Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Dragulj Viktorijanskog doba — Čarls Dikens

Marija Janković 9.6.2019. Komentari

Na današnji dan 1870. godine umro je jedan od najznačajnijih romanopisaca 19. veka, Čarls Dikens. Ostao je upamćen po mnogo čemu, a najviše po svojim romanima Oliver Tvist, Božićne pesme i Stara prodavnica retkosti. 

Foto: www.counterfire.org

Čarls Dikens je rođen 7. februara 1812. godine u Landportu, kao drugo od osmoro dece Džona i Elizabet Dikens. Odrastao je uz romane Tobijasa Smoleta i Henrija Fildinga, a detinjstvo je provodio u Norfolk Stritu, Blumsberiju, Čatamu i Kentu. Iako je počeo da pohađa akademiju na severu Londona, majka mu nije odmah dozvolila da napusti fabriku u kojoj je radio sa svojih 19 godina. Taj događaj razvio je kod Dikensa mišljenje da bi očevi trebalo da vode glavnu reč u porodicama. 

Pravednički gnev prema uslovima u kojima je radnička klasa živela postala je okosnica njegovih dela. Nekoliko godina je radio u kancelariji advokata Elisa i Blekmora, kao mlađi činovnik, a kasnije je postao i novinar. Njegov dalji rođak, Tomas Čarlton, bio je izveštač na sudu i pisao za list Građanski sud, pa mu je Dikens u tome pomagao. Ova iskustva preneo je u svoje romane Nikolas Niklbi,  Dambi i sin Senovita kuća. U njima je prikazao mahinacije pravnog sistema i preneo svoje stavove o teškom teretu koji čeka siromašne ljude koji moraju da idu na sud.

Čarls Dikens 1

Čarls Dikens; Foto: www.mirror.co.uk

Tridesetih godina 19. veka upoznaje svoju prvu ljubav, Mariju Bidnel, za koju se smatra da je bila model za lik Dore u romanu David Koperfild. Marijini roditelji nisu odobrili Čarlsovo udvaranje, pa su Mariju poslali na školovanje u Pariz i tako prekinuli njihovu romansu. Nakon toga, Čarls više nije znao šta želi od svog života, osim jedne stvari – da postane slavan. Bio je energičan, duhovit i uživao je u zabavama, ali nije imao jasnu viziju svog života. Osim toga što je bio novinar i romanopisac, radio je i u Londonskom teatru.

Šest godina nakon nesrećno završene romanse oženio je Katarinu Tomson Hogart, sa kojom je imao desetoro dece. Jako je bio vezan za Katarininu sedamnaestogodišnju sestru, Mari, koja mu je zbog teške bolesti izdahnula na rukama. Dikens je Mari idealizovao do te mere da se smatra da su prema njoj stvoreni kasniji opisi likova Rouz Mejli i Florens Dambi. Deset godina kasnije, naslednica bogatstva bankarske porodice Kuts, Angela Bardet Kuts, predložila je Dikensu izgradnju prihvatilišta za prostitutke iz radničke klase. Iako je odbio, Dikens je osnovao utočište Urania Kotidž, kojim je upravljao narednih deset godina.

Čarls Dikens 2

Čarls Dikens; Foto: www.bl.uk

U to vreme, Dikensa su iz jedne bolnice zamolili da im pomogne u prikupljanju finansijskih sredstava. Dikensov prijatelj Čarls Vest, koji je bio u upravnom odboru bolnice, zamolio ga je za pomoć. Svojim javnim čitanjima Dikens je prikupio dovoljna sredstva da osigura finansijsku stabilnost bolnice na duže vreme.

Nakon odvajanja od Katarine, Dikens je započeo niz turneja kroz Englesku, Škotsku i Irsku, na kojima je čitao svoja dela, što je zaokupilo veći deo njegove energije, pa je u to vreme napisao samo dva romana: Velika očekivanja i Priča o dva grada. Njegovo poslednje čitanje na turneji bilo je u Londonu, uz prisustvo princa i princeze od Velsa, gde je odao počast svom prijatelju, ilustratoru Danielu Maklisu. Juna 1870. godine, Dikens u svom domu doživljava drugi moždani udar i time završava svoj životni put. Nije sahranjen u skromnom i strogo privatnom pogrebu u Ročertsterskoj katedrali, već u raskošnoj Vestminterskoj opatiji.

Izvori: London in the Victorian NovelDickens and Women

Čarls Dikens,Na današnji dan,ROMANOPISAC,novinar,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.