Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Danilo Kiš — veliki poznavalac ljudske duše

Jelica Janačković 22.2.2019. Komentari

Na današnji dan 1935. godine u Subotici rođen je Danilo Kiš, srpski književnik, dopisni član SANU, romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac. Bio je i prevodilac sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika i jedan od najvažnijih pisaca u istoriji srpske književnosti. Kiš je počeo kao pesnik, a potom se okrenuo, pre svega, pisanju proze kojom je u drugoj polovini XX veka izveo poetički preokret u srpskoj književnosti.

Foto: opusteno.rs

Danilo Kiš rođen je u Subotici 22. februara 1935. godine, kao drugo dete Eduarda Kiša, jevrejskog železničkog inspektora i Milice Dragićević, Crnogorke iz Cetinja. Prezime njegovog oca je, u momentu kada se rodio, bilo Kon, ali je otac mađarizovao svoje prezime u Kiš. Do 1942. godine živeo je sa roditeljima u Novom Sadu, gde je pohađao prvi razred osnovne škole, a zatim je prešao u Mađarsku, u očev rodni kraj, gde je završio osnovnu školu i dva razreda gimnazije. Nakon odvođenja njegovog oca u Aušvic 1944. godine, sa ostatkom porodice je repatriran u Cetinje posredstvom Crvenog krsta, gde je živeo do kraja svog školovanja. Na Filozofski fakultet u Beogradu Kiš se upisao 1954. godine, a u septembru 1958. godine je, kao prvi student, diplomirao na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti.

Prvi objavljeni tekst Danila Kiša je pesma Oproštaj s majkom 1953. godine, a njegove prve knjige – kratki romani Mansarda i Psalam 44 – objavljene su u istim koricama, kao zajedničko izdanje, 1962. godine. Značajan je Kišov Porodični ciklus, koji se sastoji od romana Bašta, PepeoRani jadi i PeščanikOva trilogija prati sudbinu jevrejske porodice Sam kroz živote više generacija. Autobiografska nit upletena je kroz sva tri romana, a melanholija i jad obojili su Porodični ciklus. Za roman Peščanik Kiš dobija NIN-ovu nagradu.

Danilo 5

Danilo Kiš sa porodicom; Foto: montenegrina.net

Svoju najslavniju knjigu, zbirku kratkih priča, Grobnica za Borisa Davidoviča, Kiš objavjuje 1976. Ova knjiga izazvala je svojevremenu buru na književnoj sceni i kao posledica te polemike nastaje esej Čas anatomije. Naime, Kiš je u delu Grobnica za Borisa Davidoviča spajao dokumentarno, imaginarno i literarno, kao što i sam kaže, tamo gde nestane činjenica, nastupa mašta

Svakim svojim delom proširivao je književni kontekst u kojem stvara. U njegovoj prozi često su prisutni dvosmislenost, dvostruko značenje, a u zbirkama eseja Po-etika, kasnije i drugom delu Po-etike, Kiš je vešto upleo dokumentarno štivo i citate. Značajna su i njegova dela Život, literatura i Skladište, koji su objavljeni posthumno. 

Danilo 3

Danilo dok stvara delo; Foto: zurnalist.rs

Svoj talenat izrazio je i kroz drameElektraNoć i maglaPapagajDrveni sanduk Tomasa VulfaMehanički lavovi. Knjiga izabranih pesama i prevoda Danila Kiša sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika Pesme i prepevi objavljena je posthumno 1992. godine, kao i priče Enciklopedija mrtvih Lauta i ožiljci i knjiga razgovora Gorki talog iskustva. Dela Danila Kiša prevedena su na sve veće svetske jezike.

Kiš je bio u braku sa velikom intelektualkom koju je upoznao tokom studija, Mirjanom Miočinović, od 1962. do 1981. godine, a nakon razvoda živeo je sa Paskal Delpeš sve do svoje smrti. Živeo je boemskim životom. Nastojao je da uvek bude svoj, ne težeći ideologijama. Neretko ga je proganjao osećaj krivice da ne piše dovoljno, iako su kolege bile drugačijeg mišljenja. Za okolinu i kolege uvek je zadržavao crtu tajanstvenosti, neobičnost i enigmatičnost. Milan Kundera je jednom prilikom napisao za Kiša da je nevidljiv i velik pisac.

Danilo 4

Danilo sa suprugom Mirjanom Miočinović; Foto: lupiga.com

Često je bio sa gitarom u ruci. Dominirao u društvu; voleo je vino i cigare. Bio je glasan i slatkorečiv, ali je često obolevao, pa mu je odstranjeno jedno plućno krilo. Kiš je uvek ostajao dosledan sebi, nije temeljio prijateljstva na koristoljublju, niti se samosažaljevao i nije bio sklon bilo kakvom kompromisu. Bio je antikomunista i antinacionalista, što je doprinelo još većem uspehu na zapadu. 

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su: NIN-ova nagrada za roman godine, Goranova nagrada za knjigu godine, Književna nagrada Železare Sisak za najbolju esejističku knjigu godine, Veliki Zlatni orao grada Nice za ukupan književni rad, Orden Viteza umetnosti i književnosti, Andrićeva nagrada, Nagrada Skender Kulenović, Sedmojulska nagrada, Preis des Literaturmagazins 1988, Premio letterario Tevere, Nagrada AVNOJ-a, Nagrada Bruno Šulc.

Danilo Kis 1935 1989

Danilo Kiš; Foto: riznicasrpska.net

Godine 1983. nastaju romani Enciklopedija mrtvih i Homo poeticus. Tih godina, Kiš živi u Francuskoj gde boluje, kako sam kaže, od nostalgije.  Preveo je čitav niz dela, pisao je dramske tekstove i tekstove za televizijske drame. Umro je 15. oktobra 1989. u Parizu, gde se jedno vreme i lečio. Sahranjen je u Beogradu u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Kiš i književnica Susan Sontag su bili bliski prijatelji. Nakon njegove smrti, Sontag je uredila i objavila Homo Poeticus, kompilaciju njegovih eseja i intervjua.

Izvori: www.arhipelag.com, www.biografija.org, www.kultivisise.rs, www.opusteno.rs 

 

Danilo Kiš,Pisac,prevodilac,esejista,Na današnji dan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.