Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Mark Rafalo − zauvek Hulk

Jovan Živković 21.11.2019. Komentari

Na današnji dan 1967. godine rođen je poznati američki glumac, režiser i producent Mark Rafalo, čovek koji je svoj kultni status zaradio igrajući poznatog strip junaka Hulka. Svoju tridesetogodišnju karijeru nije krunisao Oskarom za koji je bio nominovan tri puta, ali jeste MTV-ijevom nagradom za najbolju borbu koju je dobio filmom Osvetnici. 

Foto: flickr.com

Mark Rafalo je rođen u Saveznoj američkoj državi Viskonsin, u gradu Kenoši. Njegovi roditelji Frenk i Marija imali su, osim Marka, još troje dece, dve ćerke i jenog sina. Školu je pohađao u lokalnoj katoličkoj crkvi. Iako je važio za nasmejano i veselo dete, što je i sam više puta isticao, bolovao je od disleksije, bolesti koja otežava čitanje. Školovanje je završio u Virdžiniji, a studije u Los Anđelesu. Više puta je menjao mesto stanovanja sa svojom porodicom, a pre početka glumačke karijere je radio kao konobar.

Prvu priliku da pokaže svoje lice svetu dobio je u epizodi mini-serije CBS Summer Playhouse 1989. godine. Tokom 90-ih godina glumio je u svega desetak filmova. U XXI vek Mark ulazi sa svojom suprugom Sanrajs Kogni. Brak nije promenio samo Markov privatni život, već je uticao i na karijeru. Za film Možeš da računaš na mene osvojio je šest od deset nagrada za koje je bio nominovan. Drugi uspešan film u kome se pojavio, a ujedno i prvi u kome je bio nominovan za Oskara, jeste Klinci su u redu. Pored Oskara nominovan je bio i za još 12 nagrada od kojih je dobio samo dve. Godina 2008. nije bila od onih srećnijih u Markovom životu. Skot, njegov mlađi brat upucan je u glavu ispred svoje kuće i samo par dana kasnije preminuo. Slučaj još uvek nije razjašnjen, a Mark je u intervjuu 2014. godine rekao: Život je jedna velika misterija.

Najveća prekretnica u Markovoj profesionalnoj karijeri nastupila je 2012. godine kada je zamenio Edvarda Nortona u ulozi naučnika Brusa Benera, odnosno Hulka. Kao jedan od glavnih Osvetnika, Mark se pojavljuje u sedam od ukupno 21 filma, koliko broji Marvelov filmski univerzum. Uloga u ovom ogromnom filmskom projektu, čije je jedno ostvarenje postalo film sa najvećom zaradom u istoriji (Kraj igre) podigla je Marka od jednog običnog glumca do filmske i kultne ikone. Iako se od 2012. kada je ušao u odiseju sa Osvetnicima pojavljivao i u drugim filmovima koji su zabeležili ogromne uspehe (Velika iluzijaPod lupom, Zodijak i Zatvoreno ostrvo), Mark ostaje prepoznatljiv kao Hulk.

Ulogu glumca počeo je da zamenjuje producentskom i režiserskom ulogom. Svoj debi kao producent imao je filmom Simpatije za neodoljivog iz 2010. kojim je dobio nagradu Special Jury Prize. Pored glume, Mark je veliki pobornik očuvanja životne sredine, prava homoseksualaca i transrodnih osoba.

Izvori: biography.com, www.imdb.com                    

mark rafalo,hulk,osvetnici,MARVEL,Na današnji dan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.