Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Alfred Nobel – darodavac za čovečanstvo

Sonja Stefanović 21.10.2018. Komentari

Na današnji dan 1833. godine u Stokholmu rođen je švedski hemičar, inženjer i industrijalac Alfred Bernard Nobel, javnosti poznat po tome što je pronašao dinamit. Registrovao je 355 patenata, a pronalaskom dinamita stekao je ogromno bogatstvo i slavu.

Foto: www.navidiku.rs

Rođen je u porodici gde je prvo njegov otac pokušao sa novim izumima, najpre šperpločom, za koji se malo zna, ali nije imao novca da svoje ideje ostvari. Alfred se uskoro sa svojom porodicom preselio u Rusiju gde je zajedno sa svojom braćom imao najbolje učitelje, iako se finansijski još nisu uspeli oporaviti. Pričao je četiri jezika pored svog maternjeg i bio je veliki pobornik prirodnih nauka. Nikad se nije ženio, iako se pričalo da je imao dve velike ljubavi, Bertu Kinski i Sofiju Hes, koja ga je ostavila zbog mladog austrijskog činovnika. 

Nobel je 1865. počeo proizvoditi gliceril-trinitrat, odnosno nitroglicerin, koji je bio nebezbedan za rukovanje i često je dolazilo do nesrećnih slučajeva – jednom prilikom je njegova fabrika odletela u vazduh. Njegovi pokušaji da pronađe bezbedan način za čuvanje i prenošenje nitroglicerina za rezultat imali su pronalazak dinamita i eksplozivnih štapina. Naime, Nobel je otkrio da je eksploziv bezbedan ako ga apsorbuje kiselgur (infuzorna zemlja) i tu mešavinu prodavao je u šipkama premazanim voskom, kao dinamit, koji je patentirao 1867. godine. Nobel je 14. jula iste godine prvi put javno demonstrirao dinamit, u kamenolomu pored engleskog grada Redhila. Nastavio je sa razvijanjem još moćnijih eksploziva i pravljenjem i usavršavanjem detonatora za eksplozive koji se ne aktiviraju jednostavnim paljenjem, na primer šibicom.

Nobel 1

Nobelova nagrada; Foto: www.chemistryworld.com

Alfred Nobel je tokom svojih godina rada na izumu nailazio na izjave koje su poprilično smetale njemu i na neki način pokušavale narušiti njegov ugled u svetu nauke. Tako se tvrdilo da je do ovog eksploziva slučajno došao, što je on izričito poricao, tvrdeći kako je do te ideje došao studijskim razmišljanjem. Kako je šokirao na pozitivan način za vreme svog života, tako je nastavio sa iznenađenjima kad se utvrdilo da je iz testamenta isključio svoju rodbinu i svoje bogatstvo od 31,5 miliona švedskih kruna ostavio čovečanstvu. Testament je napisao na najobičnijem komadiću papira, i to čak poderanom, na kojem je pisalo ono što nas se skoro svih ticalo: Nagrade se treba deliti isključivo za zasluge bez ikakvih obzira na nacionalost!

Nobelova nagradu godišnje dodeljuju četiri institucije (tri švedske i jedna norveška) iz fonda koji je osnovan po testamentu Alfreda Nobela. Testamentom je tačno određeno da se nagrada dodeljuje onima koji su u protekloj godini dali najveći doprinos sveopštem dobru čovečanstva. Od 1901. godine, svakog 10. decembra (na dan Nobelove smrti), dodeljuje se nagrada. Švedska centralna banka je 1968. ustanovila i šestu nagradu, za ekonomiju, koja se od 1969. dodeljuje zajedno sa ostalim nagradama. Pet nagrada dodeljuje Kraljevska švedska akademija u Stokholmu, a nagradu za mir Nobelov komitet u Oslu. Razlog što Norveška dodeljuje jednu nagradu jeste taj što su u vreme Nobelove smrti Norveška i Švedska bile u personalnoj uniji, poznatoj kao švedsko-norveška unija.

Dinamit

Nobelov pronalazak dinamit; Foto: www.pinimg.com

Nobelova nagrada je prvi put dodeljena 10. decembra 1901. godine, a prvi dobitnik bio je nemački fizičar Vilhelm Rendgen, za otkriće iks zraka. Njegova ljubavnica baronica Kinski predložila je Nobelovoj institucijii da utemelji nagradu za mir. Poneki trač vezuje se uz život Alfreda Nobela. Tvrdi se kako nikad nije uvedena kategorija Nobela za matematiku zbog žene koju je Nobel navodno voleo, a bila je ljubavnica švedskog matematičara, što nikad nije dokazano. Jedan hemijski element, otkriven 1957. godine, po njemu je nazvan nobelijum, kome je redni broj 102 u periodnom sistemu elemenata. Alfred Nobel je umro 10. decembra 1896. godine u Sanremu u Italiji.

Izvoriwww.navidiku.rs, biografija.net, www.opsteobrazovanje.in.rs

Alfred Nobel,Na današnji dan,kultura,Nobelova nagrada,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.