Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Henri VIII Tjudor − intrigantni engleski vladar

Jelica Janačković 28.1.2020. Komentari

Na današnji dan 1547. godine u Londonu je umro Henri VIII Tjudor, kralj Engleske od 1509. do 1547. godine. Ovaj kontroverzni vladar je ostao upamćen po tome što se ženio šest puta, najviše zbog muškog naslednika, neprimerenom odnosu prema ženama i ulozi u reformaciji engleske crkve, posle koje je Engleska postala protestantska država.

Foto: flickr.com

Henri VIII rođen je 28. juna 1491. godine, kao sin Henrija VII i Elizabete od Jorka, u Londonu. Imao je šestoro braće i sestara, od kojih je samo troje preživelo − Artur, Margaret i Meri. Pošto je Artur bio stariji od Henrija, presto je trebalo da pripadne njemu, ali je preminuo u petnaestoj godini života, samo nekoliko meseci pošto se oženio španskom princezom Katarinom, što je desetogodišnjeg Henrija učinilo novim prestolonaslednikom. Njihov otac Henri VII želeo je da sačuva savez sa Španijom, pa je odlučio da Arturovu udovicu preuda za Henrija VIII. Paru je dozvolu za brak odobrio papa Julije II lično, jer je takve brakove Crkva smatrala incestuoznim, ali se venčanje odigralo tek nakon smrti Henrija VII 1509. godine.

Sedamnaestogodišnji Henri VIII oženio se Katarinom iste godine u Vestinsterskoj opatiji, gde su i krunisani, a bili su u braku 24 godine. Važio je za dobrog i pravednog čoveka, ali su dvorjani shvatili da treba da se povinuju svakoj njegovoj želji. Dva dana nakon krunisanja, Henri VIII je uhapsio dvojicu ministra svog oca i ubrzo ih pogubio. Bio je harizmatičan i pokazivao je veliko interesovanje za kulturu, umetnost i muziku, koju je i sam komponovao. Bio je duhovit i visoko obrazovan, a pored engleskog, tečno je govorio francuski, španski i latinski jezik. Voleo je kockanje i viteške borbe, pa su se na njegovom dvoru često održavali turniri i zabave.  

Henri i kraljice 1

Kralj Henri VIII i šest kraljica; Foto: flickr.com 

Kraljica Katarina rodila je Henriju kćer, princezu Mariju, poznatu i kao Krvava Meri, koja je bila prvo dete koje je preživelo rano detinjstvo. Kralj je bio frustriran što još uvek nije imao naslednika, pa je uvek imao nekoliko ljubavnica. Jedna od devojaka, Meri Bolejn upoznala ga je sa svojom sestrom En Bolejn, koja je postala i najvažnija ljubavnica kralja Engleske. Kraljica Katarina, koja je već imala četrdeset dve godine, činila je kralja nervoznim. Iako mu je rodila dete, devojčicu, ona se po Henrijevom mišljenju nije računala. Pokušao je da nađe način kako da izađe iz braka, iako Crkva nije priznavala razvode. Od pape je zatražio poništenje; debata u kojoj je kralj nastojao da se razvede, a kraljica da zadrži svoju i titulu svoje kćeri, trajala je šest godina. Iako je papa u početku bio neodlučan, na kraju je, pod pritiskom cara Svetog Rimskog carstva, odbio da ispuni zahtev kralja Engleske.

Tomas Volsi, kraljev prvi ministar, oteran je sa dužnosti pošto nije mogao da pomogne Henriju, a na njegovo mesto postavljen je Tomas Kromvel. On je započeo revoluciju 1532, kada je predložio kralju da se engleska crkva odvoji od Rima. Henri je prekinuo sve veze sa rimokatoličkom crkvom, a Tomas Krenmer, novi kentenberijski nadbiskup, na Kromvelov zahtev, objavio je poništenje prvog braka, čime je Henri dobio pravo da se oženi En Bolejn, koja mu je rodila kćerku Elizabetu. Iako je Henri nekada bio duboko odan papstvu, zbog čega je nagrađen titulom Branioca vere, papa Klement VII je zbog tih događaja ekskomunicirao Henrija.

Henri i papa

Henri VIII prilikom dogovora sa papom; Foto: flickr.com

Engleski parlament je usvojio povelju kojom je Henri postao vrhovni verski poglavar, čime je papi oduzeta vlast nad crkvom u Engleskoj i osnovana Anglikanska crkva, nezavisna od Vatikana. Henri je dobio titulu poglavara crkve u Engleskoj, a odlukom Parlamenta u Engleskoj je i zvanično poništena vlast pape. Njegova vlast znatno je uvećana tridesetih godina XVI veka prenosom manastirskih bogatstava na krunu i novim svešteničkim porezima, ali je njegova prethodna reputacija čoveka od knjige iščezla i zamenjena glasom da je čovek krvi. Mnogi su, uključujući i poznatog književnika i državnika Tomasa Mora, bili pogubljeni zato što su odbili da prihvate nov poredak.

Henriju je s vremenom dosadila i Ana, koja je pogubljena zbog preljube. Samo jedanaest dana kasnije oženio se Džejn Simor, koja mu je rodila sina Edvarda, ali je umrla dvanaest dana nakon porođaja. Tri godine kasnije, na Kromvelov podstrek, oženio se Anom od Klivsa, ali je posle nekoliko meseci zatražio razvod. Postao je paranoičan, enormno gojazan i bolestan. Za neuspeli brak okrivio je Kromvela i naredio da ga pogube. Iste godine oženio se Katarinom Hauard, ali je dve godine kasnije naredio da joj se odrubi glava zbog preljube. Godine 1542. upustio se u finansijski poguban rat protiv Škotske. Naredne godine oženio se Katarinom Par, koja ga je nadživela. Nakon smrti, 28. januara 1547. u Londonu, nasledio ga je sin Edvard.

Izvori: opsteobrazovanje.in.rs, srednjeskole.edukacija.rs 

Na današnji dan,Henri VIII,dinastija Tjudor,En Bolejn,protestantska crkva,istorija,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.