Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Dejvid Linč − čovek opčinjen snovima, strahovima i kafom

Tamara Radovanović 20.1.2020. Komentari

Na današnji dan 1946. godine rođen je američki reditelj i scenarista Dejvid Linč. Njegove filmove karakteriše nadrealistički pristup, a radnja je često na granici između jave i sna. On ne voli da objašnjava svoje filmove već sve zaključke prepušta publici. Objavio je i dva muzička albuma, bavi se transcendentalnom meditacijom i obožava kafu. U svetu filma je razvio svoj jedinstveni stil, popularno nazvan Linčevski stil.

Foto: www.bfi.org.uk

Dejvid Linč rođen je u Montani pre tačno 74 godine. Njegov otac, Donald Volton Linč, bio je naučnik, dok je njegova majka, Edvina Linč, bila nastavnica engleskog jezika. Iako su se kao porodica stalno selili, Dejvid nije imao problema s prilagođavanjem i lako je sticao nove prijatelje. Redovno je pohađao školu, a otac ga je naterao da bude u mladim izviđačima i upravo zahvaljujući učestvovanju u izviđačkoj grupi, Dejvid je bio jedan od učesnika inauguracije predsednika Kenedija ispred Bele kuće, koja se dogodila upravo na njegov rođendan, 1961. godine.

U srednjoj školi se nije najbolje snašao, ali za to ionako nije bio mnogo zainteresovan. Zahvaljujući ocu svog prijatelja, Linč se zainteresovao za slikanje i crtanje, te je odlučio da studira slikarstvo u Bostonu, gde mu je cimer bio Piter Volf. Ipak, napustio je studije nakon godinu dana i izjavio: Uopšte nisam bio inspirisan tim mestom. Nakon napuštanja fakulteta, isplanirao je trogodišnje putovanje Evropom sa svojim prijateljem Džekom Fiskom. Linč i Fisk nadali su se da će vežbati sa ekspresionističkim slikarom Oskarom Kokoškom u njegovoj školi, ali pošto što su otkrili da on nije slobodan, vratili su se u Ameriku nakon samo 15 dana putovanja.

jack fisk y david lynch en su juventud

Dejvid Linč i Džek Fisk; Foto: www.elconfidencial.com

Nakon povratka u Ameriku upisao je Akademiju u Filadelfiji, gde se mnogo bolje snašao nego u Bostonu. Upravo tamo započeo je vezu sa koleginicom Pegi Rivej, koju je oženio 1967. godine, a već naredne godine dobili su ćerku Dženifer. Kao porodica preselili su se u kvart Fermont u Filadelfiji, gde su kupili veliku kuću za relativno malu cenu zbog toga što je kraj bio poznat po čestim pljačkama i siromaštvu. Opljačkali su ih prvi put samo tri dana nakon useljenja, a kasnije još jednom. U jednom intervjuu Linč je kazao da ga je ispunjavao osećaj da se nalazi blizu ekstremne opasnosti. Sve je bilo prepuno nasilja, mržnje i prljavštine, ali najveći uticaj na moj život imao je upravo taj grad, rekao je. U međuvremenu se i zaposlio kao dostavljač novina, kako bi izdržavao svoju porodicu.

Kupio je najjeftiniju kameru za snimanje filmova, s obzirom na to da kvalitetniju nije mogao priuštiti sebi. Kao radni prostor koristio je jednu napuštenu sobu na Akademiji i potrošio ukupno 200 dolara kako bi kreirao film Six Men Getting Sick 1966. godine. To je bio njegov prvi kratki film. Za ovo ostvarenje dobio je prvu nagradu na izložbi Akademije, zbog čega ga je unajmio bogati kolega Barton Vaserman, koji mu je ponudio hiljadu dolara da mu snimi nešto novo. Od tog novca Linč je snimio kratki film The Alphabet 1968. godine. U filmu je glumila njegova supruga Pegi, a kao zvučni efekat Linč je koristio pokvareni kasetofon kojim je snimio plač svoje ćerke Dženifer. Linč je poslao kopiju filma The Alphabet, kao i scenario koji je napisao za svoj novi kratki film The Grandmother Američkom filmskom institutu koji je davao stipendije mladim umetnicima. Institut je pristao da finansira njegov projekat. Kasnije je snimio film The Grandmother u sopstvenoj kući, a glumci su bili njegove kolege s posla i iz studija. 

david lynch coffee

Dejvid Linč; Foto: www.wesleying.org

Nezadovoljan mešanjem kolega i profesora u njegove ideje, najavio je da će napustiti i ovaj fakultet. Kako bi ga sprečili u tome, mnogi profesori su ga molili da se predomisli verujući da je on jedan od njihovih najboljih studenata. Na kraju je pristao da ostane, ali samo pod uslovom da razvije sopstveni projekat u koji se niko neće uplitati. Tako je nastao film Eraserhead, koji je sniman ukupno pet godina, zbog finansijskih problema. Nedugo nakon što je produkcija ovog filma započela, Linč i njegova supruga su se rastali. Nekoliko godina kasnije ponovo se venčao, ovoga puta s Meri Fisk. Usled pauze koju je pravio kako bi prikupio novac za nastavak snimanja filma Eraserhead, Dejvid je kreirao kratki film The Amputee, čija se radnja fokusira na ženu kojoj su amputirane obe noge, a koja na glas čita pismo dok joj doktor pere njene drvene noge. U ulozi doktora bio je sam Dejvid Linč. 

Sledeći dugometražni film koji je Linč režirao i ujedno njegov najkonvencionalniji film jeste The Elephant Man. Ova biografska drama dobila je čak osam nominacija za filmsku nagradu Oskar. Nakon uspeha filma The Elephant Man reditelj Džordž Lukas ponudio je Linču mogućnost da režira poslednji deo iz originalne trilogije Star Wars, što je Linč odbio. Usledili su filmovi Dune Blue Velvet. Inspiracija za misteriozni triler Blue Velvet Linču je bila istoimena pesma Bobija Vintona, koju u samom filmu izvodi Izabela Roselini. Ovim filmom Linč je zaradio drugu nominaciju za Oskara u kategoriji najboljeg reditelja

51CypRQlurL

Poster filma Eraserhead; Foto: www.amazon.com

Nakon odličnih kritika i ne baš velikog komercijalnog uspeha Blue Velvet-a, Dejvid je režirao film Wild at Heart, televizijsku seriju Twin Peaks i film Twin Peaks: Fire Walk with Me, serije On the Air i Hotel Room, kao i filmove Lost HighwayThe Straight Story i Mulholland Drive. Za sada poslednji igrani film ovog reditelja snimljen je 2006. godine i u pitanju je tročasovna misterija pod nazivom Inland Empire.

Dejvid Linč je za svoje stvaralaštvo nekoliko puta nagrađen. Najpre je 1990. godine dobio Zlatnu palmu za film Wild at Heart, a 2001. godine, takođe u Kanu, izabran je za najboljeg reditelja za rad na filmu Mulholland Drive. Dobitnik je i Nagrade za posebna dostignuća, Nagrade za životno delo i mnogih drugih. Takođe, Linč veoma pažljivo bira muziku za svaki svoj film, a svoje stvaralaštvo opisuje kao intuitivno istraživanje našeg drugog ja, naših snova, strahova i predrasuda.

Na današnji dan,kultura,dejvid linč,film,reditelj,režiser,blue velvet,Eraserhead,kafa,snovi,strah,twin peaks,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.