Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Johan Sebastijan Bah − muzički barokni virtuoz

Nataša Spasovski 21.3.2020. Komentari

Na današnji dan 1685. godine u Ajzenahu rođen je Johan Sebastijan Bah. Bio je jedan od najznačajnijih kompozitora i najveći orguljaš baroknog perioda. Prepoznatljiv je po izuzetnim delima sa različitim temama života i smrti, emocije i razuma, nemačke tradicije i religije. Svirao je orgulje i čembalo, a kombinovao je i različite muzičke tradicije poput južne nemačke, italijanske i francuske. Usavršio je polifoni stil, stil kasne renesanse.

Foto: www.popularhistoria.se

Johan Sebastijan Bah rođen je u muzičkoj porodici čiji su članovi nastupali po dvorovima. Rano je ostao bez roditelja, pa je brigu o njemu preuzeo njegov stariji brat Johan Kristof. Bah je bio veoma talentovan i posedovao je odličan sluh. Brat ga je podučavao muzici i sviranju na orguljama, a interesovale su ga i kompozicije velikih kompozitora čija je dela često prepisivao. Kako bi brata oslobodio brige o sebi, Bah je prepešačio 300 kilometara i stigao u Lineburg 1700. godine. Tu je pohađao muzičku školu za siromašne. Osim muzike, učio je i retoriku, latinski, grčki i francuski jezik.

Kada je 1703. godine završio svoje formalno obrazovanje, Bah je radio kao muzičar u Vajmaru u dvoranskoj kapeli vojvode Johana Ernesta III. Zahvaljujući sedmomesečnom boravku u Vajmaru, stekao je epitet talentovanog orguljaša. U Arnštatu je dobio priliku da kao prvi muzičar testira orgulje koje su bile postavljene u Crkvi Svetog Bonificija.

 Bah 3

Johan Sebastijan Bah; Foto: www.pinterest.com 

Bah je 1707. godine oženio svoju rođaku Mariju Barbaru Bah. Dobili su sedmoro dece, od kojih je samo njih četvoro doživelo odraslo doba. Sva njegova deca bila su nadarena za muziku, a neki od njih bili su istaknuti muzičari. U Keten je prešao 1717. godine i tamo vodio dvorsku kapelu princa Leopolda od Anhalt-Kofena, koji je i sam bio muzičar. Bah je na dvoru dobro zarađivao, a knez se veoma prijateljski odnosio prema svojim muzičarima i često je sa njima svirao. Tada su nastali Bahovi Brandenburški koncerti, violinske sonate i partire, muzika za flautu, lautu, čelo i harpsikord. Ovo je bio jedan od najsrećnijih perioda njegovog života.

Međutim, njegova supruga preminula je 1720. godine dok je Bah putovao sa princom Leopoldom. Drugi put se oženio 1721. godine Anom Magdalenom, ćerkom dvorskog pevača i muzičara, sa kojom je dobio još trinaestoro dece, od kojih je šestoro preživelo detinjstvo. U Lajpcig je prešao 1723. godine, gde je imenovan za kantora u Crkvi Svetog Tome i za gradskog muzičkog direktora. Njegov posao je zahtevao da uči polaznike ove crkve pevanju i komponovanju kantati koje su se izvodile nedeljom. Tamo je ostao do kraja svog života i napisao neke od svojih najboljih kompozicija.

Bah 5

Spomenik Johanu Sebastijanu Bahu u Lajpcigu; Foto: www.pixabay.com 

Bah je posedovao neobičnu stvaralačku invenciju i vladao majstorskom kompozicionom tehnikom, što se najbolje može videti u instrumentalnim kompozicijama. Njegovo stvaralaštvo predstavlja raskid sa srednjovekovnim misticizmom, kao i vrhunac baroknog polifonog stila. Komponovao je preludijume, fuge, tokate za orgulje, svite, violinske koncerte, svetovne i duhovne kantate i mise. Najpoznatija dela su mu: Tokate i fuge u d-molu, Pasakalje u c-molu, Preludijuma i fuge u a-molu. Inspiraciju je nalazio u delima Vivaldija, Korelija i Torelija. Od njih je preuzeo tehniku solo-tuti, u kojoj se muzika celog orkestra smenjuje sa pojedinačnim instrumentima. Tada je napisao i dela za klavir i prve duhovne kantate.

U poslednjoj fazi stvaranja najviše je radio na duhovnoj vokalno-instrumentalnoj muzici, te je tako nastala Misa u h-molu. Postao je veoma cenjeni muzičar i izazivao je zavist kod svojih kolega, koji su, prema nekim izvorima, potplaćivali njegove učenike da bojkotuju njegova predavanja. Tada su nastali i koncerti za čembalo, Nemačke svite ili Partite. Bahove poslednje kompozicije ne pripadaju nijednom muzičkom žanru, a to su Muzička žrtva i Umetnost fuge. Godine 1745. počeo je da gubi vid i bio je sve lošijeg zdravlja. Umro je u Lajpcigu 28. jula 1750. godine.

Izvori: sutori.com, nationalgeographic.rsbiografija.org, srednjeskole.edukacija.rs.

Na današnji dan,kultura,Johan Sebastijan Bah,kompozitor,muzičar,muzika,virtuoz,barok,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.