Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Boni i Klajd − partneri u ljubavi i zločinu

Jelena Ilić 23.5.2020. Komentari

Kiša metaka osula se po paru Boni Elizabet Parker i Klajd Čestnat Berou 23. maja 1934. i zapečatila njihovu, do tada neizvesnu sudbinu. O ovoj čuvenoj ljubavi i prestupima kojima su Boni i Klajd unosili trepet Americi svedoče Bonina melanholična poezija, pljačke i ubistva koja su ostavljali za sobom.

Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Bonnie_and_Clyde

Boni i Klajd su se upoznali u kući zajedničkog prijatelja i već su na prvi pogled znali da žele biti zajedno. Nepunih mesec dana nakon toga, Klajd je zbog svojih prestupa završio iza rešetaka. Uz pomoć Boni, koja je prokrijumčarila pištolj za njega, uspeo je da se izbavi i tada počinje njihov dug put u izgnanstvu, na kome je bilo mnogo pljački, ali i ubistava. Dve godine su bežali od zakona, živeli su od pljačkanja benzinskih pumpi, prodavnica, skrivali su se po apartmanima, spavali u automobilima koje su konstanto menjali. Za uspešan beg i odmor su koristili granice gde policija jedne države nije uspela da dospe ulaskom u drugu. Uz pomoć Klajdove impresivne sposobnosti vožnje automobila su izmicali policiji u poslednji čas.

U njihovo doba, Velika kriza je vladala Amerikom, štampa je nestrpljivo čekala svaki njihov korak ili bilo kakav trag na osnovu koga bi ispisala stranice koje su čitali Amerikanci sa punim olakšanjem zbog stanja u koje su dovedeni usled recesije i nezaposlenosti. Verovali su da se Boni i Klajd svete u ime siromašnih. Policija je nalazila dokaze njihove ljubavi u stihovima koje je pisala Boni u pauzama između pljački, a koji su nađeni u apartmanima u kojima su odsedali. 

Boni i Klajd 2

Boni i Klajd; Foto: www.timeline.com 

Glamur, bogatstvo i prestiž su bili epiteti koji su im bili dodavani uz imena u medijima, ali autori mnogih knjiga nakon Velike krize su ih smatrali običnim šeprtljama i nesposobnjakovićima. Zanimljiva je činjenica da nikad zapravo nisu uspeli da se domognu neke veće sume novca. Boni je bila devojka iz sirotinjske četvrti, koja je sanjala o ogromnim količinama novca, automobilima i dobrom životu. Klajd je bio sitni kriminalac, koji je zaglavio u zatvoru zbog prestupa, te je pušten uprkos svom neuspelom pokušaju da pobegne. Nakon toga je krao, pljačkao omrznute bankare i čak počeo da ubija. 

Uprkos svim izmišljenim sposobnostima i vrlinama, njihova ljubav je opstala do kraja. 23. maja 1934. policija ih je osula paljbom 150 metaka tokom zasede u Luizijani. Oboje su ostali mrtvi u automobilu, a time se završio njihov, ne tako usidren put. Priča o čuvenom kriminalnom paru je prenesena na filmsko platno više puta, a najpoznatnija je ona ekranizacija u izvedbi Fej Danavej i Vorena Bejtija.

Izvori: glassrpske.compolitika.rs 

Na današnji dan,boni i klajd,akcija,ljubavni par,zločin,Amerika,svetski poznati par,kultura,film,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.