Mića Orlović − legenda jugoslovenske i srpske televizije

Jelica Janačković 2019.
Komentari

Na današnji dan 2013. godine preminuo je srpski televizijski voditelj, novinar i urednik TV Beograd Mića Orlović. Ostao je upamćen kao prvi voditelj Dnevnika i kao jedno od najpoznatijih lica sa malih ekrana, za koje su znali i oni koji nisu imali priliku da ga gledaju kao odrasli. Njegova karijera ušla je u istoriju jugoslovenske i srpske televizije.

Foto: printscreen/youtube.com

Svojim markantnim izgledom, specifičnim načinom vođenja emisija i kvizova svojevremeno je izgradio status rado viđenog voditelja na tada novom mediju − televiziji. Bilo ga je svuda, u novinarstvu, filmskoj i strip umetnosti, sportu nekadašnje Jugoslavije. Pisao je za različite studentske novine, vodio TV i radio dnevnike, jutarnje programe. Profesionalno se bavio košarkom i stonim tenisom, a okušao se i kao glumac, i to u 17 domaćih i inostranih filmova. Svoje penzionerske dane je provodio uz dobru pustolovinu, istorijsku knjigu ili kompjuter.

Mića Orlović je rođen 28. maja 1934. godine u Valjevu u porodici Sekule i Stane Orlović. Porodica Orlović vodi poreklo iz sela Gornji Strmac u opštini Zubin Potok. Odrastao je u Prištini i Valjevu zajedno sa mlađim bratom Draganom, koji se kasnije takođe bavio novinarstvom i jedno vreme bio urednik dnevnog lista Politika Ekspres. Kao dete je bio znatiželjan i nemiran, imao je različita interesovanja, bavio se sportom sa bratom, išao u muzičku školu kada je bio u mogućnosti, zbog stalnih očevih poslovnih selidbi.

Mića 5

Mića Orlović tokom intervjua; Foto: limundo.com

Završio je Valjevsku gimnaziju, nakon toga Filološki fakultet u Beogradu. Tokom studija je radio kao sportski novinar. Bio je standardni reprezentativac studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije koju je tih godina oformio i sa uspehom vodio Ranko Žeravica. Na programu Radio Beograda prvi put se oglasio 15. oktobra 1957. godine kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd – Napredak Kruševac. Dva puta se ženio, a iz prvog braka ima jednu ćerku.

Drugi svetski rat zatekao ga je u Sarajevu, odakle je njegova porodica proterana. Okupaciju je proveo u Velikom Gradištu i, posle završetka Drugog svetskog rata, ponovo se vratio u Valjevo. U tom gradu se bavio sportom: stonim tenisom, atletikom i košarkom, u kojoj je postigao popriličan uspeh, jer je igrao i u klubu Metalac. Smatrao je da bi postao sportista da nije ušao u medijske vode.

Mića 4

Mića sa koleginicom uređuje vesti; Foto: flickr.com

Njegovi medijski počeci bili su tokom odsluženja vojnog roka u Bileći, gde je radio na razglasu u kasarni, što danas zvuči čudno kao početak medijske karijere. Mića Orlović je nastavio da radi na razglasu i kada je došao na studije u Beograd. Razglasna stanica je obaveštavala 6.000 ljudi, među kojima najviše studente, a Mića se javljao tri puta dnevno.

Nakon što je prošao audiciju, počeo je da radi kao spiker u Radio Beogradu. Čitanje jutarnjih vesti zahtevalo je rano ustajanje i ta navika ostala mu je do kraja života. Iz Radio Beograda je bio poslat na televizuju, koja se tada osnivala. Bio je prvi spiker u Dnevniku, ali nikada nije tome pridavao toliki značaj kao što su to činili drugi. Dugogodišnji novinar, urednik i voditelj RTS-a, Mića Orlović ušao je u istoriju kao voditelj prvog Dnevnika informativno-političkog programa TV Beograd, emitovanog 28. avgusta 1958. godine. O tom iskustvu svojevremeno je izjavio da je, iako mlad, već imao bogato radijsko iskustvo, pa nije imao tremu.

Mića 2

Mića Orlović; Foto: mubi.com

Bio sam klinac, ali klinac sa već bogatim radijskim iskustvom, pa nisam imao tremu. Sam sebi sam objasnio da je kamera stakleni prozor kroz koji ću da gledam tražeći pogledom moje kamermane. Bio je to dobar potez, jer sam se tako opustio i imao utisak da se zaista obraćam svojim gledaocima. Prenos je završen bez ijedne greške, izjavio je Orlović, koji je ostvario tokom dugogodišnje karijere više od 170 reportaža, kao i 300 intervjua, više od 200 TV reportaža, 80 radio emisija, 1.300 TV emisija

Bio sam predan tom poslu. I ne može se reći ni za mene ni moje generacije da smo uludo trošili vreme. Bili smo profesionalci. Mnogo se čitalo. To je bila moda. Sva sreća da je tako bilo. Tako da je to bila kreativna, ozbiljna, profesionalna mladost, izjavio je Mića.

Mića 3

Mića Orlović; Foto: srbija-forum.com

Početkom maja 1958. godine Mića Orlović je u toku gostovanja velikana pozorišne scene iz Beograda Marije Crnobori i Ljubiše Jovanovića u Zagrebu učestvovao u realizaciji prvog televizijskog prikaza u okviru razmene TV novinara Beograda i Zagreba.

Profesionalni novinar je bio od 1956. godine, a urednik od 1967. godine. Učestvovao je u realizaciji dva kviza − Ginis i Istorija srpskog naroda. Kršan i markantan, važio je za jugoslovenskog Džona Vejna. Glumio je u 17 domaćih i stranih filmova. Umro je u Beogradu u sredu, 13. februara 2013. godine u staračkom domu, a poslednje reči su mu bile: E, sad je dosta, nakon čega se okrenuo i zaspao.

Izvori: www.seecult.org, www.poznati.info, www.vreme.com, www.porekloorlovica.blogspot.com

 

Ključne reči: Mića Orlović , voditelj , TV Beograd , Radio Beograd , Na današnji dan ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.