Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Džeki Čen − sam svoj dubler

Jovan Živković 7.4.2020. Komentari

Na današnji dan 1954. godine rođen je Džeki Čen, kineski glumac, producent, scenarista, pop pevač i majstor borilačkih veština. Tokom svoje gotovo šezdesetogodišnje karijere, postao je glumačka ikona Kine i jedan od sinonima za filmove inspirisane borilačkim veštinama. Iz bogatog opusa ovog glumca teško je izdvojiti ostvarenja po kojima je on prepoznatljiv. Božiji oklop, Medaljon, Smoking, serijal Policijska priča i trilogija Gas do daske samo su neka od njih i stekla su međunarodnu slavu. Priznanje za svoj rad dobio je 2016. godine, u vidu počasnog Oskara za doprinos filmskoj industriji. Ono po čemu je takođe prepoznatljiv u svetu jeste to što je uvek odbijao da koristi dublere i što je sve akcione scene, a bilo ih je mnogo, snimao sam.

Foto: www.flickr.com

Džeki Čen je rođen u Viktoriji Piko, u državi Hongkong, pod imenom Kong-Sang Čen. Njegovi roditelji emigrirali su u Australiju, a šestogodišnji Džeki poslat je u internat da se školuje. Tu je učen karateu, boksu, džudou, gimnastici, plesu, pevanju i glumi. Kako je sam jednom prilikom naveo, preživljavao je pravu torturu tokom svog boravka tamo. Ime Džeki dobio je tokom kratkog boravka u Australiji od radnika na gradilištu sa kojima je radio, a koji nisu umeli da izgovore njegovo pravo ime. Kada je prvi put u školi biran za ulogu, izabran je slučajno. Međutim, upravo ta slučajnost promenila mu je život. Posle dosta godina snimanja filmova, dobio je priliku da zablista i u Holivudu, gde je debitovao ulogom u filmu U zmajevom gnezdu slavnog sunarodnika Brusa Lija.

Dva dela Policijske priče i Božijeg oklopa izašla su osamdesetih godina prošlog veka, da bi krajem 20. i početkom 21. veka došlo do hiperprodukcije njegovih filmova. Tada izlaze Gospodin Dobrica, Medaljon, Slučajni špijun, Šangajsko podne i Šangajski vitezovi, kao i prva dva dela filma Gas do daske. Glumio je i u ostvarenju Put oko sveta za 80 dana, nastalom po istoimenom romanu. Pozajmio je glas majmunu u animiranoj trilogiji Kung fu Panda. Imao je priliku da sarađuje i sa drugim poznatim glumcima, kao što su Arnold Švarceneger, Rodžer Mur, Džet Li i neizostavni partner Kris Taker

Džeki Čen; Foto: www.pinterest.co.kr

Ono po čemu je Džeki Čen takođe poznat je njegova velika ljubav prema domovini. Čak i nakon što je otišao u Ameriku, nastavio je sa snimanjem filmova u Kini, aktivno podržavajući njihovu filmsku produkciju. Osim glume, talentovan je i za pevanje, te je izdao desetak albuma i učestvovao u pisanju muzike za brojne filmove u kojima je igrao i koje je producirao. Ipak, njegova najveća ljubav su borilačke veštine, koje je, silom prilika, morao naučiti. Osnovao je sopstveno kaskadersko udruženje i neko vreme lično trenirao kaskadere. Iako je u početku želeo da postane kaskader, Lo Vei je čovek koji je od njega napravio zvezdu i zaslužan je za njegov uspeh, pošto ga je izabrao za ulogu u ostvarenju New Fist of Fury.

Od 1982. godine Džeki je u braku sa tajvanskom glumicom Džoun Lin, sa kojom ima sina Džejsija. Džekijev privatni život često je bio meta tabloida koji su ga predstavljali kao hladnog i strogog supruga i oca. Sam je u više navrata pominjao da ga je posao zaista odvajao od porodice na duži vremenski period, ali da to ne znači da nije osećao ljubav prema svojoj porodici. Najavljivao je snimanje dueta ili filma sa svojim sinom nakon što je izašao iz zatvora zbog posedovanja marihuane. Džeki poseduje i svoju modnu liniju, kao i lanac suši restorana, teretana i bioskopskih sala. Proizvodi čokoladu, satove i flaše za vodu. Njegovo ukupno bogatstvo procenjuje se na oko 350 miliona dolara. Poznat kao veliki filantrop, polovinu svog bogatstva zaveštao je humanitarnim organizacijama.

Džeki Čen svakako nije običan glumac. Svojom harizmom i komičnim nastupima približio je akciju kao filmski žanr publici kojoj on nije bio primaran. Još jedna od stvari po kojima ćemo pamtiti ovog čoveka jesu post-kredit scene u kojima se prikazuju neuspešni pokušaji snimanja određenih scena. Čak i nakon brojnih preloma koje je imao, nastavio je da sve opasne i zahtevne scene snima sam. Iako je stekao ogromno bogatstvo, ostao je skroman čovek koji pamti svoje početke. Bilo da ga pamtite kao policijskog inspektora, gradskog lovca ili Gospodina Dobricu, Džekija ne možete da ne volite. Prema jednoj anegdoti, dok je bio mlađi, rekli su mu da ne može da postane novi Brus Li. Zato je postao Džeki Čen!

Izvori: filmonizirani.netgloria.rs.

Na današnji dan,džeki čen,glumac,gluma,film,borilačke veštine,dubler,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.