Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Milica Mandić – srpska zlatna devojka

Emilija Kostić 6.12.2019. Komentari

Na današnji dan 1991. godine rođena je srpska reprezentativka i osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2012. godine u tekvondou Milica Mandić. Svojim velikim uspehom uspela je da podstakne mlade devojčice da se više bave sportom, kao i to da postane njihov uzor.

Foto: flickr.com

Milica Mandić je rođena šestog decembra 1991. godine u Beogradu. Kada je trebalo da se rodi, njen otac je bio na ratištu, ali kada je do njega došla informacija da je dobio ćerku, napustio je ratište i krenuo nazad za Beograd da je vidi. Išla je u Osnovnu školu Vladislav Ribnikar, a zatim upisala srednju medicinsku i stekla diplomu fizioterapeuta. Nakon što je završila srednju školu, napravila je pauzu od godinu dana i upisala Fakultet za kulturu i medije na Megatrend univerzitetu.

Još od malih nogu se bavila sportom, od plivanja, preko košarke, pa sve do folklora. Već 17 godina se bavi tekvondom. Na Letnjim olimpijskim igrama 2012. godine pobedivši Tataligu Kroli, Mariju Espinozu, Anastasiju Baršnjikovu i An Karolin Graf osvojila je zlatnu medalju u kategoriji preko 67 kilograma, što predstavlja prvu zlatnu medalju koju je Srbija osvojila kao samostalna država. Krajem te godine Olimpijski komitet Srbije proglasio je Milicu za najbolju sportkistinju i dobila je Zlatnu značku dnevnog lista Sport.

Milica Mandić 2

Milica Mandić sa Tijanom Bogdanović i Nađom Savković; Foto: flickr.com 

Naredne godine osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 73 kilograma na Otvorenom prvenstvu Španije u Alikanteu. Iste te godine je na Mediteranskim igrama u Mersinu osvojila srebrnu medalju. U toku 2014. godine osvojila je srebrnu medalju na kontinentalnom šampionatu koje se održalo u Bakuu. Na turniru G1 u Austriji i Lozani odnela je kući zlato, dok je na pozivnom turniru G4 u Kini odnela bronzu. Međutim, turnir u Kini bio je prvi gde se dobijala novčana nagrada, pa je sa sobom ponela i hiljadu dolara. Kasnije je i na korejskom G2 turniru osvojila prvo mesto.

Tokom 2016. i 2017. godine osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu i Evropskom prvenstvu u olimpijskim kategorijama, kao i zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu. Prošle godine osvojila je zlato na Evropskom klupskom prvenstvu. Svojim borbenim duhom i takmičarskim stavom nastavila je da odnosi pobede i bude podstrek mladima da se što više bave sportskim aktivnostima i da istraju u ostvarenju ciljeva.

Izvori: poreklo.rsplayerswiki.comtkdgaleb.org.rs

milica mandić,Na današnji dan,sportistkinja,Olimpijske igre,dobitnica Zlatne značke,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.