Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Zinedin Zidan — od velikog igrača do velikog trenera

Jovan Živković 23.6.2019. Komentari

Na današnji dan, pre tačno 47 godina, rođen je trener Real Madrida i bivši fudbaler, Zinedin Zidan. Ovaj Francuz uspeo je u nečemu u čemu mnogi nisu − da se ostvari i kao igrač i kao trener. Kao fudbaler, osvajao je prvenstva Italije i Španije, Ligu šampiona, kao i titule svetskog i evropskog prvaka sa reprezentacijom. S druge strane, kao trener, uspeo je da osvoji pehar šampiona Evrope čak tri puta. Epitet najboljeg fudbalera na svetu poneo je, takođe, tri puta, a osvojio je i Zlatnu loptu.

Foto: www.wallpaperplay.com

Zinedin Jazid Zidan rođen je 23. juna 1972. godine u Marselju. Njegovi roditelji bili su imigranti alžirskog porekla. Poznat pod nadimkom Zizu, počeo je da igra fudbal sa pet godina. Dok je za njegove prijatelje fudbal predstavljao zabavu i način da ispune slobodno vreme, za Zidana je to bio put ka izlasku iz siromaštva. Svoju fudbalsku karijeru započeo je u lokalnom klubu US Sen-Anrija, a kada je imao 14 godina primetio ga je Kanov skaut, Žan Varadu. U Kanu je proveo četiri godine i za to vreme je obezbedio ovom klubu plasman u Kup UEFA.

Nakon toga, prešao je u Bordo, gde se, takođe, zadržao četiri godine. Sa ovim klubom osvojio je Intertoto kup, ali i igrao finale Kupa UEFA. Za francusku reprezentaciju debitovao je 1994. godine. Odlične igre, tada još uvek mladog igrača, nisu ostale nezapažene. Zidan je prešao u redove italijanskog i evropskog šampiona, Juventusa. U njihovom dresu proveo je pet godina i za to vreme osvojio Interkontinentalni kup i bio prvak Italije dva puta. Međutim, ušati pehar mu je izmakao, i to dva puta. Ipak, kada je sa svojim klubom 1998. godine poražen od Reala u finalu, Zidan je proglašen za najboljeg fudbalera sveta

 

Zidan 3

Zinedin Zidan u svom prvom klubu; Foto: www.lifebogger.com

Razne vratolomije, eksplozivna brzina i projektili kojima je punio protivničke mreže učinili su da Zidan postane deo projekta Galaktikosi. Idejni tvorac tog projekta je tadašnji, a i sadašnji prvi čovek Real Madrida, Florantino Perez. Projekat je podrazumevao kupovinu tadašnjih fudbalskih zvezda kako bi se napravio tim kome nijedan drugi neće parirati. Najveća svota novca izdata je upravo za Zidana. Transferom od 76 miliona evra, najvećim u istoriji, Zidan je 2001. godine postao fudbaler Reala. Sredinu terena delio je sa Bekamom i Figoom, a svojim loptama upošljavao je Raula i Ronalda. Bio je to fudbalski dream team. Već u prvoj sezoni pokorena je Evropa. Međutim, iz malo poznatih razloga, rezultati su uskoro splasnuli. Od 2003. do 2006. godine, koliko je Zidan još proveo u Realu, nije osvojen ni jedan trofej.

Zidan 1

Zinedin Zidan dok je branio boje Bordoa; Foto: www.merengues.ru 

Svoju karijeru odlučio je da okonča u dresu reprezentacije Francuske, na svetskom prvenstvu 2006. godine, u Nemačkoj. Tada se na putu ka drugom trofeju Svetskog prvenstva za Francusku i Zidana našla Italija. Titula je izgubljena nakon izvođenja jedanaesteraca, koje Zidan nije dočekao, jer je u 110. minutu isključen pošto je glavom udario Materacija. Uprkos ovom incidentu i porazu u finalu, Zidanove sjajne partije tokom prvenstva nisu ostale nenagrađene. Titula najboljeg igrača turnira otišla je u njegove ruke.

Priliku da pokaže svoje trenerske sposobnosti dobio je 2016. godine, kada je Realovu očajnu sezonu pretvorio u šampionsku, osvojivši Ligu šampiona. Isti uspeh ponovljen je i naredne, kao i 2018. godine. Kada je pokazao svoj trenerski talenat, javila se zasićenost i Zidan je uzeo pauzu. Ipak, lopta se ponovo zakotrljala. Real je upao u veliku rezultatsku krizu, pa je Zidan opet preuzeo kormilo. Tokom predstojećeg letnjeg prelaznog roka biće izvršena potpuna rekonstrukcija tima. Zidan je već počeo sa dovođenjem pojedinih fudbalera. 

Zidan 2

Zinedin Zidan kao trener; Foto: www.football-fanz.com

Malo je onih koji rade ono što vole, a još manje onih koji vole i dobri su u tome što rade. Fudbal je prepun igračkih anonimusa, koji su kao treneri krečili njegovu istoriju. Prepun je i velikana koji su sreću potražili u trenerskim vodama, ali je nisu našli. Zidanu je fudbal sve. Oduvek je bio. Svoju inteligenciju, koja ga je još za vreme igračke karijere krasila, sjajno je iskoristio i za trenerski posao. Nije isto razmišljati na terenu i razmišljati pored njega, ali on je pokazao da to može. On to uspeva. On je Zinedin Zidan, pravi fudbalski radnik.

Izvori: opusteno.rs, lifebogger.com.

Zinedin Zidan,fudbal,Francuska,real madrid,igrač,trener,Na današnji dan,sport,fudbaler,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.