Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Mika Antić — besmrtni Plavi čuperak

Jelica Janačković 24.6.2019. Komentari

Na današnji dan 1986. godine, u Novom Sadu, preminuo je večiti dečak srpske literature, izuzetan liričar i jedan od najvećih srpskih pesnika, Miroslav Mika Antić. Jedan od najautentičnijih pesnika domaće književnosti i jedan od najvećih boema druge polovine 20. veka napisao je mnogo besmrtnih stihova, a sve što je želeo bila je jedna odlična biografija.

Foto: www.svetigora.com

Miroslav Mika Antić  rođen je u Mokrinu 1932. godine, gde je pohađao osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, studije je upisao u Beogradu, a život je proveo u Novom Sadu. Pre nego što je postao poznat, radio je u vodovodu, a zatim i u pozorištu. Osim toga, bio je mornar, bavio se slikarstvom i filmom. Bio je i urednik listova Ritam i Neven, kao i novinar Dnevnika u Beogradu i Mladog pokolenja u Novom Sadu. 

U jednom razgovoru je rekao da je čitao dela mnogih pisaca i da su mnogi od njih uticali na njega, ali da je među njima malo onih koji su mu ostali dobri i večiti prijatelji. Što se tiče dečije literature, poput Antoana de Sent Egziperija, u svojim delima pokazivao je koliko su vredne male stvari, koje odrasli, opterećeni svakodnevnim životnim aktivnostima, često ne primećuju. Moje pesme nisu pesme, nego pisma svakome od vas, govorio je deci. One nisu u ovim rečima, već u vama, a reči se upotrebljavaju samo kao ključevi za vrata iza kojih neka poezija, već doživljena, već završena, već mnogo puta rečena, čeka zatvorena da je neko oslobodi.

Arsen i Mika

Mika Antić i Arsen Dedić; Foto: www.pvportal.me 

Antić se u književnosti prvi put pojavio sa svega 16 godina, kada je u časopisu Mladost objavio pesmu Majka. Nakon toga, objavio je i prvu zbirku pesama, Ispričano za proleća, čiji je recenzent bio Oskar Davičo. Najistaknutije Antićeve pesme su: Vojvodina, Roždestvo tvoje, Plavo nebo, Psovke nežnosti, Koncert za 1001 bubanj, Mit o ptici, Izdajstvo lirike Kikinda. Za decu je napisao pesme: Plavi čuperak, Horoskop, Prva ljubav, Garavi sokakŽiveli prekosutra, Plava zvezda, Poslednja bajka, Nasmejani svet, Šašava pesma, Svašta umem i druge. Bavio se i režijom, pa je učestvovao u stvaranju filmova Doručak sa đavolom, Sveti pesak, Široko je lišće i Strašan lav. Pisao je dramska dela i jedan roto roman. Nemanja Rotar mu je posvetio knjigu Sutradan posle detinjstva. 

Ljubavni stihovi Mike Antića bili su i ostali inspiracija ljubiteljima poezije u svim republikama bivše Jugoslavije. Neke od njegovih najpoznatih ljubavnih pesama su: Pesma za nas dvoje, Besmrtna pesma, Bosonoga pesma, Usne, Mostovi.  Za ta dela dobio je brojna priznanja, kao što su dve Nevenove nagrade, Nagrada za životno delo, Goranova nagrada, Zlatna arena, Nagrada Oslobođenja Vojvodine, Orden zasluga za narod i druge. Njegove pesme prevođene su na ruski, makedonski, engleski, albanski, turski, mađarski, slovački, češki, francuski, rumunski, poljski i slovenački jezik. 

Mika 1

Mika Antić; Foto: www.prelepapoezija.com 

Miroslav Antić umro je posle duge bolesti. Uoči smrti, napisao je svoju poslednju želju na ceduljici: Kad me budu iznosili, neka pročitaju Besmrtnu pesmu, a kad me pokopaju, neka Janika Balaž ili Tugomir odsvira Piro manda korkoro. Takođe, napisao je da ne želi da mu iko drži posmrtni govor. Stihovi Besmrtne pesme ostaće upamćeni kao svedočanstvo besmrtnosti umetnika kroz njegova dela i kao univerzalni princip života jednog sanjara, boema, izvanrednog pesnika i čoveka koji je uspeo da u sebi sačuva dete.

Izvori: srna.rspublicfigure.me, poezijanoci.com, ekspres.net.

Miroslav Mika Antić,srpski pesnik,Plavi čuperak,Besmrtna pesma,Na današnji dan,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.