Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Boris Trivan − novinar velikog srca

Aleksa Anđelić 16.1.2020. Komentari

Mir Božji, Trivan se rodi. Srećan vam Boris. Danas bi se ovako oglasio na društvenim mrežama. Možda bi i pevao Danas nam je Trivandan, Trivandan. Na današnji dan, 1979. godine, rođen je Boris Trivan, arheolog, novinar i kolumnista. Boris je bio i jedan od osnivača i direktor Instituta za digitalne komunikacije, ali i glavni i odgovorni urednik portala Noizz. Verovatno će ga mnogi pamtiti kao Pokojnu Milevu.

Foto: instagram.com/boristrivan

Boris je rođen u Zrenjaninu. Studirao je arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Pored arheologije, njegova velika ljubav su bili mediji i društvene mreže. Veliku popularnost i veliki uticaj stekao je jedinstvenim stilom i duhovitošću. Pionir je komuniciranja i marketinga na društvenim mrežama. Bavio se i humanitarnim radom, pomagao je ljudima i borio se za pravdu. Posebno se zalagao za donošenje Aleksinog zakona.

Proveo je 20 godina kao arheolog, uglavnom radeći u Egiptu. Specijalizovao se za egipatsku keramiku nove kraljevine. Prvi terenski rad u Egiptu imao je u Bereniku 2003. godine. Godinu dana kasnije radio je na iskopavanjima u Amarni. Interesovao se za keramiku, ali i sarađivao 2007. sa Pamelom Rouz na knjizi Osamnaesti korpus lončarstva dinastije iz Amarne. Bio je prvi Srbin koji je sa 18 godina otišao na iskopavanja u Egipat.

btt

Boris Trivan; Foto: www.instagram.com/boristrivan

Predavao je i na Institutu za digitalne komunikacije, čiji je bio i osnivač, ali i direktor. Bio je jedan od tri trenera digitalnog marketinga u Srbiji, sertifikovan od strane Digital marketing instituta u Irskoj. Napisao je više stotina kolumni i tekstova za brojne domaće medije. Pisao je za sve glavne medijske kuće: Ringer axel springer, Adria media group, Color press group, Europa digital. U Naučnom centru u Petnici bio je predavač, mentor i istraživač. Prvi čovek Noizz-a postao je dolaskom ovog portala u Srbiju, 2016. godine.

Osnovao je i Centar za obrazovanje odraslih Educa humana. Centar je radio na kreativnom planu i marketinškoj strategiji za niz projekata koji se odnose na zaštitu životne sredine, nekonvencionalno i doživotno obrazovanje. Sve projekte radili su u saradnji sa Vladinim institucijama.

0

Boris Trivan; Foto: www.linkedin.com

Na Fejsbuku je oživeo lik Pokojne Mileve, a zatim se sa njom preselio i na Tviter i u tradicionalne medije. Od lika Mileve strepele su mnoge javne ličnosti. Preko duhovitih i inteligentnih tvitova o poznatima i nepoznatima, Pokojna Mileva zasmejavala je sve i upirala prstom u ono što ne valja. Formirao je zajednicu od preko 600 hiljada pratilaca i ljudi koji su podržavali njegov rad. Bio je veoma posvećen i svom ljubimcu Radivoju.

Iznenada je preminuo 25. oktobra 2018. godine u Berlinu, na Noizz konferenciji, gde je bio jedan od glavnih govornika, jedan sekund pošto je nasmejao publiku, sa mikrofonom u ruci. Kao razlog smrti navodi se srčani udar. Ova vest šokirala je javnost u Srbiji, a mnogi su mislili i nadali se da je ovo još jedna od njegovih šala. Ali ovo nikoga nije nasmejalo...

btr

Boris sa Radivojem; Foto: www.instagram.com/boristrivan

Komemoracija Borisu Trivanu održana je 1. novembra u Dorćol platz-u. Od Borisa su se oprostile brojne kolege i prijatelji, među kojima su bili Tatjana Vojtehovski, Bojana Rajić, Predrad Azdejković, Nenad Radujević, Ana Bekuta i drugi. Tokom govora, koji su održali njegovi prijatelji i kolege iz Noizz-a, smenjivale su se fotografije nasmejanog Borisa okruženog prijateljima, u izlascima, u redakciji, na putovanjima... Nakon govora prikazan je i oproštajni video njegovih kolega, a na kraju videa bila je poruka koju je jednom poslao redakciji: Eto tako. Budite dobri, niko nije umro. Mama vas i dalje voli i sve će biti onako kako treba da bude. <3 B. Sahranjen je 7. novembra u rodnom Zrenjaninu. Po sopstvenoj želji je kremiran.

U njegovu čast 17. decembra u Dorćol Platz-u održan je Noizz fashion award. Ovaj događaj, pored plasiranja odevnih kombinacija najboljih mladih dizajnera iz regiona, poslao je i važne društveno angažovane poruke, sledeći Trivanovu viziju, koja je bila da se moda ne svodi samo na krpice već da društvo treba da pokreće diskusiju i da menja svet u kome živimo. Boris je svojom energijom, talentom, posvećenošću, strašću i profesionalizmom ostavio neizbrisiv trag u srpskom novinarstvu.

Biće vam žao što niste imali hrabrosti da živite kako ste hteli.

Izvori: linkedin.com, boristrivan-condolences.com, noizz.rs, amarnaproject.com

Boris Trivan,Biografija,Na današnji dan,novinar,noizz,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.