Antonio Gaudi − Božji arhitekta

Jelena Ilić 2020.
Komentari

Za umetnost koja prožima arhitektonska remek-dela jedne oblasti Barselone zaslužan je Antonio Gaudi, rođen na današnji dan u Španiji 1852. godine. Čak sedam dostignuća poznatog katalonskog arhitekte je svrstano u svetsku baštinu UNESCO-a. Njegove najznačajnije građevine su Casa Vicens, La Pedrera, Park Guell, Palata Guell, Colonia Guell, Casa Batllo, Casa Calvet, fontana Cascada u parku De la Ciutadella, ali delo koje se posebno izdvaja je čuvena katedrala Sagrada familia. 

Foto: www.barcelonatm.ru

Oko mesta rođenja Antonija Gaudija danas se nadmeću gradići Riudoms i Reus, iako većina onih koji su pisali biografije o njemu smatra da se rodio u Reusu, u provinciji Taragoni. Roditelji su mu bili Fransesk Gaudi Sera i Antonija Kornet Bertran. Mesto njegovog rođenja je ono što je probudilo strastvenost u njegovom karakteru, zajedno sa inteligencijom i praktičnim duhom, što je doprinelo njegovoj kreativnosti u životu. Zahvaljujući grnčarskoj tradiciji njegove porodice, bez ikakvih planova i nacrta je uspeo da realizuje forme u prostoru. Studirao je od 1873. do 1877. godine i diplomirao arhikteturu u 26. godini na Višoj tehničkoj školi arhitekture u Barseloni. Zbog nedostatka novca je tokom studiranja radio i kao tehnički crtač i ponekad kao dizajner nameštaja. Dvojica poznatih katalonskih arhitekata Đuzepe Fontsere i Đoan Martorelj su primetili njegov talenat i unajmili ga da radi različite projekte.

Religija, priroda i arhitektura su motivi na kojima se zasnivala njegova graditeljska filozofija, a religija je naročito bila prepoznatljiva u njegovim delima, zbog čega je dobio epitet Božji arhitekta. Inspiraciju je takođe pronalazio i u orijentalnim delima IndijePersije i Japana. Preokret u profesionalnom i privatnom životu Gaudija bio je dizajn jedne vitrine za obdanište, koja se našla na izložbi u Parizu 1878. godine. U periodu od 1878. do 1882. godine Gaudi radi u gradiću Matarou, 30 km udaljenom od Barselone, gde je živela njegova jedina poznata, ali nesrećna ljubav. S obzirom na to da je po obrazovanju bio arhitekta, Gaudi je projektovao i ulične lampe, vrtove, kuće, crkve i manastire.
Sagrada Familia 1

Katedrala Sagrada Familia; Foto: www.pixabay.com

Nakon toga se najviše posvetio svom najznačajnijem projektu, katedrali Sagrada Familia, što na španskom znači Sveta porodica. Iako je posvetio čak 40 godina nastajanju katedrale prožete dizajnom gotske, afričke i mavarske arhitekture, ona je do sada ostala nedovršena. Misterioznost katedrale Sagrada Familia parira onoj misterioznosti Leonardovog dela Mona Lize. Hrišćanske poruke, priroda, Sveto pismo i Liturgija predstavljali su glavnu inspiraciju za nastanak ove građevine.

Antonija Gaudija je 7. juna 1926. godine pregazio tramvaj, a zbog njegovog zapuštenog izgleda i praznih džepova taksisti nisu želeli da ga odvezu do bolnice, misleći da im neće platiti vožnju. Prijatelji su ga prepoznali u bolnici za siromašne, iz koje su želeli da ga pošalju u bolju, ali je on odbio, zbog čega je nakon dva dana preminuo. Cela Barselona je žalila za gubitkom talentovanog arhitekte, a sahranjen je u porti crkve Sagrada Familia, kojoj je posvetio 43 godine svog života. Zbog nesreće koja ga je zadesila, tramvaji su povučeni sa ulica Barselone i nema ih ni danas.

Izvori: znanje.orgportalmladi.com 

Ključne reči: Antonio Gaudi , arhiktetura , španija , Barselona , Sagrada Familia , umetnost , religija , Na današnji dan ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.