Velika Monika Geler

Tamara Radovanović 2020.
Komentari

Na današnji dan 1964. godine rođena je američka glumica i bivša manekenka Kortni Bas Koks. Domaća publika zna je prvenstveno kao Moniku Geler iz serije Prijatelji, ali i kao Gejl Veders iz serijala filmova Vrisak i Džuls Kob iz serije Kugar taun.

Foto: www.youthincmag.com

Kortni Bas Koks rođena je u Birmingemu, u bogatoj porodici. Njen otac Ričard bio je građevinski preduzimač, dok je njena majka Kortni bila domaćica. Osim troje rođenih braće i sestara, Kortni ima i devetoro polubraće i polusestara. U srednjoj školi bila je čirlidersica i aktivno se bavila tenisom i plivanjem. Pošto je 1982. godine diplomirala, upisala je studije arhitekture i dizajna enterijera na ženskom koledžu Maunt Vernon, gde je postala članica sestrinstva Delta Zeta.

U završnoj godini srednje škole, Kortni se prvi put oprobala u manekenstvu i pojavila se u reklami za jednu prodavnicu. Nakon završetka prve godine studija, napustila je fakultet, otišla u Njujork i potpisala ugovor sa jednom prestižnom manekenskom agencijom. Pojavila se na naslovnim stranama nekoliko tinejdžerskih magazina i kratkih ljubavnih romana, ali i u reklamama za neke kozmetičke kompanije, kao što je Mejbelin. Reklamirala je i Njujoršku telefonsku kompaniju, a dok se bavila manekenstvom, pohađala je i časove glume.

 kortni fejfhweufhwe
Kortni Koks iz mlađih dana; Foto: www.weheartit.com

Svoju prvu ulogu na televiziji ostvarila je 1984. godine, epizodnom ulogom u sapunici As the World Turns. Iste godine, izabrana je da se pojavi u spotu pevača Brusa Springstina za pesmu Dancing in the Dark. Koksova je ostala upamćena kao prva osoba koja je na nekoj američkoj televiziji izgovorila reč menstruacija, i to u reklami za tampone. Takođe, vodila je televizijski šou This Week's Music. Ulogu u seriji Misfits of Science dobila je 1985. godine, ali ova serija nije doživela veliki uspeh. Prvu dobro zapaženu ulogu dobila je dve godine kasnije. Na audiciji na kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada devojaka, izabrana je za ulogu Loren Miler u seriji Family Ties. Svoju prvu filmsku ulogu Kortni je dobila 1987. godine u filmu Down Twisted, a njena prva značajna uloga u nekom ostvarenju sedme umetnosti jeste uloga Melise Robinson u komediji Ace Ventura: Pet Detective. 

Ulogu koja će joj zauvek promeniti život, Kortni dobija 1994. godine. Producenti televizijske serije Prijatelji, komedije situacije koja govori o životu šestoro mladih Njujorčana, pozvali su je na audiciju za ulogu razmažene Rejčel Grin, ali ih je ona ubedila da joj uloga pedantne Monike Geler bolje pristaje. Kada je serija 22. septembra iste godine počela da se emituje, Koksova je bila najpoznatija od svih šestoro glavnih glumaca. Popularnost joj je naglo rasla, a časopis People ju je 1995. godine svrstao među 50 najlepših ljudi sveta. Zajedno sa glumcem Džonom Lovicom bila je domaćin MTV filmskih nagrada 1995. godine.

 GettyImages 143479441
Glavni junaci serije Prijatelji; Foto: www.glamour.com

Još jedan veliki uspeh Kortni je doživela 1996. godine, kada se pojavila u ulozi prepotentne novinarke Gejl Veders u filmskom hitu Vrisak. Za ulogu u ovom hororu Vesa Krejvena dobila je izuzetne kritike, a ulogu Vedersove je tumačila i u naredna tri filma ovog serijala. Tokom snimanja Prijatelja, glumila je u nekoliko filmova, kao što su The Runner, 3000 Miles to Graceland i The Shrink Is In, ali nijedan nije dostigao uspeh serije koja ju je proslavila. Krajem 2003. godine producirala je televizijski šou Mix It Up, u koji je unela jednu od svojih strasti − dekorisanje životnog prostora. Posle deset sezona, Prijatelji su po poslednji put prikazani 6. maja 2004. godine. O seriji koja je od nje napravila zvezdu, Kortni je kazala:

Prijatelji su promenili moj život na toliko mnogo načina. Dali su mi priliku. Dali su mi slobodu. Dali su mi porodicu bliskih prijatelja sa kojima sam odrasla. Naučili su me o komediji. Naučili su me o vezama. Naučili su me o svemu.

Kortni Koks je bila prvi izbor producenta serije Očajne domaćice, Marka Čerija, za ulogu Suzan Majer, ali je zbog trudnoće morala da odbije ovu ulogu. Zajedno sa suprugom Dejvidom Arketom, 2004. godine u Los Anđelesu osnovala je producentsku kuću Coquette Productions. Usledila je uloga u filmu November, koji je prikazivan samo u određenim bioskopima, kao i uloga u kritički ismejanom filmu Zoom. Na male ekrane Kortni se vratila početkom 2007. godine, ulogom cinične urednice tabloida Lusi Spiler u seriji Bruka. Zajedno sa Dejvidom Arketom, bila je i producent ove serije. Gumila je i u tri epizode serije Stažisti.

 cox arquette 310x415
Kortni Koks i Dejvid Arket; Foto: www.dailyedge.ie

Bila je u ljubavnoj vezi sa pevačem Adamom Duricom, koji joj je posvetio pesmu Monkey sa albuma Recovering the Satellites, a ona se pojavila u video-spotu za pesmu sa istog albuma − A Long December. Svog supruga Dejvida Arketa upoznala je na zabavi povodom početka snimanja filma Vrisak. Privlačnost između likova koje su u ovom ostvarenju Kortni i Dejvid tumačili prenela se i u stvarni život. Tokom snimanja poslednje sezone Prijatelja, Kortni je bila u drugom stanju, a porodila se 13. juna 2004. godine, dva dana pre svog 40. rođendana. Kuma njene ćerke Koko Rajli Arket jeste Kortnina najbolja prijateljica i koleginica iz Prijatelja, Dženifer Aniston.  

Kortni je poznata i po svom humanitarnom radu. U avgustu 2005. godine organizovala je dobrotvornu aukciju svojih stvari, kako bi pomogla porodici Natali Holovej, koja je nestala u maju iste godine tokom odmora na Arubi. Tom prilikom prikupljeno je oko 110.000 američkih dolara, a novac je isplaćen porodici Holovej, kako bi se pokrili troškovi puta na Arubu. Jedina je od glavnih glumaca serije Prijatelji koja je bila nominovana za nagradu Zlatna malina, i to zbog uloge Sibil Vejngrou u filmu 3000 Miles to Graceland. Takođe, jedina je od glavnih glumaca iz Prijatelja koja za svoju ulogu u ovoj seriji nije nominovana za nagradu Emi. Proglašena je za najbolje obučenu žensku televizijsku zvezdu, a čitaoci časopisa FHM izabrali su je za devetu najseksepilniju ženu sveta. 

Ključne reči: Na današnji dan , kultura , monika geler , prijatelji , friends , kortni koks , glumica , rođendan , vrisak ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.