Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Toše Proeski − pevač anđeoskog glasa

Nataša Spasovski 16.10.2019. Komentari

Na današnji dan 2007. godine preminuo je pevač Toše Proeski, poznat i kao makedonski slavuj i balkanski anđeo. Bio je među omiljenim ličnostima na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi smatraju da je svojim osmehom, pojavom i pesmom ujedinio Balkan, a njegov zaštitni znak bila je poruka: Ve sakam site! (Sve vas volim!). Ovog skromnog momka anđeoskog glasa, koji je svojim talentom i dobrotom oplemenio balkansku muzičku scenu i zasenio mnoge starije kolege, nije bilo teško zavoleti, a njegovu pesmu mogla je da prekine samo tragična smrt.

Foto: www.whosdatewho.com

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, u Severnoj Makedoniji. Talenat za muziku nasledio je od majke Domenike, koja peva, kao i od oca Nikole, koji svira gitaru i mandolinu. Oni su rano prepoznali njegove muzičke sposobnosti i podržali ga da nastavi obrazovanje u tom smeru. Pohađao je muzičku školu i Muzičku Akademiju u Bitolju. Studirao je solo pevanje i bio jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji. Takođe, svirao je klavir, klarinet, saksofon i bubnjeve, a omiljeni instrument bila mu je gitara. Nedostajala su mu dva ispita da bi diplomirao. Prvi nastup imao je sa deset godina na priredbi na kojoj je pevao pesmu Ave Marija, oduševivši publiku, a drugi sa 11 godina na dečjem festivalu Zlatno Slavejče, gde je izveo pesmu Jas i mojot dedo na cincarskom jeziku, jednom od najstarijih neolatinskih jezika. 

Godine 1996. pojavio se kao član hora u holivudskom filmu Mirotvorac, u kome su glavne uloge tumačili njegova omiljena glumica Nikol Kidman i čuveni Džordž Kluni. Pobedio je na Melfestu 1997. godine, sa numerom Yesterday grupe Bitlsi. Zahvaljujući pesmama Usni na usni i Sonce vo tvojite rusi kosi, osvojio je nagrade u Skoplju i Ohridu. Naredne godine prvi put se takmičio na makedonskom izboru za Evroviziju sa pesmom Ostani do kraja. Na njegovom debitantskom albumu bilo je 11 pesama: Eh, da sam zlato, Usni na usni, Pušti me, Ostani do kraj, Sonce vo tvoite rusi kosi, Pobegni, Ruski rulet, Nekade vo nokta, Tvoite beknezi na moite beli kosuli, Skrsi me i Go molam neboto da mi te vrati

Iako je bio veoma uspešan i popularan, Toše je ostao skroman i slava ga nije promenila. Od obožavalaca je dobijao plišane igračke, za koje je odvojio celu sobu u svojoj kući u Kruševu, koja danas predstavlja atrakciju za turiste. Na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom izveo je jedan od svojih najvećih hitova, pesmu Tajno moja, koja mu je donela drugo mesto. Pobedio je na međunarodnom muzičkom festivalu Slavjanski bazar u Belorusiji. Kompozitor i producent Endi Rajt, pokretač ideje za album The Hardest Thing, jednom prilikom je kazao: Kada sam upoznao Tošeta, nisam ništa znao o njemu, čak ni kako izgleda. Nikada nisam bio neko ko je tražio zvezde i talente, nekako su mi sami dolazili i kada sam ga ugledao rekao sam da bi bilo dobro za početak da odsviramo nešto. Uzeo je gitaru u ruke i oduvao me! Iz ove perspektive kažem da sa njim nije bilo teško sarađivati − bilo je predivno. 

Pevač je stradao u saobraćajnoj nesreći u ranim jutarnjim časovima 16. oktobra 2007. godine blizu mesta Nova Gradiška. Sahranjen je u Kruševu, uz najveće državne počasti. Izdato je deset Tošetovih albuma, a za njim su ostali brojni hitovi, a neki od njih su: Tajno moja, Ko ti to grize obrazeSrce nije kamen, Lagala nas mala, Igra bez granica, Čija si, Pratim te, Soba za tugu, Bože, brani je od zla, Da l' si sretnija, Oprosti, Ledena, Volim osmijeh tvoj, kao i posthumno objavljena numera Sve je ovo premalo za kraj. Sarađivao je sa mnogim muzičkim zvezdama, kao što su Goca Tržan, Karolina Gočeva, Antonija Šola i Toni Cetinski.

Izvori: biografija.orgopusteno.rs.

Na današnji dan,toše proeski,Čija si,Pratim te,saobraćajna nesreća,kultura,Glas,muzika,anđeo,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.