Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Migel de Servantes – čovek koji je izmislio prozu

Emilija Kostić 29.9.2019. Komentari

Na današnji dan 1547. godine rođen je pesnik, dramaturg i jedan od najvećih pisaca španske književnosti Migel de Servantes. Najpoznatiji je kao pisac prvog modernog romana, Don Kihot, kojim je i stekao veliku popularnost i koji se nalazi na drugom mestu najprevođenijih knjiga na svetu. Njegova dela svrstavaju se kako u renesansu i barok, tako i u zlatni vek španske književnosti, te na neki način predstavljaju njihovu sintezu. O njegovom kvalitetu i veličini govori to da su mnoga njegova dela ušla u obaveznu školsku literaturu u gotovo svim zemljama sveta.

Foto: www.telegraph.co.uk

Migel de Servantes rođen je u španskom gradiću Alkala de Enares, blizu Madrida, kao treće od petoro dece Leonor de KortinasRodriga de Servantesa. Njegov otac bio je gluv od rođenja, te je porodica morala često da se seli zbog njegove stalne potrage za poslom. Migel je celog svog detinjstva bio siromašan. U potrazi za boljim životom, preselili su se Valjadolid, gde je njegov otac zapao u dugove i zbog toga završio u zatvoru. Nakon što je pušten iz zatvora, vratili su u Alkal. Ubrzo nakon toga, otac mu se seli u Kordobu, gde se zaposlio kao lekar u zatvoru i tu doveo svoju porodicu. Upravo u Kordobi Migel je proveo svoje prve školske dane i od početka pokazivao sklonost ka književnosti. Voleo je da čita, posećuje biblioteke i pozorišta.

Nakon završene škole, porodica se ponovo preselila u Granadu, a potom i u Sevilju. U Sevilji je nastavio da se školuje kod seviljskih jezuita i upravo tada počeo je da piše realistična pozorišna dela, pod uticajem tadašnjeg učitelja Asevada. Preselili su se u Madrid, gde je pohađao školu Estudio de la Vilja. Servantes je tada napisao prvi sonet u čast rođenja novog člana kraljevske porodice. Kada je video prve njegove napisane stihove, profesor u školi Huan Lopez de Ojos objavio ih je u svojoj knjizi.

 Servantes 1

Foto: www.famousauthors.org

Tri godine nakon toga osuđen je na proterivanje i odsecanje šake, jer je učestvovao u dvoboju. Samo godinu dana kasnije pojavljuje se kao vojnik u španskoj vojsci. Nadimak Jednoruki sa Lepanta dodeljen mu je u oktobru 1571. godine, nakon bitke protiv Turaka, u kojoj je izgubio levu ruku. Međutim, Servantes je bio ponosan na svoje vojne poduhvate, pa ih je više puta naglašavao u svojim delima. Po napuštanju vojske, posvetio se književnosti. U to vreme na njegovo stvaralaštvo glavni uticaj imali su Bokačo, Petrarka, Bojardo i Ariosto. Tada je napisao nekoliko istaknutih knjiga, kao što su Galateja, Put na Parnas, Uzorne novele, Pustolovine Persilesa i Sihismunde.

Dela Alžirske dogodovštine i Alžirske tamnice nastala su nakon njegovog petogodišnjeg zarobljeništva u Alžiru, u periodu od 1575. do 1580. godine. Naime, vraćajući se brodom kući, iz Napulja u Barselonu, brod su zarobili gusari. Kako je Servantes sa sobom nosio preporuke od vojvode od Sese i Huana od Austrije, gusari su mislili da je on neka važna ličnost i odveli su ga u zarobljeništvo, kako bi iznudili otkupninu. Otkupninu za njega gusari nikada nisu dobili u celom iznosu, jer njegova porodica nije imala dovoljno novca, ali su dobili deo, te su ga nakon pet godina pustili, iako je i pre puštanja Servantes nekoliko puta pokušavao da pobegne iz zarobljeništva, ali bezuspešno. 

 Servantes 2

Foto: www.theolivepress.es

Ostvario je vezu sa Anom de Viljafranko, sa kojom je dobio ćerku. Oženio se 1585. godine sa 22 godine mlađom devojkom Katalinom de Salazar i Palasios. Katalina je bila poreklom iz Eskivijasa, gde su se i preselili nakon venčanja. Od supruge je otišao 1587. godine u Sevilju. Putovao je Andaluzijom u službi španske armade. Imao je zadatak da za vojsku nabavlja žito. Završio je u zatvoru zbog lažne optužbe da ga je ilegalno prodavao i tu proveo dve godine. U tom periodu napisao je Ljubomorni Ekstremadurac, Razgovor pasa i Rinkonete i Kortadiljo. U ovo vreme pisao je i poeziju. Zaposlio se kao sakupljač poreza u Granadi 1594. godine. Opet je završio u zatvoru, pošto je bio optužen da je krao novac koji je sakupljao od poreza.

U zatvoru je služio kaznu sa najnižim slojevima društva i upoznao se sa njihovim navikama, žargonskim izrazima i bitnim karakteristikama, koje je kasnije upotrebio u svojim delima. Tako je nastalo i njegovo najveće delo, Don Kihot. Najpoznatija scena iz ovog romana je borba sa vetrenjačama, koja se godinama prepričava i prenosi. U Madrid se vratio 1608. godine i tu proveo poslednje godine života. Zadesili su ga veliki porodični problemi, pošto su mu umrle dve sestre i unuka. U aprilu naredne godine pristupio je članstvu Kongregacije slugu svetog Sakramenta i 1613. je postao isposnik, a tri godine nakon toga se zamonašio. Servantes je preminuo u svojoj 70. godini. Sahranjen je 23. aprila 1616. godine, pa se taj datum uzima za datum njegove smrti. Godine 2007. snimljen je film Migel i Vilijam

Laž obično ubija prijateljstvo, a istina ljubav.

Promisli dobro pre nego što daješ, dvaput promisli pre nego primaš, a hiljadu puta pre nego što zahtevaš.

Izvori: srednjeskole.edukacija.rsbiografija.org.

Na današnji dan,migel de servantes,španska književnost,PESNIK,don kihot,kultura,proza,madrid,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.