Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Patrijarh Pavle − čovek koji nam je poručio da budemo ljudi

Andrijana Adamović 11.9.2019. Komentari

Na današnji dan 1914. godine u selu Kućani u Slavoniji, pod svetovnim imenom Gojko Stojković, rođen je patrijarh Pavle. On je u periodu od 1990. do 2009. godine bio vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, 44. po redu. Njegovo puno ime i titula glasili su Njegova svetlost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle. Zamonašio se u manastiru Blagoveštenju 1948. godine, kada je dobio ime po apostolu Pavlu, a preminuo je 15. novembra 2009. godine u Beogradu. Među mnogim vernicima još za života je ostao upamćen kao hodajući svetac.  

Foto: standard.co.me

Patrijarh Pavle je imao teško detinjstvo, jer je rano ostao bez roditelja. Kada je imao tri godine, umro mu je otac i ostao je sa majkom i bratom. Posle toga, majka mu se ponovo udala i pri rođenju treće ćerke umrla. Odgajila ih je tetka koja je, shvatajući da je vrlo slabo dete, Pavla poštedela seoskih poslova i omogućila mu da se školuje. Iako je u tuzlanskoj gimnaziji iz veronauke imao dvojku, uticaj rodbine je prevagnuo i njegov izbor za nastavak školovanja bila je šestorazredna Bogoslovija u Sarajevu. U školi je bio zapažen kao dobar pojac, bio je drugi tenor. Voleo je da peva i u selu su ga zvali pjevalica. U Sarajevu je bio član društva Trezvena mladež, koje se borilo protiv opijanja i pušenja.

U Beograd je došao 1936. godine, gde je upisao Bogoslovski fakultet. Tu je vanredno završio i više razrede Šeste beogradske gimnazije. Uporedo je upisao i Medicinski fakultet na kome je stigao do druge godine studija, a Bogoslovski fakultet je završio. Imajući u vidu zasluge patrijarha sprskog Pavla na naučnom bogoslovskom polju, Bogoslovski fakultet Srpske pravoslavne crkve u Beogradu dodelio mu je 1988. godine zvanje počasnog doktora bogoslovije. Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990. Sutradan, 2. decembra, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu. Izbor je obavljen za života prethodnog patrijarha Germana.

 Patrijarh Pavle 2

Patrijarh Pavle; Foto: pinterest.com 

Prema mišljenju brojnih vernika, patrijarh Pavle zaslužuje da bude proglašen svetiteljem. Jasno je da je Pavle bio Božji čovek, živeo je po božijoj volji i zapovestima. Videlo se da je čovek ljubavi i dobrote, takve ljubavi je gladan ovaj svet, rekao je vladika mileševski Atanasije Rakita. Posle Svetog Petra Cetinjskog, niko u narodu nije bio tako prihvaćen i poštovan kao patijarh Pavle, istakao je jednom prilikom penzionisani profesor Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić. Kod njega se stvarno osećalo da je drugačiji. Susret sa njm ostaje trajan i upečatljiv, zračio je harizmom. Videlo se da je bio svetitelj za života. Bio bi poseban događaj da se patrijarh Pavle kanonizuje, ali to je potrebno nama ljudima, a ne njemu, jer je on već u zajednici svetih.

Živeo je skromnim životom, sam je šio i krpio svoju odeću i cipele. Koristio je gradski prevoz ili je išao peške. Sam je kuvao i nijedan fizički posao mu nije bio stran i težak. Sa sobom je uvek nosio Sveto pismo i molitvenik. Umro je u 96. godini u Beogradu, a sahranjen je po svojoj želji u rakovačkom manastiru. Njekovi citati i izreke i dalje imaju odjeka:

Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi.

Čovek ne može birati vreme u kojem će se roditi i živeti. Od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kojem narodu i od kojih roditelja.

Kad se čovek rodi celi svet se raduje, a samo on plače. Treba živeti tako da, kad umre, celi svet plače, a samo se on raduje.

Izvori: edukacija.rs, telegraf.rs, alo.rs 

Patrijarh Pavle,Na današnji dan,pravoslavlje,hodajući svetac,duša srpskog naroda,dobrota i ljubav,vera,crkva,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.