Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Umberto Eko – lik iza Minervine svaštare

Marija Janković 5.1.2020. Komentari

Na današnji dan 1932. godine rođen je italijanski semiolog, filozof, estetičar i teoretičar književnosti Umberto Eko. Njegovo ime visoko se kotira kada je u dodiru sa novinarstvom, a najčešće odjekuje uz naslov jednog od najprevođenijih romana osamdesetih godina Ime ruže.

Foto: www.chronicle.com

Umberto Eko rođen je petog januara 1932. godine u Pijemontu, u Aleksandriji, gde je i odrastao i proveo dobar deo svog života. Po završetku studija živeo je u braku sa istoričarkom umetnosti, Renatom, prvo u Milanu, a zatim u Riminiju. Poznatiji je kao pisac, esejista i filozof, dok se o ostvarenju na drugim poljima jako malo zna.

Od 1954. do 1959. godine bio je urednik za kulturu u Radiotelevisione Italiana, a bio je i osnivač književnih časopisa Il Marcatre i Il Quindici, kao i kolumnista časopisa L’Espresso pod nazivom Minervina svaštara. U svojim četrdesetim bavio se estetikom i postao je jedan od najznačajnih predstavnika avangarde u italijasnkoj kulturi. Teme koje su iz ove oblasti bile deo njegovih radova su: estetske strukture direktnog prenošenja, sloboda događaja i determinacija, otvorenost i teorija informacija, estetika televizijskog iskustva i analiza poetskog jezika, otvorenost i teorija informacija.

Početkom sedamdesetih godina prošlog veka postao je i redovni profesor Estetike vizuelnih komunikacija i semiologije na univerzitetima u Firenci, Milanu i Torinu, ali i na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i na Jejlu, dok je na Univerzitetu u Bolonji vodio program Komunikologije. Eko je pripadao i književnom pokretu Grupa 63, a njegova dela bila su najprevođenija u Italiji tokom osamdesetih godina. Poznat je po filozofsko-detektivskom romanu Ime ruže, kao i romanima Fukoovo klatno, Nulti brojPraško groblje. Napisao je i tri knjige za decu, a to su: Bomba i general, Tri kosmonauta i Gli gnomi di GnuSvoju životnu priču završio je 19. februara 2016. godine.

Izvori: britannica.comthefamouspeople.com

Umberto Eko,Na današnji dan,Ime ruže,Minervina svaštara,Grupa 63,Filozofska dela,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.