Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Osmi mart − praznik socijalne pravde ili praznik masovne potrošnje?

Milijana Jovanović 8.3.2020. Komentari

Dan žena − mnogo zemalja, mnogo jezika, a jedno značenje. Svuda u svetu, svake godine 8. marta obeležava se jedan poseban dan, prekretnica u istoriji, kada su se žene suprotstavile sistemu i započele borbu za ravnopravnost žena i muškaraca. Ovo je dan kada su žene počele da se bore kako bi naše i buduće generacije žena bolje živele. 

Foto: www.wfto.com

Prvi Dan žena obeležen je 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, ali sama ideja pojavila se mnogo ranije. Prvi protesti žena dogodili su se davne 1857. godine u Njujorku, kada su žene zaposlene u tekstilnoj industriji izašle na ulice i javno demonstrirale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je ubrzo ugušila policija, ali te hrabre žene osnovale su sindikat samo dva meseca kasnije. Jedan od najpoznatijih i najupečatljivijih protesta dogodio se 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka zahtevajući bolje plate, kraće radno vreme i pravo glasa.

Prvi Dan žena nije obeležen 8. marta, već 28. februara, ali godinu dana kasnije održana je prva Međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu, gde je odlučeno da se Međunarodni dan žena obeležava 8. marta svake godine. Na inicijativu vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta Klare Cetkin doneta je odluka da se uvede Dan večnog sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i na njujorški marš. 

rshzez7se

Foto: www.anarkismo.net

Prva proslava u Srbiji održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu 1914. godine, a Međunarodni dan žena uskoro je počeo da se povezuje sa socijalističkim zemljama. Nakon Oktobarske revolucije, zahvaljujući feminstkinji Aleksandri Kolontai, Osmi mart je postao državni praznik u SSSR-u, a tu praksu prihvatile su i ostale socijalističke države, pa je i u Jugoslaviji ovo bio veliki praznik. 

Političko značenje ovog praznika vremenom se gubilo i Dan žena danas više nije praznik socijalne pravde i jednakih šansi za muškarce i žene, već je uglavnom banalizovan i pretvoren u tipičan praznik masovne kulture i potrošnje. Ipak, to nije slučaj u svim državama, jer u pojedinim zemljama čitav mesec je posvećen ženama i slave se žene koje su promenile istoriju. Zato se tokom čitavog marta zajednica fokusira na psihičko i fizičko zdravlje žena pa mnoge kompanije odlučuju da obezbede ženama besplatne zdravstvene preglede, konsultacije i intervencije.

Izvori: uzicemedia.rs, klubzdravlja.rs.

Na današnji dan,Osmi mart,RAVNOPRAVNOST,praznik,Međunarodni dan žena,Klara Cetkin,kultura,socijalna pravda,potrošnja,masa,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.