Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Areta Frenklin − kraljica soula

Jelica Janačković 25.3.2020. Komentari

Na današnji dan 1942. godine u Memfisu u Tenesiju rođena je Areta Frenklin, američka soul pevačica koja je postavila temelj ovom žanru i ostavila dubok trag u muzičkoj istoriji. Poznata je po tome što je rano zakoračila u svet muzike i svojim talentom, impresivnim i moćnim glasom izrasla u vrsnog muzičara. Učestvovala je u borbi za ljudska prava i dobila nagradu od Martina Lutera Kinga. 

Foto: www.flickr.com

Areta Frenklin je rođena 25. marta 1942. godine kao treće od četvoro dece gospel pevačice i pijanistkinje Barbare i renomiranog baptističkog sveštenika u dvosobnom stanu u Memfisu. Kada je imala dve godine, porodica se odselila u Bufalo pa u Detroit, nakon čega su joj se roditelji razveli. Majka joj je umrla od srčanog udara, kada je Areta imala samo deset godina i zbog toga je veći deo svog detinjstva provela kod bake. Aretin otac je bio baptistički sveštenik, pa je Areta često slušala gospel uživo i uživala u čarima te muzike. Tada je naučila da svira klavir i počela da peva u očevoj crkvi. Obučavana u gospel tradiciji, vremenom je prešla na polje džeza i soula. S obzirom na to da je od malena bila u dodiru sa muzikom, bilo je jasno da će ostvariti uspešnu pevačku karijeru.

Areta je u društvu oca, koji je postao uticajna figura u lokalnoj zajednici, upoznala mnoge muzičare poput Smokija Robinsona i Sema Kuka. Otac ju je ohrabrio da snimi prvi album Songs of Faith kada je imala 14 godina, a u to vreme je već rodila prvog sina. Njen singl je zauzeo deseto mesto na Bilbordovoj listi. U 16. godini rodila je i drugog sina, ali je uspela da nastavi karijeru zahvaljujući svojoj baki, koja se ponudila da odgaja dečake. U početku je imala problema da stupi na stazu slave, jer izdavačka kuća nije bila sigurna kako da predstavi njen impresivan i snažan glas. Prvi album izdala je 1961. godine, a vremenom je postajala sve popularnija i njene pjesme su stalno bile na prvim mestima top lista. Krajem šezdesetih bila je na samom vrhu, a pesme kao što su Respect i Chain Of Fools preko noći su postale muzički klasici. Krajem šezdesetih godina snimila je jedan od najimpresivnijih soul albuma tog razdoblja, poznatiji kao Lady Soul i simbol afroameričkog ponosa. Karijera joj je polako krenula silaznom putanjom krajem sedamdesetih godina, sve dok joj mala, ali počasna uloga u komediji Braća Blues nije vratila prethodnu slavu.

Areta Frenklin 3

Areta Frenklin u Detroitu; Foto: www.flickr.com 

Snimila je tokom 80-ih niz velikih hitova, uključujući i album Who's Zooming Who? iz 1985. godine, koji je bio mešavina popa, roka i dens muzike, a postao je njeno prvo platinasto izdanje sa hit singlovima Freeway of Love i pesmom Sisters Are Doin' It for Themselves, duetom sa grupom Eurythmics. Sledeći album Aretha obeležio je hit Jimmy Lee i verzija Jumpin' Jack Flash sa Kitom Ričardsom, kao i Gremijem nagrađeni duet sa Džordžom Majklom I Knew You Were Waiting (for Me). Pesma I Never Loved a Man (The Way I Love You) bila je prekretnička, a Respect postala je jedan od njenih najpoznatijih hitova i svojevrsna himna feminističkog pokreta u SAD, koja joj je donela i dve nagrade Gremi. Areta je bila ikona američkog pokreta za ljudska prava, pojavila se na naslovnoj strani Tajma i dobila nagradu od Martina Lutera Kinga.

Osnovala je i sopstvenu izdavačku kuću Aretha Records 2003. godine, ali nije uspela da snimi album, iako je bilo najava 2006. godine da su već završene nove pesme u okviru projekta A Woman Falling Out of Love. Areta Frenklin dobila je Predsedničku medalju slobode 2005. godine od tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša, a deset godina kasnije dovela je do suza predsednika Baraka Obamu kada je otpevala (You Make Me Feel Like) A Natural Woman u Kenedi centru. Pevala je i na Obaminoj inauguraciji.  Nakon operacije 2011. godine, počela je da se bori sa zdravstvenim problemima i otkazala niz koncerata. Ipak, 2013. godine vratila se živim nastupima koncertom u Detroitu, kojim je najavila veliku turneju. Imala je četiri sina. Govorila je da je biti pevač prirodan dar i da ga koristi na najvišem mogućem nivou, jer joj je Bog to dao. Uprkos padovima u jednom delu života, Areta je ostala zvezda i muzička kraljica koja svojim glasom ume da dotakne dušu svakog čoveka. Preminula je 16. avgusta 2018. godine u Detroitu.

Izvori: seecult.org, biografija.net 

Na današnji dan,Areta Frenklin,soul,Chain Of Fools,Respect,borac za ljudska prava,klavir,Lady Soul,džez muzika,bluz,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.