Džija Karandži – devojka proklete lepote

Aleksa Anđelić 2017.
Komentari

Na današnji dan 1986. godine umrla je Džija Karandži, prvi svetski top-model i prva poznata žena preminula od side. Džija je bila nekadašnje zaštitno lice Iv Sen Lorena, ali i devojka koja je postavila standarde današnjeg modelinga.

www.wineandbowties.com

Rođena je u Filadelfiji 26. januara 1960. godine kao Džija Meri Karandži. Život u kući Karandžijevih bio je nepodnošljiv. Džija je često sedela na stepenicama i slušala oca i majku kako se svađaju. Kada je imala 11 godina, njena majka Ketlin napušta porodičnu kuću i ostavlja muža i decu. Ovaj odlazak je veoma teško podnela jer je bila veoma bliska sa majkom. Nada da će ponovo imati normalan porodični život nestaje kada joj se majka ponovo udaje. Tinejdžerski period za nju bio je sve, samo ne idealan. Pošto pažnju roditelja nije dobijala, ona se okreće ulici, te je mogla da radi šta želi. U tom periodu napušta oca i braću i odlazi kod majke. Zbog osećaja usamljenosti i odbačenosti, Džija počinje da eksperimentiše sa alkoholom, pilulama i marihuanom.

Početkom 1978. seli se u Njujork. Zahvaljujući Vilhelmini Kuper, bivšem modelu i vlasnici modne agencije Vilhelminini modeli, Džija se za kratko vreme probila na vrh njujorške modne scene. Ubrzo je krasila mnoge naslovne strane, uključujući Cosmopolitan i Vogue. Pored slave i novca, Džija je težila sreći i ljubavi. O njenoj seksualnosti se mnogo govorilo. Jedni su smatrali da je biseksualka, dok su drugi govorili da je homoseksualne orijentacije. Nakon jednog snimanja, zaljubljuje se u šminkerku Sendi Linter. Veza između Karandžijeve i Sendi bila je veoma turbulentna, sa čestim prekidima i vraćanjima.

giacarangi

Džija Karandži; Foto: www.giacarangi.com

U februaru 1980. Vilhelmina umire od raka pluća. Vilhelminina smrt joj veoma teško pada pa se ona okreće heroinu. Na sahrani Kuperove Džiji su ponudili ugovor sa novom modnom agencijom. Ugovor prihvata u novembru iste godine. Pošto je Džijina zavisnost postajala sve ozbiljnija, Ajlin Ford, posle samo tri nedelje, raskida ugovor sa njom. Tada se povukla iz njujorške modne industrije u nadi da će srediti život. Posle lečenja, zahvaljujući fotografu Cosmopolitan-a, Džija se našla na naslovnoj strani, ali ipak, to nije bilo dovoljno da je neka veća agencija ponovo angažuje. Dobila je angažmane u Nemačkoj, Rusiji, Grčkoj, Brazilu. Kada se činilo da je vratila staru krunu, uhvaćena je sa drogom i tada se njena karijera završila. Više niko nije želeo da radi sa njom.

Na nagovor porodice odlazi na rehabilitaciju, ali je napušta posle samo tri meseca. Po izlasku iz bolnice biva silovana. Ubrzo su joj lekari dijagnostikovali pneunomiju, ali i sidu. Njeno stanje se iz dana u dan pogoršavalo pa je smeštena u bolnici i stavljena na respirator. Na žalost, koža počinje da joj opada i umire u 26. godini. Sahranjena je 21. novembra 1986. godine. Sahrani nije prisustvovao niko iz modne industrije. O njenoj smrti čulo se tek godinu dana kasnije. O životu miljenice Diora, Armanija i Kelvin Klajna, 1998. snimljen je film Džija sa Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi. Stiven Fred posvetio joj je knjigu Stvar lepote: Tragedija supermodela Džije, a porodica 2003. dokumentarac Džijino samouništenje.

46355192 259942761362185 3810181392269049856 n

Džija Karandži; Foto: www.pinterest.com

O tome kakav je bio njen život i kako se osećala, Džija je zapisala u svom dnevniku:

Život i smrt. Snaga i mir. Ako danas stanem, vredeće. Čak i užasne greške, koje sam činila i koje bih da poništim, da mogu. Bolovi koji su me pekli i plašili moju dušu, vredeli su, zbog toga što sam bila, tamo gde sam bila, a to su, pakao na zemlji, i raj na zemlji, i opet nazad, u, ispod, između, kroz i iznad.

Izvori: madeinitaly4me.rs, wannabemagazine.com, giamariecarangi.angelfire.com

Ključne reči: džija karandži , Na današnji dan , kultura , model , Biografija , hiv , modeling ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.