Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Milan Lane Gutović − nezaboravni Srećko Šojić

Emilija Kostić 11.8.2019. Komentari

Na današnji dan 1946. godine u Beogradu rođen je srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac, voditelj i jedan od omiljenih komičara današnjice Milan Lane Gutović. Publika ga najbolje zna kao Srećka Šojića iz serijala Tesna koža, a kasnije iz serije Bela lađa. Snimio je više od 400 epizoda emisije Dobro veče, deco, koja se od 1996. do 2003. prikazivala na RTS-u. Prepoznatljiv po svom specifičnom i neponovljivom stilu i humoru veoma često mami osmehe svih generacija, a njegove replike ponavljaju se iznova i iznova.

Foto: upolos.com

Milan Gutović, zvani Lane, rođen je 11. avgusta 1946. godine u beogradskom naselju Umka. Svoje detinjstvo proveo je živeći u Kaluđerici, a još kao mali stekao je odbojnost prema urbanoj sredini, te sada živi na periferiji Beograda u naselju Kumodraž. Odrastao je sa roditeljima koji su bili prosvetni radnici i starijom sestrom Bojanom, koja je uvek pazila na njega. U jednom intervjuu priznao je da je Bojana i dan-danas zaštitnički nastrojena prema njemu. Iako je glumac velikih razmera, Lane nije hteo da studira glumu. Njegova želja bila je da upiše Prirodno-matematički fakultet, međutim, njegova sestra je uspela da ga ubedi da se oproba na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, jer je i sama imala neostvarenih glumačkih ambicija.

Njegovi predavači bili su jedni od najboljih. U pitanju su bili: Minja Dedić, Milenko Maričić, Mata Milošević i drugi. Akademiju je završio u roku 1967. godine, a diplomu primio tek 2011. Odmah nakon što je završio školovanje počeo je sa radom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i postao jedan od Bojanovih bebaradeći sa rediteljem Bojanom Stupicom sa kolegama iz svoje klaseJosifom Tatićem, Svetlanom Bojković, Ivanom Bekjarevim i drugima. Još u to vreme bio je proglašen za jednog od najtalentovanijih glumaca svoje generacije. Postao je prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu 2006. godine. Sledećih dvadesetak godina igrao je u predstavama Protekcija, Kad su cvetale tikve, Buba u uhu, Za kim zvono zvoni, Pučina, Kolubarska bitka, Valjevska bolnica, Narodni poslanik i druge. Neke od tih uloga donele su mu Sterijinu nagradu, Ćurana na Danima komedije u Jagodini, nagradu Zoran Radmilović i nekoliko godišnjih nagrada JDP-a.

Milan Lane 1

Milan Lane gutović kao Srećko Šojić u seriji Bela lađa, Foto: bleja.forumsr.com

Poslednje dve decenije igra svoj Kabare, sa kojim je gostovao širom sveta. Oprobao se i na filmu i televiziji. Prva veća uloga na filmskom platnu bila je uloga Pinkija u filmu Bekstva. Nakon toga uglavnom je imao neke sporedne i epizodne uloge. Ogromnu popularnost stekao je ulogom Srećka Šojića u filmu Laf u srcu, prema kome je kasnije snimljen serijal Tesna koža, a zatim se istom ulogom pojavljuje i u seriji Bela lađa. Lane kaže da je lik Šojića izgradio po uzoru na molera kojeg je kao dečak upoznao. Srca mlađe publike osvojio je kao Pustolov u emisiji Dobro veče, deco, gde bi pričao deci svoje avanture koje je doživljavao u prašumi i spletke koje mu priređivao njegov neprijatelj, doktor Grozozo.

Oprobao se još i kao voditelj, gde je vodio svoje tok-šou programe. Najgledaniji od njih bili su Ne može da škodi i Oralno doba. Emisija Ne može da škodi bila je dosta kratka, sastojala se od neke zanimljive anegdote ili saveta koji je Lane pričao publici. Emisija Oralno doba bila je duža te je ugostio mnogobrojne poznate ličnosti. U svojim emisijama forsirao je neku vrstu stend-ap komedije te su se uglavnom sastojale od šala. Umeo je da se šali na račun žena, pa je time dobio status šoviniste. Postoji anegdota da ga je na pijaci pretukla grupa žena upravo zbog tih šala.

Milan Lane 2

Milan Lane Gutović u predstavi Ukrađena ličnos' ; Foto: kinogaj.hr

Iako se često nalazi pred kamerama i daje intervjue, njegov privatni život nije mnogo u centru pažnje. Za sebe kaže da privatno nije zabavan kao na sceni i da voli da ćuti. Ne daje olako savete i uživa u samoći, te ga zbog toga smatraju arogantnim. Glumac voli životinje, a jedno vreme je u svom dvorištu gajio patke, koze i kokoške. Njegov omiljeni komičar je Miloš Žutić. U slobodno vreme gleda emisije čija je tema priroda, istorija i kriminal u Rusiji. Rado odlazi na pecanje i u kafane, gde se čuje tiha muzika. Dobio je mural sa svojim likom koji je uradio umetnik Andreja Josifovski 2016. godine.

Za dobar brak dovoljno je da budeš i ostaneš neženja.

Lepe stvari uvek imaju neku zvrčku, ili su nelegalne, ili su nemoralne.

Političari su ljudi koji često nemaju dar za bilo koji posao.

Izvori: sinemanija.combiografija.orgopusteno.rs

milan lane gutovic,srpski glumac,Na današnji dan,Bela lađa,Tesna koža,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.