Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Ernest Hemingvej − tvorac najkraće priče na svetu

Emilija Kostić 2.7.2019. Komentari

Na današnji dan, pre tačno 58 godina, preminuo je jedan od najuticajnijih pisaca 20. veka Ernest Hemingvej. Autor je romana Starac i more, za koji je dobio Nobelovu i Pulicerovu nagradu, a mnoga njegova dela danas spadaju u klasike američke književnosti.

Foto: www.medium.com

Ernest Miler Hemingvej rođen je 21. jula 1899. u Ouk Parku, američkom naselju srednje klase, kao jedno od šestoro dece Klerenca i Grejs Hol. Ime je dobio po dedi Ernestu i ujaku Mileru. Osnovnu i srednju školu završio je u svom rodnom gradu, a talenat za pisanje otkrio je pišući članke prožete humorom za srednjoškolski list Trapeze. Po završetku srednje škole 1917. godine zaposlio se kao reporter američkog lista Kansas City Star.

Pošto je nasledio avanturistički duh i nemiran temperament svog oca, nije želeo da troši vreme na univerzitetsko obrazovanje. Ta odluka razočarala je njegove roditelje, koji su smatrali da će se njihov sin, nakon završenog fakulteta, zaposliti na nekom dobro plaćenom radnom mestu. Nije bio primljen u vojsku, iako je to bila njegova velika želja. Uprkos tome, učestvovao je u Grčko-turskom, Španskom građanskom, Prvom svetskomDrugom svetskom ratu, kao ratni dopisnik i borac. Tada je prikupljao materijal za pisanje.

Ernest Hemingway Fun Facts 650x433

Ernest Hemingvej; Foto: www.chattyfeet.com

U ranom periodu svog stvaralaštva opisao je dva tipa ljudi. Prvi tip čine borci za moralne vrednosti u koje oni sami veruju, a zapravo poštuju samo lične emoiconalne potrebe. Drugi tip ljudi jesu karakteri sa primitivnim emocijama. Tada je stvorio zbirku kratkih priča pod nazivom Tri priče i deset pesama, kao i roman Prolećne bujice. Slobodno vreme provodio je u biblioteci i tada se posvećivao pisanju. Dok je boravio u Čikagu, pisao je za list Toronto Star Weekly. U tom periodu je upoznao Hadli Ričardson, sa kojom se venčao i preselio u Pariz, a 1923. godine dobili su i sina Nikanora Hemingveja.

Jedno od njegovih najpoznatijih dela Sunce se ponovo rađa objavio je 1926. godine, a nakon toga i Zbogom, oružje, Snegovi Kilimandžara, Imati i nemati i Za kim zvona zvone. Zbog afere sa Paulinom Fajfer razveo se od Hilde. Uskoro se i venčao sa Paulinom i dobio sa njom sina Patrika

ernest hemingway kissing his wife mary welsh hemingway after learning that he won the nobel prize for literature for his bk the old man and the sea at his house photo by leonard mccombethe life i

Ernest Hemingvej i Meri Veliš; Foto: www.biography.com

Dok je izveštavao o Španskom građanskom ratu, upoznao je Martu Gelhorn, koja mu je uskoro postala treća supruga. Za to vreme, prikupljao je materijal za roman Za kim zvona zvone i bio nominovan za Pulicerovu nagradu. Svoju četvrtu suprugu Meri Velš upoznao je za vreme Drugog svetskog rata.

Svoj najpoznatiji roman Starac i more objavio je 1951. godine i za njega je dobio Pulicerovu nagradu, a 1954. i Nobelovu nagradu za književnost. Zbog avionskih nesreća koje je preživeo nije bio u mogućnosti da prisustvuje ceremoniji dodele nagrade, pa je napisao govor, koji je pročitao američki ambasador u Švedskoj Džon Kabot.

16332720 web1 190409 BPD M 14149032

Ernest Hemingvej; Foto: www.peacearchnews.com

Pošto je osetio da mu zdravlje popušta i da više ne može da živi onako kako želi, 2. jula 1961. godine izvršio je samoubistvo ispred ulaznih vrata svoje kuće, pucavši sebi u glavu lovačkom puškom. O Ernestovom talentu za pisanje najbolje svedoči jedna anegdota iz njegove mladosti. Naime, kao mladi pisac u usponu, jednom prilikom se našao u društvu većeg broja pisaca, sa kojima je raspravljao o idealnom obimu dobrih priča. Tvrdio je da vredno delo može da bude napisano u samo šest reči. Izazvao ih je da mu, ukoliko uspe u tome, svako od njih da po deset dolara. Hemingvej je tada uzeo salvetu, napisao priču i pružio prisutnima. Kada je salveta obišla svakog od njih, svi su mu ćutke dali obećani novac. Ta priča glasi: Na prodaju. Cipelice za bebu. Nenošene.

Izvori: srednjeskole.edukacija.rs, biografija.org, opusteno.rs.

ernest hemingvej,Pisac,Starac i more,Za kim zvona zvone,Na današnji dan,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.