Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Aleksandar Tirnanić Tirke – dečak koji se igrao fudbala

Jovan Živković 13.12.2019. Komentari

Na današnji dan pre 27 godina preminuo je Aleksandar Tirnanić Tirke, legendarno desno krilo kluba BSK i reprezentacije Jugoslavije. Odigrao je 50 utakmica za reprezentaciju i tačno deset puta više utakmica za BSK. U reprezentativnom dresu je postigao 12 golova, dok ta brojka u dresu BSK-a iznosi 326 pogodaka. Karijera kao iz snova. A život kao sa filma.

Foto: www.pxfuel.com

Aleksandar Tirnanić je rođen u Krnjevu, selu kraj Smedereva 15. jula 1910. godine. Četiri godine nakon rođenja njegovu porodicu i zemlju zahvatio je rat, koji je odneo život njegovog oca. Mali Tirke morao je da preživljava u zemlji bede i siromaštva. Detinjstvo je proveo na beogradskoj kaldrmi, gde je sa ostalom decom provodio dane šutirajući i driblajući loptu. Da se Tirketova veština ističe u odnosu na druge primetio je Radenko Mitrović, lovac na talente, koji ga je odveo na probu u klub SK Jugoslavija. Tirke se tu nije dugo zadržao i vrlo brzo prešao je u redove rivalskog BSK-a. Kako je bio veoma talentovan za fudbal, odlučio je da napusti školu i potpuno se posveti treninzima. Sa 17 godina debitovao je za prvi tim BSK-a i ubrzo se ustalio na desnom krilu. Dres BSK-a nosio je do 1939. godine i za to vreme osvojio pet šampionskih titula.

Svoj debi u dresu reprezentacije imao je 1929. godine u pobedi protiv Rumunije. Na svoj prvi gol čekao je šest meseci, kada ga je postigao u demoliranju bugarske selekcije rezultatom 6 : 1. Tirke je postigao treći gol na tom meču. Avantura znana kao Montevideo otpočela je tog meseca i već u julu reprezentacija Jugoslavije našla se u Urugvaju kao deo prvog Svetskog prvenstva u fudbalu. Tog 14. jula Tirke je postigao pogodak i doneo Jugoslaviji vođstvo protiv Brazila. Prvi favorit takmičenja eliminisan je konačnim rezultatom 2 : 1. Ono zbog čega je za njega zaista bitan taj datum je pogodak koji je postigao samo dan pre svog 20. rođendana, što Tirketa i danas čini jednim od najmlađih strelaca svetskih prvenstava. Najveći uspeh koji je zabeležio u plavom dresu jeste osvajanje Balkanskog kupa 1935. godine na kome je bio najbolji strelac sa tri postignuta pogotka.

Tirketova trenerska karijera nije bila ništa manje bogata nego igračka. Obeležio ju je rad u reprezentativnim selekcijama. Tirke je u reprezentaciji bio aktivan od 1946. do 1961. godine i za to vreme je učestvovao u stvaranju 34 državna tima. Tim koji su sastavili Toni Pogačnik i on osvojio je drugo mesto na Olimpijadi u Helsinkiju. Osam godina kasnije Jugoslavija je osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu i zlatnu na Olimpijskim igrama. Kao igrač sarađivao je sa najvećim fudbalskim šmekerom toga doba, Blagojem Mošom Marjanovićem. Bili su nezaustavljiv tandem u dresovima BSK-a i reprezentacije Jugoslavije i bili su među prvim plaćenim igračima u zemlji. Kao trener, najpoznatiji je po odnosu sa Miljanom Miljanićem, kome je služio kao uzor, a koji je negovao sasvim drugačiju fudbalsku filozofiju.

Aleksandar Tirnanić Tirke važio je za fudbalskog pesnika, ali i srčanog i pravednog borca. Bio je jedan od sportista koji su bojkotovali Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine zbog političke situacije u Nemačkoj. Pomagao je partizanski pokret tokom Drugog svetskog rata, u kome je izgubio majku. U mladosti je bio veliki boem i znao je da sa svojim saigračima provede i po celu noć u kafani. Njegov filmski život delom je ovekovečen filmovima Montevideo, Bog te video i Montevideo, vidimo se.

Izvoribiografija.orgreprezentacija.rs.

Na današnji dan,Aleksandar Tirnanić,fudbal,prvo Svetsko prvenstvo,tirke,sport,dečak,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.