Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Jusein Bolt − čovek brži od strele

Emilija Kostić 21.8.2019. Komentari

Na današnji dan 1986. godine rođen je na Jamajci bivši sprinter na distancama od 100 i 200 metara Jusein Sent Leo Bolt. Ovaj višestruki svetski i olimpijski šampion poznat je i kao najbrži čovek na planeti, a za deceniju i po bavljenja atletikom uspeo je da postane planetarna zvezda i olimpijska legenda, kao i prvi sprinter u istoriji koji je osvojio devet zlatnih olimpijskih medalja. Proglašen je za sportistu godine 2008, 2009, 2011, 2012, 2013. i 2016. godine.

Foto: thedrum.com

Jusein je rođen 21. avgusta 1986. godine u Šervud Kontentu, gradiću u Treloniju na Jamajci. Njegova porodica držala je malu bakalnicu u ruralnom delu zemlje, gde je Jusein provodio vreme igrajući fudbal i kriket sa svojim bratom. Detinjstvo mu je bilo najnormalnije sve dok u školi nisu primetili njegove izvanredne trkačke sposobnosti. Na inicijativu profesora učestvovao je u mnogim školskim i međuškolskim takmičenjima, gde je obično pobeđivao.

Gledajući snimke američkog sprintera Majkla Džonsona, Bolt je počeo ozbiljnije da shvata atletiku. Znao je da će morati da prođe kroz veliko tehničko usavršavanje da bi napredovao. Učestvovao je na takmičenju CARIFTA 2001. godine i osvojio srebrnu medalju, a godinu dana nakon toga oborio je svetski rekord za juniore na 200 metara. Školovanje je nastavio u SAD-u i bio pozvan da trenira u kingstonskom centru High Performance, gde je prvi put na raspolaganju imao profesionalne trenere.

Jusein Bolt 1

Jusein Bolt postavlja rekord; Foto: www.bbc.co.uk

Selidba u Kingston donela je mnogo novih stvari za Bolta, pa su mu žurke, izlasci, video-igre i devojke bili zanimljiviji od treninga. Međutim, njegov tadašnji trener Kolmen napravio mu je novi program za profesionalne atletičare, što mu nije ostavilo mnogo vremena za provod. U to vreme zapazio je trenera Glena Milsa i smatrao je da će njegovi metodi treniranja biti bolji. Olimpijska 2004. godina za Bolta je počela novim juniorskim rekordom na 200 metara, istovremeno i najboljim rezultatom sezone. Međutim, ubrzo nakon toga dijagnostikovana mu je skolioza.

Tokom narednih godina Milsov program poboljšao je Boltovu fizičku kondiciju i smanjio povrede, dok su promene u tehnici trčanja dale bolje rezultate. Između 2005. i 2006. godine postao je jedan od najboljih pet atletičara u svetu. Novi cilj bila je zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu. Kada je od elitnog trkača postao međunarodni brend, imao je mnogo veću odgovornost prema navijačima, ali i komercijalnu obavezu prema sponzorima. Morao je da se povinuje pravilima međunarodnog biznisa.

Jusein Bolt 2

Jusein Bolt; Foto: www.independent.co.uk

Saobraćajna nezgoda koja mu se desila 2009. godine i u kojoj je prošao nepovređen promenila je Boltovu ležernost i učinila ga ozbiljnijim. To je dokazao i nešto kasnije u Berlinu, kada je postavio novi svetski rekord na 100 metara − neverovatnih 9,58 sekundi. Nakon toga proglašen je za sportistu godine. Uprkos brojnim uspesima i zlatnim medaljama, avgusta 2017. godine objavio je da se više neće vraćati na trkačku stazu. Osim atletike, gajio je ljubav prema fudbalu i kriketu. U toku 2010. godine izdao je svoje memoare, a 2013. autobiografiju pod nazivom Jusein Bolt: Brži od strele.

Izvori: trcanje.rsbiography.combritannica.com, history-biography.com.

jusein bolt,atleticar,svetski rekord,Na današnji dan,sport,atletika,planeta,olimpijada,čovek,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.