Bogoljub Mitić — legendarni Bata Đoša

Milijana Jovanović 2019.
Komentari

Na današnji dan 2017. godine umro je jedan od najvećih humorista na srpskoj glumačkoj sceni Bogoljub Mitić. Svoj legendarni nadimak Đoša dobio je po ulozi u TV seriji Porodično blago, u kojoj je i stekao najveću popularnost. Osim u glumi, oprobao se u još nekoliko poslova, pa je tako u TV seriji Agencija za SIS, pored glavne uloge Mulje, bio i saradnik na pisanju scenarija. Bio je autor scenarija za seriju Smešno ćoše kod Đoše, a svoj talenat ispoljio je i kao TV voditelj u nekoliko zabavnih emisija. Svaka njegova uloga bila je na svetskom nivou, a opet je u svakoj uspevao da zadrži prepoznatljiv lik Đoše, kojim je i osvojio srca publike.

Foto: filmonizirani.net

Bogoljub Mitić rođen je 12. januara 1968. godine u Vlasotincu, gde je bio poznat kao Boge Miza. Međutim, nakon što se proslavio u TV seriji Porodično blago, publici ostaje prepoznatljiv kao Đoša. Završio je osnovnu školu Siniša Janić, a koliko su stanovnici Vlasotinca ponosni na njega govori činjenica da je na zvaničnom sajtu škole on istaknut kao jedna od poznatih ličnosti koje su pohađale ovu ustanovu. Nakon završene srednje škole, Bogoljub nije upisao glumu, tako da se vodio kao glumac amater. Iako je nailazio na dosta osuda od strane svojih kolega, Đoša je isticao to da previše voli glumu da bi se obazirao na takve komentare.

Najzaslužniji za uspon Mitićeve karijere bio je reditelj Siniša Pavić. On ga je izabrao za ulogu Đoše u seriji Porodično blago, a uz njega bio je i njegov kolega Predrag Smiljković, sa kojim je odigrao uloge dva brata poljoprivrednika, koji dolaze iz sela Stajkovce, sa juga Srbije, u Beograd, kako bi završili određene poslove. I dok je Tika pokušavao da bude poslovan čovek, Đoša je pijanac kojeg interesuje samo Duda, žena u koju se zaljubio. Osim što su bili jedan od omiljenih televizijskih tandema, Bogoljub i Predrag družili su se i privatno, čak su se i okumili.

Đoša 2

Bogoljub Mitić i Predrag Smiljković u ulogama Đoše i Tike u seriji Porodično blago; Foto: dlmusicas.pw

Bogoljub je najveći broj pozorišnih uloga ostvario u Leskovačkom pozorištu, a istakao se i u televizijskim serijama poput Agencije za SIS (2006–2007), Crnog Gruje i kamena mudrosti (2007), Seljaka (2006–2007); kao i u filmovima: Tajna porodičnog blaga (2000), A sad adio (2000), Budi fin (2001), Seljaci (2001), Sve je za ljude (2001).

Bata Đoša se takođe oprobao i u voditeljskom poslu, pa je tako vodio muzičke emisije produkcijske kuće Grand. Bio je i učesnik treće sezone popularnog šou-programa Tvoje lice zvuči poznato, gde je bio jedan od omiljenih takmičara. Tada je pokazao odlične sposobnosti imitacije, imitirajući između ostalih i Đorđa Balaševića, Džeja, Draganu Mirković, Luisa, ali i Severinu. Odneo je pobedu u jednoj od emisija, predstavivši publici scenu iz mjuzikla Matilda, te je tako osvojio hiljadu evra, a novac donirao fondaciji Produži život, kao i deci kojoj ova fondacija pomaže. U jednom periodu se počeo baviti i politikom, ali je brzo odustao, objasnivši da su političari tu samo da obećavaju, a ništa ne ispunjavaju.

Đoša 1

Bogoljub Mitić Đoša; Foto: sinemanija.com

Svoju porodicu Mitić nije preterano izlagao javnosti, pa se o njoj i ne zna puno, sem da je vodio porodičan život sa suprugom Jelenom i dve kćeri. Jedna od retkih prilika kada su se članovi Đošine porodice pojavili u javnosti bilo je upravo snimanje šou-programa Tvoje lice zvuči poznato. A o tome da je Đoša bio dostojan svog legendarnog nadimka govori i činjenica da se u jednom intervjuu našalio kako mu je žena staromodna, jer mu ne dozvoljava da ima ljubavnicu.

I dok je sa jedne strane Bata Đoša bio upleten u pojedine afere i često u javnosti davao izjave koje su izazivale smeh ili čuđenje, sa druge strane on je vodio miran porodičan život. Tako je iznenada i mirno 22. 6. 2017. godine Bogoljub preminuo u 49-oj godini života, od posledica srčanog udara. Sahranjen je u svom rodnom Vlasotincu, a na večni počinak ispratilo ga je nekoliko hiljada ljudi. Na poslednjem putu tužna povorka obišla je i sva mesta u Vlasotincu koje je legendarni Đoša najviše voleo.

Izvori: www.filmonizirani.net, www.pulsonline.rs, www.sinemanija.com 

Ključne reči: Bogoljub Mitić , Đoša , srpski glumac , Porodično blago , Na današnji dan ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.