Džoni Keš − čovek u crnom

Ljubica Slavković 2019.
Komentari

Na današnji dan 1932. godine rođen je jedan od najistaknutijih američkih kantautora dvadesetog veka Džoni Keš. Ostao je upamćen po svom dubokom bas-bariton glasu, prepoznatljivom zvuku svog pratećeg benda Trojka iz Tenesija, besplatnim koncertima u zatvorima i imidžu zbog kog je dobio nadimak Čovek u crnom.

Foto: catholicgentleman.net

Iako je poznat po svojoj kantri muzici, njegov rad uticao je na stvaranje žanrova kao što su rokenrol, bluz, folk i mnogi drugi. Na nastupima je pretežno pevao pesme koje su zasnovane na tamnijim temama, ponavljajući u njima svoju problematičnu prošlost, kao i osećanja vezana za nesreću i iskupljenje. Neki od njegovih poznatih dela su I Walk the Line, Ring of Fire, Man in Black, Jackson, Hey, Porter, Rock Island Line i A Boy Named Sue.

Rođen je u veoma siromašnoj porodici i bio je četvrto od sedmoro dece. Odmalena je pomagao svojoj porodici, radeći na poljima pamuka. Finansijski problemi sa kojima se suočavao još kao dete, kao i mnogo nevolja, odrazile su se na njegovu muziku i pesme. Bio je veoma blizak sa svojim starijim bratom, koji je umro 1944. godine, kada je imao samo petnaest godina. Ovaj događaj je bio samo još jedna teška muka iz detinjstva, a sve emocije je pokazivao kroz muziciranje.

JohnnyCashFolsomPrison 1100x823
Džoni Keš, nastup u zatvoru; Foto: gardenandgun.com

Uglavnom je bio inspirisan crkvenom i irskom muzikom i počeo je da piše pesme sa dvanaest godina. U to vreme je naučio da svira gitaru i dobio priliku da nastupa na lokalnoj radio-stanici. Godine 1950. on se prijavio u vazduhoplovne snage Sjedinjenih Država. Tokom svog boravka u vojsci osnovao je svoj prvi bend pod nazivom The Landsberg Barbarians i napisao je čuvenu pesmu Folsom Prison Blues.

Teško detinjstvo i mladost, kao i burne borbe sa zavisnošću učinile su da dobije naklonost grešnika u potrazi za spasenjem, ili onih koji su takođe prolazili kroz teška vremena. Smatra se jednim od najuticajnijih muzičara XX veka. Ostao je poznat po svom dubokom peskovitom glasu, besplatnim zatvorskim koncertima i zaštitnim znakom – crnom garderobom, zbog čega je i poneo svoj nadimak Čoveka u crnom. Kada su ga upitali zašto, odgovorio je: Nosio sam crno zato što mi se to sviđalo. I dalje mi se sviđa i znači mi nešto. To je i dalje simbol moje pobuneprotiv zastarelog statusa quo, protiv naših licemernih božjih kuća i protiv ljudi čiji su umovi zatvoreni za druge ideje.


BW JC001Džoni Keš;
 Foto: mouchegallery.com

Kao i u ranom detinjstvu, tako i  tokom života, sreća nije bila na strani ovog pevača, čak i kada je ljubav bila u pitanju. Ženio se dva puta. Prvi brak završio se razvodom, koji je podnela njegova supruga zbog toga što je koristio narkotike i alkohol, kao i zbog sumnje da je bio sa drugim ženama. Sa svojom prvom ženom imao je četiri ćerke, koje su nakon razvoda pripale majci. Drugi pokušaj zajedničkog života je usledio nakon upoznavanja sa Džun Karter, koja je bila pevačica. Upoznali su se na turneji. Par se venčao 1. marta 1968. u Franklinu, u Kentakiju, a tri godine kasnije dobili su sina. Nastavili su da rade, odgajaju svoje dete, stvaraju muziku i putuju zajedno trideset i pet godina, sve do njene smrti, maja 2003. Nakon smrti svoje supruge, Keš je smatrao da je njegov jedini razlog za život njegova muzika. Mada, četiri meseca kasnije, i on je preminuo.

Bio je svestan posla kojim se bavi i pokušavao je da zadrži skromnost. Zato je i njegov život bio otvorena knjiga, nije krio svoje zavisnosti i greške, nego je, baš suprotno, živeo sa njima i pokušao da ih načini iskustvom i odskočnom daskom. Jednom prilikom je izjavio: Publiku ne možeš da prevariš. Sebe ne možeš da prevariš. Ako nisi svoj na sceni, to se vidi. Njegov savet i životni moto bio je: Izgradite se na neuspehu. Iskoristite ga za napredovanje. Zatvorite vrata prošlosti. Ne pokušavajte da zaboravite greške, ali se ne zadržavajte na njima. Nemojte dopustiti da vam oduzimaju energiju ili vreme ili prostor.


A 1993985 1451999235 4749.png
Džoni Keš i Džun Karter; Foto: discogs.com

Koliko je voleo svoju ženu, pokazuje i priča, kada su ga upitali da opiše raj, on je rekao: Ovo jutro, sa njom, ispijanje kafe. Njegova karijera se razvijala, sarađivao je sa mnogim umetnicima, nagrađivan je prestižnim nagradama, ali mu je zdravlje propadalo. Vraćao se odvikavanju, imao je nekoliko operacija, na kraju mu je dijagnostikovana autonomna neuropatija i već pred sam kraj uzimao je oko 30 lekova dnevno. Preminuo je 12. septembra 2003. godine u Nešvilu.

Pored neverovatne muzike koju je za sobom ostavio, pamtiće se i po čuvenim citatima poput: Ponekad sam dvoje ljudi. Džoni je dobar. Keš izaziva sve nevolje. U sukobu su. Kao i Uspeh je briga za svaku prokletu stvar na svetu, osim novca.

Izvori: www.allmusic.com, www.kultivisise.rs

Ključne reči: Čovek u crnom , Džoni Keš , muzika , kantautor , Na današnji dan ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.