Ksenija Pajčin – simbol jugoslovenske pop scene

Aleksa Anđelić 2017.
Komentari

Na današnji dan 1977. godine u Beogradu rođena je Ksenija Pajčin, pop pevačica, igračica, trener plesa i tekstopisac. Pored igračkog talenta i brojnih hitova Pajčinova će ostati upamćena kao originalna i uvek svoja, ali i kao jedna od najlepših i najatraktivnijih devojaka na srpskoj muzičkoj sceni.

www.instagram.com/ksenija_pajcin

Osnovu školu Filip Kljajić Fića Ksenija je završila na Banovom brdu, gde je i odrasla, a Petu ekonomsku u Rakovici. Posle razvoda roditelja, koji je veoma teško podnela, sa majkom se seli na Voždovac. Zbog ovog bolnog, dugog i mučnog perioda, srednju školu završava vanredno. Nakon folklora krenula je na časove plesa, pa je često po srednjoj školi lepila plakate plesne škole i izvodila plesne tačke. Još od malih nogu bila je okrenuta zdravom životu, sportu i treniranju. Njeno debitovanje na malim ekranima bilo je u reklami za prodavnicu Totem store 1993. godine. 

Karijeru započinje kao igračica u grupi Beat Street. Zajedno sa grupom nastupala je i sa mnogim jugoslovenskim zvezdama, uključujući i Draganu Mirković. Zahvaljujući spotu za Draganinu pesmu Opojni su zumbuli iz 1994, gde je bila prateći vokal i igračica, zajedno sa Dušankom Dekić, poznatijom kao Beba iz Beat Street-a, skreće pažnju na sebe. Primetio ju je Damir Radoičić Daca, frontmen grupe Duck, u koju je ušla 1995. godine. Sa hitom Dačo, volim te grupa je stekla ogromnu popularnost, a Ksenija je ponovo skrenula pažnju na sebe. Već tada dodeljen joj je epitet najlepša Srpkinja, koji je nosila do kraja života. U tom periodu bila je u vezi sa Zvezdanom Slavnićem, sinom košarkaša Moke Slavnića, koji je, kako je u jednom od poslednjih intervjua izjavila, bio njena najveća ljubav.

whosdatewho

Ksenija Pajčin 1997. godine; Foto: www.whosdatewho.com

Samostalnu karijeru započinje 1997. godine izdavši za PGP RTS prvi solo album Too hot too handle, sa kog su se izdvojile pesme Seksualnost, Sviđa mi se on i Čuvam ti leđa. Malo je poznato da je Ksenija napisala i tekstove za dve balade na ovom albumu – Prošlo je i Osmeh. U sklopu albuma izdaje i kalendar za 1998, a celokupna zarada od prodaje kalendara bila je namenjena za Jugoslovensko dramsko pozorište. Iste godine osniva i plesnu školu u Beogradu. Zbog privatnih problema, ali i svega onog što se u tom periodu dešavalo u zemlji, odlazi u Grčku gde je radila sa poznatim grčkim koreografima i bila voditelj na televiziji Alfa. Kada se vratila u Srbiju, bila je asistent voditelj Milovanu Iliću Minimaksu u emisiji Maksovizija.

Drugi album Extreme izdaje za City records 2001, a pesme Ksenija je tu i Mene ne zanima to postali su veliki hitovi. Spotove za ovaj album snimala je u Kanadi, gde su je primetili producenti jedne muzičke TV stanice. Takođe, u Torontu je imala brojne nastupe od kojih su najzapaženiji bili u emisijama TV Music Show i Electic circus, u kojima su gostovale mnoge svetske zvezde uključujući Eminema, Britni Spirs i Dženifer Lopez. Ponudu da karijeru nastavi u Kanadi odbija i odlazi u Milano, gde se zajedno sa bivšom članicom grupe Models Sandrom Nikolić, sada Meljničenko, bavila modelingom za agenciju Names, danas poznatu pod imenom Women. Na Sunčanim skalama 2002. godine predstavila se baladom Plačem danima.

080az31ayerrre1

Ksenija Pajčin; Foto: www.whosdatewho.com

Singl Neven promoviše 2003, koji je za kratko vreme postao hit, a upravo je on najavio njen treći album Sigurna koji je izdat godinu dana kasnije. Iste godine doživljava i saobraćajnu nezgodu kod Sjenice sa dve svoje igračice. Tom prilikom zadobila je lakši potres mozga. Takođe, 2004. se pojavljuje u epizodi Video spot u seriji Naša mala klinika. Za City records 2006. objavljuje kompilaciju svojih hitova Best of Xenia, na kojoj su se našle tri nove pesme − Nino, Dečko mi je umoran i Why did you tell me that you love me. Narednih godina snimila je duete sa Todorom, Indirom Radić, Danijelom Alibabićem i MC Stojanom, ali je izdala i nekoliko singlova. Poslednja pesma u njenoj karijeri je Farsa, koja je autobiografska. Farsu je snimila i sa simfonijskim orkestrom 2010, a čiju premijeru nije dočekala. Često je učestvovala na manifestacijama i takmićenjima, kao i dobrotvornim koncertima.

Poslednjih godina družila se sa stilistom Banetom Devićem i imitatorom Goranom Stojićevićem Karamelom, koji su joj i bili najveća podrška kada je 2008. započela vezu sa manekenom Filipom Kapisodom. Veza im je bila veoma turbulentna, zbog čestih svađa izazvanih Filipovom ljubomorom. U januaru 2010. njih dvoje doživljavaju saobraćajnu nezgodu, gde je Ksenija prošla sa lakšim povredama jer nije želela da ispusti iz naručja svoj patuljastog pinča Milisava. Iako je tih meseci policija često intervenisala u Ksenijinom stanu zbog svađa sa Filipom, nije preduzela ništa kako bi kaznila Kapisodu. U naletu ljubomore 16. marta 2010. godine u njenom stanu na Voždovcu Filip joj oduzima život pucajući joj u potiljak, a potim izvršava samoubistvo. Gostujući u emisiji Skandalozno na televiziji Košava, nekoliko dana pre smrti, jednom svojom izjavom kao da je predvidela šta će joj se desitiSebi neću oprostiti to što sam toliko emotivna, a drugima što nisu ljudi kakvi sam mislila da jesu. U stvari, ja opraštam sve, moja definicija čoveka je da ti je Bog dao život, da budeš na zemlji, a ti, ako nisi spreman za to, zaista ne treba da budeš tu, ili ako si emotivan kao ja, onda treba da razmisliš koliko još treba da budeš tu.

pinterest

Ksenija Pajčin; Foto: www.pinterest.com

Sahranjena je 20. marta na Novom groblju u Beogradu, u farmericama i tunici sa nakitom koji joj je bio omiljeni. U belom kovčegu, uz zvuke Ravelog Bolera i Posmrtnog marša, na poslednje putovanje kraljicu devedesetih ispratilo je preko 2000 ljudi. Odmah nakon tragedije pojavila se i pesma Čuvam te Vuka Moba, Diablita i Napoleona posvećena Kseniji, a narednih godina pesme su joj posvetili i MC Stojan, Danijel Alibabić i Mirko Pajčin. Na Ksenijin 39. rođendan, 3. decembra 2016, premijerno je prikazan Danijelov spot za pesmu Pjesma za Kseniju. U znak sećanja na vedru i nasmejanu Kseniju Pajčin beogradski klub Tilt 6. decembra 2016. godine organizovao veče devedesetih pod nazivom Ksenija je tu.

Izvori: novosti.rs, tracara.com, glossy.espreso.rs

Ključne reči: Na današnji dan , Biografija , Ksenija Pajčin , Pevačica , igračica ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.