Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Semjuel L. Džekson – najpoznatiji sporedni glumac

Jovan Živković 21.12.2019. Komentari

Na današnji dan 1948. godine rođen je čuveni holivudski glumac i producent Semjuel L. Džekson. Nezahvalno bi bilo izdvojiti ostvarenje po kome bi ovaj glumac bio najprepoznatljiviji. Tokom svoje dugogodišnje karijere glumio je u više od stotine filmova, od kojih neki spadaju u sam krem sedme umetnosti. Park iz doba Jure, Ratovi zvezda i Osvetnici samo su vrh zlatnog brega ovog maestralnog umetnika. Dobitnik je dve BAFTA nagrade i više nagrada za najbolju sporednu ulogu.

Foto: www.flickr.com/gageskidmore

Iako je rođen u Vašingtonu, svoje detinjstvo proveo je u Čatenogi, odrastajući samo sa majkom. Otac je umro dok je još bio dete, od alkoholizma. Samo dva puta u životu ga je video. 1972. godine diplomirao je na Moreuz Koledžu u Atlanti. Te godine dobio je i prvu ulogu, u filmu Zajedno za dane. Odmah nakon te uloge usledio je težak period u Semjuelovom životu. Nakon što se preselio u Njujork kako bi okušao sreću, ona mu je okrenula leđa. Brzi život najbržeg grada naterao ga je da poklekne pred porocima droge i alkohola. Njegova karijera stajala je na staklenim nogama osrednjih predstava i jeftinih filmova.

Svoje buđenje doživljava filmom Prašumska groznica, u kome igra zavisnika od kokaina, što mu je u tom trenutku savršeno leglo. Od tada počinje Džeksonov uspon. Godine 1993. postaje deo Parka iz doba Jure. Nakon saradnje sa Spilbergom, odmah sledeće godine, otpočinje saradnju sa još jednim velikim rediteljskim imenom. Kventin Tarantino spaja Semjuela sa Džonom Travoltom u jednom od svojih najboljih ostvarenja, Petparačke priče.

Iako se u međuvremenu pojavio u trećem nastavku filma Umri muški, vrhunac za Samjuela bila je uloga Mejsa Vindua u četvrtom nastavku, a prvoj epizodi serijala Ratovi zvezda. Pojava u drugoj trilogiji najčuvenijeg simbola pop kulture tog vremena, obeležila je Samjuelovu karijeru u prvoj dekadi XXI veka. Ali samo na kratko. Od kameo uloge u prvom Ajronmenu 2008. do drugog filma o Spajdermenu 2019, uloga Nik Fjurija u Osvetnicima zasenila je sve prethodne. Iako je pored Tora, Hulka, Ajronmena, Kapetana Amerike i ostalih imao sporednu ulogu, paranoičnost, hladnokrvnost i snažan osećaj za pravdu svog lika, Semjuel je sjajno preneo na platno. Pojavio se u deset od ukupno 22 filma iz serijala koji se po uticaju danas smatraju novim Ratovima zvezda. Pored Osvetnika, glumio je i u Đangovoj osveti, Prokletih osam, Legendi o Tarzanu i mnogim drugim filmovima.

Džon Travolta, Edi Marfi, Brus Vilis s jedne strane i Stiven Spilberg, Kventin Tarantino, Džordž Lukas s druge strane samo su neki od poznatih glumačkih i rediteljskih imena sa kojima je ovaj najpoznatiji sporedni glumac sarađivao. Oženjen je Latanjom Ričards od 1982. godine, sa kojom je dve godine kasnije dobio ćerku Zoi. Veliki je navijač Liverpula u fudbalu i Toronta u košarci. Strastveni je ljubitelj stripova i animea. U mladosti je kao član crnačkih pokreta imao problema sa vlašću.

Izvori: draganlekovic.me www.imdb.com

Na današnji dan,samjuel l džekson,glumac,filmovi,Ratovi zvezda,Park iz doba Jure,osvetnici,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.