Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Borislav Stjepanović − mali heroj velikih filmova

Milijana Jovanović 8.5.2020. Komentari

Na današnji dan 1946. godine rođen je Borislav Boro Stjepanović, srpski i bosanskohercegovački glumac i režiser. Iako se proslavio sa više od stotinu pozorišnih i filmskih uloga, publika ga najviše pamti po ulozi policajca Pajka iz filma Ćao, inspektore, gde su glavne uloge igrali Velimir Bata Živojinović i on. Jedno vreme bio je i profesor glume, osnovao je dve pozorišne akademije i napisao pet knjiga o glumi. Njegove uloge oličenje su pozitive, te ga je jedan kritičar opisao kao glumca kojeg smo videli i u filmovima u kojima nije igrao.

Foto: www.alchetron.com

Borislav Stjepanović rođen je 8. maja 1946. godine u centralnoj Bosni, u selu Planinici, pokraj grada Vareša. Po završetku osnovne i srednje škole u Varešu zaputio se na studije u Beograd. Upisao je Svetsku književnost 1965. godine i bio vrstan student. Kada se zainteresovao za pisanje dramskih tekstova, počeo je da usmeruje pažnju ka pozorištu. U jednom trenutku, Boro je odlučio da upiše studije na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Na Filološkom fakultetu je apsolvirao i to je za njega bilo dovoljno, sebe je video u glumačkoj branši.

Nakon diplomiranja 1971. godine, Boro je dobio i svoju prvu ulogu u filmu Save Mrmka  Kapetan iz  Kepenika, a zatim postaje i redovni član Ateljea 212 i Teatra nacionalne drame u Beogradu. Iste godine on počinje da se bavi pedagoškim radom na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, asistirajući na predmetima Dikcija od 1971. do 1973. i Gluma od 1976 do 1981. godine. Boro je jedan od najzaslužnijih za osnivanje sarajevske Akademije scenskih umetnosti početkom osamdesetih. U njoj se, pun entuzijazma, angažovao kao profesor glume i bio je omiljen među studentima, a neki od njih danas su uticajni dramski umetnici, među kojima su Mima Karadžić i Branko Đurić Đura.

5

Borislav Stjepanović i Velimir Bata Živojinović kao Pajko i Boki u filmu Ćao, inspektore; Foto: www.alchetron.com

Prvi projekat koji je Boro sam napisao i režirao bio je jugoslovneski film Audicija iz 1985. godine, koji je nastao kao primer iz nastavnog procesa na sarajevskoj Akademiji i odnosio se na vežbe studenata koji su se bavili imitacijom. Iste godine glumi i u filmu Ćao, inspektore, koji se kod publike odlično pokazao pa film dobija još tri nastavka: Vampiri su među nama, Svemirci su krivi za sve i Dama koja ubija. 

Iako u filmovima većinom nije igrao glavne uloge, ipak je bio učesnik u onim koji su dostigli veliki uspeh, a samo neki od njih su: Sjećaš li se Doli Bel, Ko to tamo peva, Čudo neviđeno, Miris dunja, Kuduz, Gluvi barut, Urnebesna tragedija. Našao se i u brojinim televizijskim serijama, kao što su: Građani sela Luga, Filip na konju, Osma ofanziva, Volim i ja nerandže, Oriđinali, Naša mala klinika, Nemoj da zvocaš. Takođe je i autor pet knjiga o glumi: Gluma I: Rad na sebi, Gluma II: Radnja, Gluma III: Igra, Gluma IV: Čitanka i Audicija: Sve o prijemnom ispitu.

Za glumački rad nagrađivan je na Danima komedije u Jagodini, Dečijem festivalu u Kotoru, Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu i Sterijinom pozorju u Novom Sadu. U svojim intervjuima čitaocima uvek jasno i otvoreno saopštava  da svoju životnu strast i svoj poziv, glumu, vidi kao nešto što nije puka, apstraktna umetnost već, pre svega, zahtevna veština, ondosno zanat. Iako je već neko vreme formalno u penziji, Boro ne odustaje od glume nego čeka poziv − ne za veliku ulogu, već za veliki film.

 

Izvori: sinemanija.comwikizero.comyugopapir.com

Na današnji dan,glumac,audicija,film,akademija,režiser,pozorište,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.