Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Ani-Frid Lingstad – ikona grupe ABBA

Emilija Kostić 15.11.2019. Komentari

Na današnji dan 1945. godine rođena je švedska pop i džez pevačica  Ani-Frid Lingstad, poznata i kao Kneginja od Plauena. Izvanredno muzikalna i scenski obdarena, a najpoznatija kao članica kvarteta ABBA, još kao mlada bila je na dobrom putu da postane poznata zvezda i van granica Skandinavije.

Foto: flickr.com

Ani-Frid Lingstad rođena je u selu blizu norveškog grada Narvika. Njen dolazak na svet usledio je kao rezultat jedne kratke ljubavne veze između 19-godišnje norveške seljanke Sini Lingstad i 26-godišnjeg Alfreda Hasa, pripadnika nemačkih okupacionih trupa koje su držale pod kontrolom strategijski važnu luku Narvik sa okolinom. Ubrzo je Has morao na drugi front. Ne odajući nikom svoju tajnu o ljubavnim vezama sa nemačkim vojnikom, nekoliko meseci kasnije Sini je rodila ćerku i dala joj ime Ani-Frid. Od bolesti i tuge, Sini umire u svojoj 21. godini, te brigu o godinu i po staroj Ani-Frid preuzima baka.

Što su godine više prolazile, to se kod pevačice sve više budila želja da sazna više o svojim roditeljima. Od svoje bake saznala je da joj je majka bila vrlo lepa i muzikalna devojka i da joj je kao amanet ostavila da se brine o njenoj ćerki dok se ne osamostali. Osim što je njen otac bio nemački vojnik i poginuo u ratu, baka je Ani-Fridi tvrdila da ne zna ništa o njemu. Međutim, bratanica Alfreda Hasa, prelistavajući nedeljnik Bravo, naišla je na priču o poznatoj pevačici i o tome da o svom ocu ne zna ništa osim imena, pa je Hasu pokazala sliku Ani-Fride i rekla da mu je to ćerka. U početku Alfred nije verovao u to što čuje, ali ubrzo je sećanje počelo da navire. Veoma brzo vesti su se proširile širom Švedske. Pevačica je nakon toga pozvala svog oca i dogovorila se da je on poseti. Nakon sastanka, oboje su se vratili svojim obavezama, a poslastičara koju je Alfred držao postala je izuzetno popularna zbog Ani-Fride.

abba 1

Grupa ABBA; Foto: flickr.com 

Krajem 1967. godine osvojila je švedsko nacionalno takmičenje talenata New faces, te je kao nagradu dobila ugovor sa produkcijskom kućom EMI i snimila svoj prvi singl. Bez obzira na dotadašnje događaje, bilo je potrebno par godina da pevačica dostigle uspeh. Snimila je još par singlova, ali nijedan nije dostigao veliku popularnost. U tom periodu upoznala je klavijaturistu slavnog pop benda 60-ih godina, Benija Andersona. Nastupajući sa svojim partnerom, jednom prilikom su nastupali sa drugim izvođačima, Bjornom Ulvaesom i Agnetom Feltskog. Kasnije su njih četvoro oformili i danas popularnu grupu pod nazivom ABBA, bend koji je obeležio deceniju između 1972. i 1982. i ostavio veliki trag u svetskoj pop muzici. Ovaj kvartet čije ime predstavlja akronim imena članova benda, Agneta, Bjorn, Beni, Anni-Frid, zbog svojih vanvremenskih hitova privlače pažnju i sadašnje publike. Svi događaji koji prate život ovog benda i njegovih članova predstavljaju priču o neponovljivom uspehu, žrtvama i naposletku, razilaženju članova benda.

Neki od njihovih najvećih hitova među kojima su Dancing Queen, Knowing Me, Knowing You, Take a Chance on Me, Mamma Mia, Lay All Your Love on Me, Super Trouper, I Have a Dream, The Winner Takes It All, Money, Money, Money, S.O.S., Chiquitita, Fernando, Voulez-Vous, Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), Does Your Mother Know, One of Us, The Name of the Game, Thank You for the Music, Waterloo, sa kojom su pobedili na pesmi Evrovizije 1974, obarali su rekorde slušanosti. Bend je 2016. godine, na radost fanova, objavio ponovno okupljanje. 1982. godine Ani-Frid je osvojila nagradu Rockbjörnen za najboljeg ženskog izvođača. Iza sebe ima tri braka.

Izvori: biography.com, yugopapir.com, peoplepill.comnationalgeographic.rs 

Ani Frid Lingstad,Na današnji dan,abba,popularni kvartet,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.