Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Zoran Radmilović — čovek koji je živeo glumu

Jelica Janačković 21.7.2019. Komentari

Na današnji dan 1985. godine preminuo je jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca Zoran Radmilović. Publiku je osvajao svojom duhovitom prirodom, spontanošću i talentom, zbog čega je dobio titulu kralja humora i improvizacije. Bio on Radovan treći, Života iz Priča iz majstorske radionice, Bili Piton iz Maratonaca ili Kralj Ibi, uvek je sa lakoćom iznova osvajao srca publike i tako ostavljao neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji. 

Foto: luftika.rs

Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru. Deda po ocu, Rihard Lang, bio je Nemac, ali je, oženivši se Zoranovom babom Stevkom, prešao u pravoslavlje i uzeo ime Radmilo, odakle i potiče porodično prezime Radmilović. Po očevoj želji, Zoran je upisao Pravni fakultet u Beogradu i posle dve godine ga napustio. Potom je studirao na Arhitektonskom, koji takođe napušta, a ubrzo upisuje engleski jezik na Filološkom fakultetu. Uporedo je unapređivao glumačke sposobnosti u KUD Ivo Lola Ribar. Tada odlučuje da napusti studije Engleskog jezika i posvećuje se glumi. Na nagovor glavne glumice, koja mu je bila simpatija i sa kojom je bio partner u Kulturno-umetničkom društvu, upisuje i postupno apsolvira glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, te započinje karijeru u Beogradskom dramskom pozorištu (1962−1968), u kome je isprva nastupao u manje značajnim predstavama. Diplomirao je 1963. godine po povratku iz vojske.

Zbog odustajanja Ljube Tadića, 1964. godine Radmilović dobija naslovnu ulogu u Kralju Ibiju na sceni Ateljea 212, gde, razotkrivajući izuzetnu glumačku nadarenost, predstavu pretvara u trijumf improvizacije, a veliki uspeh ostvaruje i na gostovanjima u Parizu, Moskvi, Njujorku, Veneciji. Njegova scena će trajati još dve decenije, zajedno s kasnijim Radovanom trećim Dušana Kovačevića. Iako je ostvario niz uspešnih uloga u pozorištu, na filmu, televiziji i estradi, bio stalni član Ateljea 212 od 1968. godine do smrti, sve su one ostale u senci uloge života u Kralju Ibiju, čak i kad se radi o briljantnom ostvarenju, ulozi Molijera u istoimenom komadu Bulgakova, za koju je nagrađen Oktobarskom nagradom grada Beograda.

Zoran R. 4

Zoran Radmilović sa suprugom Dinom Rutić; Foto: radiosarajevo.ba

Bio je oženjen glumicom Dinom Rutić, a njihova bajka započela je nešto pre 1966. godine, kada su se jedno drugom zavetovali na ljubav do kraja života. Upoznali su se na snimanju TV drame Mome Kapora Provod, a Dina, anđeoski lepa, bistra i ljupka, tada već jedna od najpopularnijih beogradskih glumica, bila je verena. Radmilovića to nije omelo da pomisli, ali i izgovori naglas jednog dana dok ju je posmatrao kako ide na fakultet: Ova mala će biti moja žena! Tako je i bilo – glumica je raskinula veridbu i poklonila mu svoju ljubav i poverenje, prešavši iz ogromnog, luksuznog roditeljskog stana u njegovu mansardu.

Ispostavilo se da su bili savršen spoj. Oboje su bili vedri, duhoviti, tolerantni i vezivala ih je beskrajna duhovna bliskost. Radmilovići su bili skromni i jednostavni, slava ih nije promenila, a trudili su se da posao ne nose kući i da u svom domu budu usmereni samo jedno na drugo. Ja imam svega dovoljnogovorio je Zoran, i meni je lako da tako živim. Njihovu sreću upotpunilo je rođenje ćerke Ane, koja je odnos ova dva umetnika dodatno obogatila i učvrstila. Zoran je uživao u ulozi oca, do te mere da je pisao dnevnik o odrastanju svoje ćerke, a trudio se da njen detinji mozak nauči da funkcioniše po princpima mašte i sanjarenja.

Zoran R. 3

Zoran sa ćerkom Anom; Foto: sinemanija.com 

Na filmu je debitovao 1962. godine u ostvarenju Čudna devojka Jovana Živanovića i odigrao oko dvadeset uloga. Glavne uloge ostvario je u filmovima Glineni golub, Ram za sliku moje drage, Pogled u noć, Paviljon 6, Srećna porodica, Maratonci trče počasni krug. Kod publike je uvek uspevao da izazove smeh do suza, a ovo su samo neke od kultnih replika iz predstave Radovan treći

− Ja bih te molio, Rumenka, da obratiš pažnju na ponašanje, Rumenka. Fundamentalno obrati pažnju na ponašanje!

− Komarci ko rode! Grizu me svojim zubima u nameri da me upropaste!

− U današnje vreme, čim ti slika izađe u novinama, ti si automatski popularan... Osim u čituljama.

− On mene da pita šta sam čito? Mene da pita šta sam čito? Da li mi je utisak varljiv ili ne, on mene pita šta sam čito? Ja sam bio član biblioteke godinu dana. Godinu dana bio član! Imao člansku kartu, specijalne boje. On mene pita šta sam čito? Mogu da uđem u biblioteku usred bela dana. Uđem, sednem, naručim, pojedem, popijem. Booooli mene.

Zoran R. 2

Zoran u ulozi Bilija Pitona u filmu Maratonci trče počasni krug; Foto: opanak.net

Nezaobilazne su replike iz legendarnog filma Maratonci trče počasni krug, među kojima se izdvaja dijalog između Bilija Pitona, koga je tumačio Zoran Radmilović, i Lakija Topalovića, čiji lik je dočarao Bata Stojković:

− Iskopaće tebe, Bili. 

− Ako ne predate pare, ode kuća!

Šta će biti sa kućom?

Zapaliću je!

Svoju poslednju 299. predstavu, Radovan treći, odigrao je 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio. Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini života na Prvoj hirurškoj klinici od problema sa digestivnim traktom, kremiran je, a njegova urna nalazi se u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izvori: opusteno.rs, mondo.rs, svetigora.com, zena.blic.rs 

Zoran Radmilović,jugoslovenski glumac,Radovan Treći,Bili Piton,Na današnji dan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.