Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Silvester Stalone − čovek sa pričom boljom od svakog filma

Jovan Živković 6.7.2019. Komentari

Ko bi rekao da je pre 73 godine rođen čuveni Roki (ili Rambo, ako vam je draži). Kao da smo juče uživali u njegovim silnim akcionim trilerima, gledali ga onako mladog i snažnog kako se bori u ringu i iznova se bojali hoće li pobediti na kraju. Ali život ovog slavnog holivudskog glumca, pisca, producenta i reditelja nije bio lak. Prošao je kroz sito i rešeto na svom putu. I pored toga uspeo je da postane ikona akcionih filmova druge polovine XX veka.

Foto: NME.com

Silvester Stalone rođen je 6. jula 1946. godine. Iako rat nije toliko pogodio Ameriku koliko druge zemlje, država je ipak bila ekonomski oslabljena. Kao da to nisu bili dovoljni problemi, Stalone je svoj prvi imao već na rođenju. Greškom jednog mladog pripravnika, njemu je presečen jedan nerv na licu, što je rezultiralo pomalo iskrivljenim ustima i slabije razumljivim govorom. Imao je teško odrastanje. Već od malena pokazivao je interesovanje za glumu. Studirao je dramu jedno vreme u Švajcarskoj, a studirao je i na još par koledža. Kako nijednim nije bio zadovoljan, odlučio je da se vrati u Njujork i iz prve ruke se oproba kao glumac. Par epizodnih uloga nije mu donosilo dovoljno novca, pa je bio primoran da obavlja razne druge poslove.

U jednom trenutku našao se u bezizlaznoj situaciji. O očaju, koji najbolje opisuje taj period, svedoči to da je bio primoran da proda svog psa za 25 dolara jer više nije imao novca da ga hrani, dok ga je kod kuće čekala trudna žena. A onda, nakon jednog meča Muhameda Alija, dobija ideju. Ideju za film koju je napisao za samo 20 časova. Dobio je nekoliko ponuda za njega, ali sve ih je odbio. Razlog? Želeo je glavnu ulogu za sebe. Posle nekoliko pokušaja konačno nalazi željne ponuđivače koji će otkupiti film i dati mu glavnu ulogu. Film se zvao Roki. Osvojio je oskara te godine (1976), zaradio preko 117 miliona dolara, a Stalonea vinuo u zvezde, sa kojih više nije silazio. Prva stvar koju je uradio sa novcem od uspeha koji je film zabeležio, jeste ta da otkupi svog psa, i to po ceni od 15 000 dolara.

Silvester 1

Silvester Stalone u ulozi Rokija Balboe; Foto: nerdist.com 

Nakon prvog, usledio je i drugi deo o Rokiju (1979. godine), pa treći, 1982. godine. Oba su samo učvrstila slavu koju je Stalone stekao. Iste godine kad je izašao treći film, Silvester se pojavljuje u još jednom − Rambu. Uloga Ramba stoji rame uz rame sa ulogom Rokija, kada je u pitanju prepoznavanje od strane fanova. Osamdesetih godina Stalone je važio za jednog od najpopularnijih i najplaćenijih glumaca na svetu. Devedesete godine obeležio je peti nastavak sage o Rokiju, kao i jedna od retkih komedija koju je Stalone snimio Stani, ili će moja mama pucati.

U novi milenijum ušao je šturo, bez nešto kvalitenijih filmova. Ali da se od stare slave može živeti, on je najbolji primer, s obzirom na to da smo tih godina dobili šesti nastavak priče o Rokiju i četvrti o Rambu. Ovu deceniju obeležio je serijal Plaćenici, u kojima se Stalone pojavljuje sa još nekoliko poznatih akcionih glumaca iz svog perioda, kao što su: Čak Noris, Arnold Švarceneger, Brus Vilis, Žan-Klod van Dam, Džet Li, kao i mlađa garda predvođena Džejsonom Stejtamom. Pored ovog serijala, tu su i dva filma o Adonisu Kridu, sinu Apola Krida, koga Roki uzima za štićenika.

Silvester 2

Silvester Stalone kao Rambo; Foto: pinterest.com

Život nikada nije jednostavan i ume i te kako da bude težak. I dok je nekima potrebno da preskoče jedan stepenik do vrha, drugima na putu stoji čitava planina. Ali i pored svih pukotina, odrona i ostalih prepreka, vredi nastaviti uspon. Nije vrh taj koji se pomera, već mi. Silvester Stalone je to dokazao životnom pričom komplikovanijom i boljom od bilo kog filma u kojem je igrao.

Izvori: biografija.orgmondo.rs 

Silvester Stalone,glumac,Roki Balboa,Rambo,Na današnji dan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.