlučio da osnuje bend pod nazivom Kuari Men. Tokom jedne crkvene svečanosti 1957. godine upoznao je Pola Mekartnija. Ubrzo ga je pozvao da se pridruži njegovom bendu. Bendu su se zatim pridružili Džordž Harison i Stjuart Satklif. Nedugo nakon toga su odlučili da promene ime benda. Tokom jednog nastupa u Liverpulu, Bitlsi su privukli pažnju Brajana Epstajna, koji je ubrzo postao njihov menadžer. Zajedno sa novim bubnjarom, Ringom Starom, u oktobru 1962. godine bend je objavio svoj prvi singl pod nazivom Love Me Do. Zatim su usledile pesme Please Please Me, She Loves you i Want To Hold Your Hand.

the beatles

Bend Bitlsi; Foto: www.pixabay.com

Neizmerna popularnost benda omogućila je Bitlsima da postanu prvi britanski bend koji se probio na američko tržište. Iz muzičkih voda Bitlsi prelaze i na filmsko platno i snimaju svoj prvi film A Hard Day’s Night. Već 1965. godine usledio je naredni film koji nosi naziv Help. Te iste godine kraljica Elizabeta II proglašava Bitlse članovima odreda britanskog carstva. U avgustu 1965. Bitlsi su održali koncert na prepunom stadionu u Njujorku, a toliki broj posetilaca je ostao nezapamćen u muzičkoj istoriji. Po povratku u Englesku snimili su novi album Rubber Soul.

Nakon katastrofalnih koncerta na Filipinima gde su članovi benda izvređali predsednika, popularnost Bitlsa počinje da opada. Ono što je obeležilo ovaj period njihove muzike jeste eksperimentisanje sa drogom, što se i odražava na muziku. Ubrzo objavljuju album pod nazivom Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band koji odlikuje psihodelična melodija i uticaj indijske muzike. Mnogi smatraju da je upravo ovaj album jedan od najvećih dostignuća rok muzike.

Godine 1967. Bitlsi odlučuju da snime film pod nazivom Magical Mystery Tour. Međutim, film nije postigao uspeh te članovi benda odlaze na dva meseca u Indiju. Poslednji put su zajedno stali pred publikom 1968. godine na premijeri filma Yellow Submarine. Iste godine je izašao i album The Beatles, koji jasno odaje različite pravce. Dodatnoj tenziji među članovima benda doprinosi i Lenonova saradnja sa suprugom Joko Ono. Njihova zajednička pesma Give Peace a Chance je postala nacionalna himna pacifista. Usled nesaglasnosti sa ostalim članovima, Lenon napušta Bitlse 1969. godine.

John Lennon and Yoko Ono

Džon Lenon i Joko Ono; Foto: www.nme.com

Nedugo nakon raspada benda, Lenon objavljuje svoj prvi samostalni album koji odlikuje sirovi minimalistički zvuk. Zatim je usledio album Imagine, koji  je postao jedan od njegovih najpriznatijih i najuspešnijih projekata. Lenon i Ono se sele u Ameriku 1971. godine, međutim tamo žive u neprestanom strahu od deportovanja. Naime, Lenonu je rečeno da će ga proterati iz zemlje zbog problema sa marihuanom koje je imao u Britaniji. Međutim, pevač je bio ubeđen da predsednik Nikson želi da ga deportuje zbog njegovog aktivizma protiv rata u Vijetnamu. Ispostavilo se da je ipak bio u pravu. Dve godine nakon što je Nikson dao ostavku, Lenon dobija državljanstvo. Čitava borba oko dobijanja državljanstva odrazila se i na njegov brak. Ubrzo Lenon odlučuje da se u potpunosti posveti porodici i odustane od muzike.

Džon Lenon se vratio na muzičku scenu 1980. godine albumom Double Fantasy. Samo nekoliko dana po izlasku albuma, Mark Dejvid Čepman je ubio Lenona ispalivši nekoliko hitaca u njega. Džon Lenon je tragično preminuo 8. decembra 1980. godine u četrdesetoj godini. Ubistvo Džona Lenona ostavilo je ogroman trag kada je pop kultura u pitanju. Njegovom su smrću, iako deset godina kasnije, simbolično završene šezdesete i sve što su one predstavljale.

Izvori: opusteno.rs, biograpy.com

Džon Lenon,Pevač,tekstopisac,Pol Mekartni,Joko Ono,Bitlsi,Imagine,Na današnji dan,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.