Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Leonardo da Vinči − najveći um koji je hodao Zemljom

Jovan Živković 15.4.2020. Komentari

Na današnji dan 1452. godine rođen je Leonardo da Vinči, renesansni slikar, vajar, arhitekta, pronalazač i naučnik. Najpoznatiji je po svojim vanvremenskim delima Mona Liza i Tajna večera, ali i po nacrtima projekata kao što su helikopter i podmornica, koji su ušli u upotrebu tek pet vekova nakon njegove smrti. Da Vinči je s razlogom smatran svestranim genijem. 

Foto: brewminate.com

Leonardo da Vinči je rođen u selu Ankijano, blizu Vinčija. Njegovo puno ime je Leonardo da ser Pjero da Vinči. Ime Pjero da Vinči dobio je od oca, a ser je tada označavalo senjor. Zbog notarskog posla svog oca u Firenci, njegovi roditelji se nikada nisu venčali. Kako je Firenca bila centar kulture i nauke tog doba, njegov otac je odlučio da Leonardo živi s njim. Iako je bio vrlo produktivan u sakupljanju znanja iz raznih oblasti, talenat koji se posebno isticao, a koji je i njegov otac primetio, bilo je slikarstvo. Zbog toga otac odlučuje da mu tutor bude najpoznatiji slikar u gradu, Andrea del Verokio. Andrea ga upoznaje sa mnogim tehnikama slikarstva. Leonardo ih sve usvaja, unapređuje, pa kasnije čak i razvija u neke potpuno nove.

Njegov prvi poznatiji objavljeni rad bio je crtež doline Arna u mastilu iz 1473. godine. Njegovo prvo remek-delo, Tajna večera, završeno je 1498. godine. Slikana stilom freske u dominikanskoj crkvi Santa Marija de la Gracija, Tajna večera je prva slika u kojoj je Leonardo postavio svoje standarde. Kako je i u slikama pre nje isticao određenu figuru, tako je i u ovoj istaknut lik Isusa Hrista. Oko njega se nalaze 12 apostola, po šest sa obe strane. Prvi je koji nije izdvojio Judu od ostalih, već ga svrstao s njima. Ipak, Leonardo ga je obeležio podmetnuvši posudu soli kod njegovog lakta kako pada i prosipa se. Po tom činu i izrazima lica ostalih apostola, većina analitičara saglasna je sa tim da je naslikan momenat kada Isus saopštava apostolima da je među njima izdajica. Ova slika i danas je predmet brojnih analiza slikara i naučnika.

Da je sposoban da zaseni sam sebe, Leonardo je dokazao svojim drugim najpoznatijim delom, a to je Mona Liza. Veruje se da je nastala između 1503. i 1506. godine. Naime, godinu dana nakon završetka Tajne večere Francuzi napadaju Milano i osvajaju ga bez većeg otpora. Leonardo se iz tog razloga vraća u Firencu gde počinje sa izučavanjem i slikanjem portreta. Tada baš kao vrhunac njegovog stvaralaštva nastaje Mona Liza, prvi psihološki portret u istoriji. Sama Mona Liza je dugo bila misterija za istoričare, da bi se kasnije tvrdilo da je reč o ženi jednog firentinskog zvaničnika. Veruje se da je Da Vinči sliku slikao iz dve perspektive, figure i pozadine. Psiholozi Mona Lizu predstavljaju kao ženu koja je u isto vreme i blizu i daleko od nas. Njen osmeh je zagonetan i u isto vreme privlačan. Položaj njenih ruku nam govori da je oprezna, ali spremna da se otvori. Postoje nagađanja da je Leonardo njom pokušao da predstavi ideal ženske lepote.

Kakve nam još tajne krije Mona liza? Foto: www.britannica.com

Ono po čemu se Da Vinči takođe izdvaja od ostalih je široka lepeza profesija kojima se bavio. Ne bi bilo preterano reći da mu u tome nema ravnog. Zahvaljujući znanju iz anatomije, koje je prikupio kao član društva Svetog Luke, Leonardo je napravio gotovo savršen prikaz Svetog Jeronima u Vatikanskoj galeriji. U jednom periodu života počeo je da izučava mehaniku i hidrauliku. Pravio je skice za leteću mašinu, nalik helikopteru, koja bi mogla da putuje kroz vodu i oklopno vozilo koje podseća na tenk. Čak je uspeo da dizajnira robota koji je mogao da pomera ruke, glavu i da sedi. Nažalost, veliki broj njegovih spisa ostao je izgubljen ili uništen usled njegovih čestih menjanja mesta boravka. Poznato je da je imao i talenta za vajarstvo, za koje je, ipak, brzo izgubio interesovanje. Danas su poznati isključivo radovi iz njegove mladosti. Postojali su planovi za izgradnju velike skulpture konjanika u Milanu, ali se rat tada isprečio. I u arhitekturi je Leonardo našao jedno od svojih mesta pod suncem. Pravio je planove kružnih stepenica, ulica sa saobraćajem za vozila i za pešake, išavši toliko daleko da je planirao potpunu restauraciju grada Milana u idealni grad. Ništa od ovoga nije ostvareno, a brojni drugi spisi su izgubljeni.

Što se privatnog života tiče, Da Vinči se odlikovao i visokim nivoom socijalne inteligencije, te je imao puno prijatelja širom Apeninskog poluostrva. Sa druge strane, njegov porodični život dugo je bio nepoznat. Za razliku od oca koji se nekoliko puta ženio i iza sebe ostavio više od desetoro dece, Leonardo nije ulazio u bračnu zajednicu za svoga života. Razlog leži u njegovoj homoseksulanoj orijentaciji koja je tada bila strogo kažnjavana. On je čak i optužen za seksualnu eksplotaciju jednog sedamnaestogodišnjaka, ali je usled nedostatka dokaza i svedoka optužba pala. To je ipak ostavilo gorak osećaj u njegovim ustima. Kako se to poklapa sa periodom kada se preselio u Milano, veruje se da je zbog toga napustio Firencu.

S obzirom na to da je kao i većina umetnika živeo od novca mecena, onog trenutka kada su se oni povukli Da Vinči je bio prinuđen da nađe nove. Malo ko je mogao da parira njegovim prethodnim mecenama, najbogatijoj porodici toga doba, a to je Mediči. Ipak, taj neko se našao. Francuski kralj Fransoa I prepoznao je njegov talenat i ponudio mu prostor blizu njegovog dvora. Svoje poslednje godine života proveo je tamo. Godine 1519. u mestu zvanom Amboaz Leonardo da Vinči napustio je ovaj svet. Misterioznost njegovog stvaralaštva postala je inspiracija novim naraštajima. Knjige su pisane, filmovi snimani o ovom univerzalnom geniju i delima koje nam je ostavio u nasleđe, iako su mnoga od njih ostala samo na papiru kao skice i makete. No krivicu ne treba svaljivati na Leonarda. Nije on kriv. Krivo je vreme. Vreme je bilo previše sporo da bi išlo u korak s njim.

Izvori: srednjeskole.edukacija.rswww.znanje.orgwww.history.com

Na današnji dan,leonardo da vinči,renesansa,mona liza,tajna večera,slikarstvo,arhitektura,naucnik,slikar,umetnik,umetnost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.