Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Aviči − perfekcionista kojeg je svetska slava odvela u smrt

Nevena Ivanović 20.4.2020. Komentari

Na današnji dan 2018. godine preminuo je švedski di-džej Tim Bergling, poznat pod pseudonimom Aviči. Uzrok smrti nije bio odmah poznat, ali je nekoliko dana nakon nesreće Timova porodica u otvorenom pismu saopštila javnosti da je u pitanju samoubistvo. Iza sebe je ostavio brojne hitove, među kojima se istakao Wake me Up, koji je povezao mlade širom sveta i pokazao da muzika ne zna za granice. Njegovi saradnici su završili i posthumno izdali album Tim, kao zaostavštinu fanovima i poštovaocima njegove muzike.

Foto: www.flickr.com

Tim Bergling rođen je u Stokholmu 8. septembra 1989. godine. Karijeru je započeo sa svega 16 godina, a 2011. godine proslavio se singlom Levels. Prvi album pod nazivom True objavio je 2013. godine, a dve godine nakon toga objavljen i drugi studijski album − Stories. Bio je aktivan producent, 2012. godine bio je nominovan za Gremi nagradu, a u tom periodu svrstavan je među tri najbolja svetska di-džeja. Sarađivao je sa Madonom, Ritom Orom, Dejvidom Getom, sastavom Koldplej, punio svetske arene i imao više od 800 nastupa. U Srbiji je nastupio 2012. godine na Exit festivalu u Novom Sadu.

Singlom sa prvog albuma Wake me Up zauzeo je vodeće mesto u Evropi, kao i u Americi. Osim ove numere, ostaće upamćene i Hey Brother, You make me, Addicted to you, Waiting for love, The Nights, The Days, Levels i druge. Hit Wake me up je brzo osvojio srca publike širom sveta, čak i onih koji nisu obožavaoci ovog muzičkog žanra. Označio je početak revolucije elektronske muzike, sa akcentom na slobodnom mladalačkom duhu, buntu, prihvatanju različitosti i potragom za svojim mestom pod suncem. Aviči je uspeo da opipa puls mladih i smesti ga u ovu pesmu, a mladi su to svakako osetili.

6142357376 090e8866e0 bFoto: www.flickr.com

Nažalost, zdravstveni problemi uzrokovali su njegovo povlačenje sa muzičke scene. Tim je imao problema sa akutnim pankreatitisom, a u dokumentarnom filmu iz 2017. godine pod nazivom Istinite priče prikazane su neispričane priče koje stoje iza samog umetnika i govore o tome kako je to biti Tim, šta ljudi pretpostavljaju o Avičiju, kako izgleda rad iz bolnice i koliko je sve to čudno. Svoj poslednji nastup održao je 28. avgusta 2016. godine na Ibici.

Njegova porodica je navela da se Tim borio sa mislima o smislu života. Nervoza i stres uzrok su pogoršanja zdravstvenog stanja muzičara, a tako i nesreće koja je usledila u Omanu, gde je Aviči provodio poslednje dane. Tamo je stvarao, a posthumni album Tim od 12 pesama završen je i izdat nešto više od godinu dana nakon njegove smrti. Osnovana je i Fondacija Tim Bergling, kao podrška i pomoć ljudima koji imaju psihičke probleme, ali koja se bavi i klimatskim promenama, zaštitom ugroženih životinjskih vrsta i očuvanjem prirode. Na taj način, kako smatra Timova porodica, očuvaće se sećanje na njega, ali i delovaće se u njegovom duhu. Bio je perfekcionista, nežna umetnička duša, tragač, putovao je i vredno radio, a to ga je dovelo do ekstremnog stresa. 

Izvori: mjuznews.com, idjtv.comddl.rs, clubbing.rs, tvprofil.com, headliner.rs.

Tim Bergling,Aviči,didžej,samoubistvo,popularnost,Wake me up,Na današnji dan,muzika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.