Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Knez Pavle − pravi čovek, pogrešno vreme

Jovan Živković 14.9.2019. Komentari

Na današnji dan 1976. godine umro je knez i namesnik Kraljevine Jugoslavije u periodu od 1934. do 1941. godine, Pavle Karađorđević. Tokom svoje političke odiseje, ostao je upamćen kao miran političar koji je pokušavao da na sve moguće načine održi političku i vojnu neutralnost Jugoslavije. Britanski ili nemački čovek − dilema je koja je vladala. Sa ove tačke gledišta, međutim, nameće se jasan zaključak da je knez Pavle samo čovek kome je mir bio previsoki cilj. 

Foto: www.pinterest.com

Pavle Karađorđević rođen je 28. aprila 1893. godine u Petrogradu. Bio je jedino dete kneza Arsena Karađorđevića i Aurore Pavlove Demidov, koja se razbolela kada je Pavle imao samo tri godine. Zbog toga je brigu o Pavlu preuzeo Petar Karađorđević, a Aurora je preminula 1904. godine. Iako nesrećnim spletom okolnosti, Pavle je dobio priliku da živi u porodici koja će Jugoslaviji dati dva kralja. Godine 1913. otišao je na prestižni britanski univerzitet Oksford, gde mu se probudilo interesovanje za umetnost. Njegove studije prekinulo je izbijanje Prvog svetskog rata, kada mu je dodeljena pozicija konjičkog potporučnika. Iako je u toku rata oboleo od teškog oblika hepatitisa, vratio se na bojno polje kada je srpska vojska probijala Solunski front. Nakon rata vratio se studijama, koje je završio 1921. godine.

Knez Pavle se 22. oktobra 1923. godine zavetovao da će život provesti sa grčkom princezom Olgom. Venčali su se u Beogradu, a svedok na venčanju i ujedno živi dokaz njegove velelepnosti bio je budući kralj Džordž VI. Pavlov i Olgin prvi sin Aleksandar rodio se 1924. godine u dvorcu Elizabete od Jorka, kao i drugi sin Nikola, koji se rodio četiri godine kasnije.

Vencanje knez Pavle

Venčanje kneza Pavla i kneginje Olge; Foto: www.opanak.rs

Nakon atentata na kralja Aleksandra u Marselju, knez Pavle imenovan je prvim namesnikom maloletnog Aleksandrovog sina Petra. Iako su tu funkciju obavljala još dva namesnika, Ivo Perović i Radenko Stanković, sva vlast našla se upravo u rukama Pavla Karađorđevića. Unutrašnju politiku je u početku poveravao Milanu Stojadinoviću, koji je vrlo uspešno sproveo Jugoslaviju kroz veliku ekonomsku krizu. Međutim, ubrzo je počeo da mu zamera zategnut odnos sa Hrvatima i bliskost sa Nemcima, pa ga je na kraju smenio.

Lično je razgovarao sa Adolfom Hitlerom 1. juna 1939. godine u Berlinu. Hitler je u njegovu čast priredio vojnu paradu. Iako su u početku izneli pozitivne utiske jedan o drugome, mnogo godina kasnije na videlo će izaći dokumenti u kojima obojica iskazuju animozitet prema onom drugom. Vrhunac Pavlove politike bilo je pristupanje Jugoslavije Trojnom paktu, koje je potpisano 25. marta 1941. godine u Beču. To je ujedno bio i kraj njegove političke karijere.

 Knez Pavle 21

Knez Pavle; Foto: www.pinterest.com

Samo dva dana kasnije došlo je do puča, pa je Pavle bio prisiljen na ostavku. Narod je izašao na ulice, a vlast je preuzela tehnička vlada predvođena generalom Dušanom Simovićem. Pavle je tada oteran iz zemlje. Nakon rata, vlast preuzimaju komunisti, koji zabranjuju povratak i oduzimaju imovinu kraljevskoj porodici. Kao umetnik koji svet ne posmatra jednom ili dvema bojama, bio je talentovan za politiku. Na kraju, ipak, okolnosti su bile takve – veće od njega. Bile su veće od bilo kog političara koji bi se zatekao na njegovom mestu. Knez Pavle dočekao je penziju u Parizu. Nikada nije nagrađen za svoja dela, ali ni za svoju službu.

Izvori: srpskaistorija.com, znanje.org.

Knez Pavle,Na današnji dan,srpska istorija,Prvi srpski rat,diplomatija,POLITIKA,dinastija Karađorđević,Kraljevina Jugoslavija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.