Gaj Julije Cezar − najveći rimski vojskovođa

Jelena Todorović 2020.
Komentari

Na današnji dan 100. godine pre nove ere rođen je slavni rimski vojskovođa, državnik i reformator Gaj Julije Cezar. Mnogi ga nazivaju najvećim Rimljaninom. Iako je Cezar ostavio trag na mnogim poljima, više od svega se ističe njegovo političko delovanje. Njegovi zapisi iz galskih ratova spadaju u remek-dela rimske književnosti. Za sobom je ostavio i julijanski kalendar, koji i danas koriste mnoge pravoslavne crkve.

Foto: www.pixabay.com

Gaj Julije Cezar je rođen u Rimu, a potekao je iz poznate, ali ne tako imućne porodice. Cezarov otac, Gaj Julije Cezar Stariji, bio je istaknuti član rimske aristokratije i pristalica Gaja Marija. Služio je kao vojni tribun, kvestor i pretor, a kao prokonzul upravljao je provincijom Azijom. Cezarovi deda i pradeda sa očeve strane takođe su nosili ime Gaj Julije Cezar i zauzimali visoke državne funkcije. Kada je imao 16 godina, umro mu je otac pa je život nastavio sa majkom. Cezar je za vreme u kome je živeo bio veoma obrazovan.

Oženio se Kornelijom, devojkom iz aristokratske porodice, što je izazvalo ljutnju diktatora Sule, koji je naredio da se par razvede pod pretnjom da će im u suprotnom oduzeti svu imovinu. Cezar je to odbio, a zatim napustio Rim kako bi služio vojsku na Siciliji i u Aziji. Nakon Suline smrti, Cezar se vraća i započinje svoju političku karijeru kao advokat , i tako otvara novo poglavlje u istoriji Rimskog carstva. Putuje na Rodos kako bi se posvetio studijama filozofije, ali na putu do tamo pljačkaju ga gusari. Po povratku u Rim, Cezar je vršio nekoliko Vladinih funkcija pod Gnejem Pompejem, a 60. godine p.n.e. izabran je za konzula. Međutim, njegova supruga Kornelija ubrzo je umrla. Dve godine kasnije oženio se Pompejom, dalekom rođakom Pompeja. Njegova politička karijera se uprkos tome nastavila.

cezar

Cezar; Foto: www.flickr.com

Nakon velikih uspeha i napredovanja u političkoj karijeri, zajedno sa Pompejem i Markom Licinijom Krasom, Cezar je osnovao Prvi trijumvirat, politički savez koji mu je davao veliku moć i predstavljao odskočnu dasku za dalje napredovanje. Godine 59. p.n.e. Cezar je postao konzul Galije i Španije i zajedno sa Krasom i Pompejem vladao narednih sedam godina. Njegova popularnost među rimskim narodom sve više je rasla, ali Pompej, koji je zavideo Cezaru na političkoj moći i uspehu, nije bio oduševljen time, dok je Kras osećao prezir prema Pompeju. Cezar je pokušao da izgladi nesuglasice poslavši Krasa u Siriju, a Pompeja u Španiju. Kras je u Siriji ubijen u bitki, a Pompej se ponovo vratio u Rim. Cezarov odnos sa Pompejem je postao neprijateljski, što je dovelo do građanskog rata. Nakon što je zaratio sa svojim bivšim saveznikom Pompejem, Cezar se, goneći ga, našao u Egiptu. Pompej je već bio pogubljen kada je Cezar stigao, ali je ipak odlučio da ostane u Egiptu, gde se umešao u politiku i vladavinu kraljice Kleopatre, sa kojom je dobio sina Cezariona.

Cezar je zatim nekoliko godina vodio uspešne borbe po Egiptu, Maloj Aziji i Galiji. Nakon ovih sukoba 45. godine p.n.e proglašen je za doživotnog diktatora i nazvan je Ocem svoje zemlje po povratku iz Egipta. Pošto je savladao sve svoje neprijatelje, postao je jedini i apsolutni vladar Rimske imperije. Ponuđena mu je kruna, ali ju je odbio znajući da Rimljani ne vole kraljeve. Izvršio je brojne reforme koje su služile tome da mu omoguće još veću moć i izdvoje ga od ostalih senatora. Uspostavio je i zakon koji mu je dozvoljavao da uspostavlja moralna načela, koja su se odnosila na sve osim njega. Prema mišljenju nekih stručnjaka, Cezar je udario temelje rimskog carskog uređenja u vreme kad je Republika već propadala. Drugi smatraju da je bio nemilosrdni tiranin sa ogromnom željom za moći. U njegovu čast sedmi mesec u godini je preimenovan u jul.

4031239355 13514acd17 c

Cezarova statua; Foto: www.flickr.com

Cezar nije bio samo vojskovođa i vladalac, već i uspešan reformator i pisac. Napisao je memoare pod naslovom De bello Gallico(O Galskom ratu)De bello civili (O Građanskom ratu). Pre njegovog dolaska na vlast, Rimljani su koristili sistem kalendara na osnovu lunarnog ciklusa, koji je diktirao da godina ima 355 dana. Nakon konsultacija sa astronomom Sosigenom, Cezar je uveo novi sistem, Julijanski kalendar, koji je stupio na snagu 45. godine p.n.e. i bio je sastavljen od 365 dana u godini. Ovim je dodao još jedan dan svake četvrte godine da nadoknadi razliku i time postao tvorac Julijanskog kalendara. 

Međutim, njegova očigledna arogancija i ambicija donele su mu nepopularnost i sumnju naroda. O Cezarovoj smrti se pričalo i poslužila je kao inspiracija mnogih književnih dela. Grupa zaverenika koja je želela da sačuva državu od monarhističkih ambicija ubila je Cezara 15. marta 44. godine p.n.e. Među zaverenicima nalazio se i njegov usvojen sin Brut. Mnogi navode da su njegove poslednje reči bile: Zar i ti, sine Brute? Tim atentatom zaverenici su pokušali da spasu Republiku, ali u tome nisu uspeli.

Izvorisrednjeskole.edukacija.rsnationalgeographic.rs opsteobrazovanje.in.rs

Ključne reči: Cezar , Kleopatra , vojskovođa , imperator , stari Rim , Na današnji dan , Julijanski kalendar ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.