Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Toše Proeski − balkanski anđeo

Aleksa Anđelić 16.10.2017. Komentari

Na današnji dan, 2007. godine, u ranim jutarnjim satima u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj poginuo je Todor Proeski, jedan od najpopularnijih makedonskih pop pevača. Toše će ostati upamćen kao veliki humanitarac, ali i kao skroman mladić čije će romantične balade zauvek oduzimati dah i otkucaje srca obožavatelja širom bivše Jugoslavije.

www.whosdatewho.com

Toše je rođen 25. januara 1981. godine u Prilepu. Odrastao je u skromnoj porodici u Kruševu, gde je i završio Osnovnu školu Nikola Karev. Talenat za pevanje nasledio je od majke Dominike i oca Nikole, a upravo su oni prepoznali njegov dar i podržali ga da nastavi obrazovanje. Pohađao je muzičku školu i skopsku Muzičku akademiju u Bitolju. Studirao je solo pevanje i bio jedan od najboljih studenata u generaciji. Svirao je klavir, klarinet, saksofon, bubnjeve, a najviše je voleo gitaru. Usavršavao se u Njujorku.

Prvi nastup imao je sa deset godina na priredbi na kojoj je pevao Ave Mariju, a drugi godinu dana kasnije na dečjem festivalu Zlatno Slavejče, gde je izveo pesmu Jas i mojot dedo na cincarskom jeziku, jednom od najstarijih neolatinskih jezika. Pojavio se i u holivudskom filmu Mirotvorac 1996. godine, u kome glavne uloge tumače Džordž Kluni i Nikol Kidman. Muzičku karijeru započeo je 1997. pobedom na Melfestu sa numerom Yesterday grupe Bitls i učešćem na Makfestu pevajući Pušti me. Sledeće godine takmičio se i na makedonskom izboru za Evroviziju sa pesmom Ostani do kraja. Prvi album pod nazivom Nekade vo nokta snimio je godinu dana kasnije. Iste godine održao je i prvi solistički koncert. Drugi put na izboru makedonske pesme za Evroviziju nastupio je 2000. godine i pored velikog broja glasova publike zauzeo je treće mesto.

tv21 tv

Toše na koncertu u Beogradskoj areni 2007. godine; Foto: www.tv21.tv

Na Sunčanim skalama 2000. u Herceg Novom osvojio je drugo mesto sa pesmom Tajno moja. Pobedio je na međunarodnom muzičkom festivalu Slavjanski bazar koji je bio održan u Belorusiji. Iste godine objavljuje i drugi album Sinot Božji. Oskar popularnosti dobija za pevača godine. Treći album Ako me pogledaš u oči objavio je 2002. na srpskom i makedonskom jeziku. Na Beoviziji 2003. sa pesmom Čija si osvojio je prvo mesto, a naredne godine predstavljao je Makedoniju na Evroviziji sa pesmom Life i zauzeo četrnaesto mesto. Četvrti album Dan za nas objavio je 2004, a ubrzo je usledio i album Pratim te. Sarađivao je sa Leontinom Vukomanović, Gocom Tržan, Antonijom Šolom, Željkom Joksimovićem, Borom Đorđevićem i drugima.

Proglašen je i za regionalnog ambasadora dobre volje UNICEF-a, zbog čega je snimio spot za singl Za ovaj svet, koja je postala i UNICEF-ova himna. U Hrvatskoj je bio proglašen za najboljeg hrvatskog pevača, ali je i jedini strani pevač koji je dobio nagradu Hrvatskog radijskog festivala. Pojavio se i u hrvatskoj seriji Zabranjena ljubav. Poslednji album Božilak objavio je 2007. godine, a sadržao je tri prepevane numere. U februaru iste godine održao je koncert u Sava  centru, a poslednji koncert imao je 5. oktobra na trgu u Skoplju. Sav prihod od koncerata donirao je za obnavljanje škola u Makedoniji. U rodnom Kruševu renovirao je manastir Svetog Preobraženja. Održavao je brojne koncerte čiji je prihod davao u humanitarne svrhe. Dobitnik je nagrade Majka Tereza.

tosefanradio forums fm

Toše Proeski; Foto: www.tosefanradio.forums.fm

Prilikom nesreće na putu Zagreb−Lipovac u automobilu pored Tošeta bili su vozač Georgije Georgijevski i menadžerka Ljiljana Petrović. Pretpostavlja se da je zbog velike brzine automobil udario u kamion. Tošetova smrt doživljena je kao nacionalna tragedija u Makedoniji, Srbiji i drugim balkanskim zemljama. Makedonska vlada prekinula je zasedanje i proglasila Dan žalosti. Svi klubovi, radio i televizijske stanice emitovali su samo Tošetove pesme. Na trgu u Skoplju, gde je i održao poslednji koncert, okupljali su se fanovi i palili sveće i postavljali cveće za tragično preminulim idolom. Sahranjen je uz državne počasti u rodnom Kruševu.

Nakon Tošetove smrti njegovi roditelji osnovali su fond Toše Proeski i tako nastavili da pomažu ljudima. Kolekcija njegovih najvećih hitova objavljena je 2008, iste godine na Beoviziji je dobio nagradu za životno delo. Narednih godina objavljeni su i albumi sa njegovim pesmama na engleskom, kao i dokumentarni film koji prati pevačev život od leta 2006. do proleća 2007. godine. Tošetove kolege i poštovaoci 2012. otpevali su Tošetov hit Igra bez granica, a takođe i održali koncert u beogradskoj Areni pod nazivom 21 Tošetova pesma za jedan život.

Izvori: biografija.org, opusteno.rs

Na današnji dan,kultura,toše proeski,Pevač,Biografija,Pop muzika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.