Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Frederik Šopen — vrhunski pijanista i kompozitor svih vremena

Ljubica Slavković 28.2.2019. Komentari

Na današnji dan, 1. marta 1810. godine, rođen je Frederik Fransoa Šopen, poljski kompozitor i pijanista romantizma. Ostaće upamćen kao najistaknutiji predstavnik poljske muzičke kulture i jedan od najznačajnijih pijanista i kompozitora svih vremena.

Foto: nova-akropola.com

Ako je klavir suštinski romantični instrument, to je, uglavnom, zbog doprinosa Frederika Šopena. Poljski kompozitor istraživao je suštinski poetski stil, liričnost kao prefinjenu i suptilnu, koja još nije izjednačena ni sa čim. Smatra se jednim od najboljih predstavnika muzičkog romantizma i klasične muzike. Bio je prvi zapadni kompozitor koji je u klasičnu uneo elemente slovenske muzike. Njegove mazurke i poloneze još i danas predstavljaju temelj poljske narodne klasične muzike.

Rođen je u  blizini Varšave. Njegov otac bio je Francuz, Nikolas Šopen, koji se doselio u Poljsku 1787. godine, a majka Poljakinja pod imenom Tekla Justina Kšižanovska. Njegova porodica se 1810. godine preselila u Varšavu. Šopen je, još kao mali, počeo da pokazuje svoj talenat. Kada je imao sedam godina, komponovao je dva muzička dela, a sa osam godina održao je svoje prve koncerte. U Varšavi je bio poznat kao Drugi Mocart. Šopen je, zahvaljujući svom talentu i umeću, ali i uz pomoć svog oca, kasnije i učitelja koji su radili sa njim, pokazao da može biti mnogo više od običnog muzičara, i da njegov talenat prevazilazi sve granice.

uewb 03 img0183                                                                                                                             Frederik Šopen, Foto: notablebiographies.com

Godine 1829. u Varšavi, sreo je Paganinija i nemačkog kompozitora Johana Humela. Iste godine je upoznao svoju prvu ljubav, studentkinju i pevačicu Konstancu Glatkovsku, koja ga je inspirisala. U ovo doba nastaju i oba Šopenova klavirska koncerta. Ranu mladost provodi i na putovanjima u Berlinu, Beču i Drezdenu. U Beču je održao dva klavirska koncerta, za koja je dobio i dobru i lošu kritiku. Svoj prvi klavirski koncert, Opus 21 u f-molu, izveo je prvi put u Varšavi, u novembru 1829, a drugi, Opus 21 u e-molu izveo je u martu 1830. godine u Narodnom pozorištu u Varšavi.

Iste godine počela je revolucija u Varšavi protiv ruskog okupatora. Šopen je tada bio u Beču i nakon saznanja šta se dešava u Varšavi, želeo je da se vrati svojoj domovini. Nakon odgovaranja od ove ideje, na koje su uticali njegovi prijatelji, odlazi u Pariz. Šopen se u Parizu družio sa drugim poljskim iseljenicima. Neki od njegovih prijatelja bili su muzičari, kao što su: Franc List, Hektor Berlioz, Feliks Mendelson, Robert Šuman, Vinćenco Belini i mnogi drugi. Tamo je upoznao i Žorž Sand, koja je kasnije bila njegova ljubavnica. U Parizu, Šopen je održao mnoge koncerte, neke zajedno sa drugim kompozitorima, što govori o bogatstvu pariske muzičke scene u to doba.


2017 06 sand chopin event header                                                                                                                                         Frederik Šopen i Žorž Sand, Foto: patch.com

Šopen se 1836. godine verio sa Poljakinjom Marijom Vodzinjskom, kojoj je tada bilo sedamnaest godina. U pismu jednom svom prijatelju, Žorž Sand, napisala je da li da pusti Šopena da bude sa svojom verenicom ili da prekine svoju vezu i da započne novu sa Šopenom. I nakon veridbe, Šopen je sa Žoržom proveo neko vreme u manastiru Valjdemosa. Za nju kažu da je bila najveća ljubav u Šopenovom životu.
Šopenovo zdravlje se tada pogoršalo, i da bi spasao svoj život, sa Žorž Sand i dvoje njene dece otišao je u Barselonu, a zatim i u Marsej. Zdravlje mu se tamo popravilo, mada se nikada nije sasvim oporavio.
Godine 1847. godine Šopen i Žorž Sand su se rastali, posle dužeg vremena zbog porodičnih problema. Sand ga kasnije nije posetila dok je ležao na samrti, iako je Šopen izrazio želju za tim.

Pre same smrti, Šopen je odlučio da ode na turneju u Englesku. Preminuo je ubrzo nakon povratka u Pariz, 17. oktobra 1849. godine, u okruženju prijatelja i rođene sestre. Sahranjen je u Parizu, a srce mu je preneto u crkvu Svetoga krsta, u Varšavu, u skladu sa njegovim testamentom. Sahrana je odložena skoro dve nedelje, zato što je Šopen želeo da se na sahrani peva Mocartov Rekvijem sa ženskim glasovima, a to je bilo nešto što crkva nikada pre nije dozvolila.

Izvori:  nifc.pl britannica.com

Na današnji dan,Frederik Šopen,kompozitor,pijanista,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.