Riki Levi – prva sefardska balerina

Aleksa Anđelić 2017.
Komentari

Na današnji dan 1968. godine u Njojorku preminula je Rifka Riki Levi. Riki će ostati upamćena kao prva profesionalna balerina iz Sarajeva, ali i kao prva sefardska balerina i primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu.

www.youtube.com

Rođena je 12. avgusta 1907. godine u siromašnoj porodici Sefarda u Sarajevu, kao šesto od sedmoro dece Jude Leona i Estere Levi. Još od malih nogu Rifka je pokazivala svoj talenat za ples. Zajedno uz pratnju sestre Klare na gitari 1919. godine Riki je izvela kraći komad svoje najstarije sestre Laure pod nazivom Spremanje za pehas. Tom prilikom primećena je od strane članova kulturnog jevrejskog društva Benevolencija, pa postaje njihov član i nastupa na priredbama i proslavama. Ubrzo, zahvaljujući Rikičinom trudu i talentu Benevolencija je šalje u baletsku školu u Zagrebu na usavršavanje. Prvi nastup u Sarajevu kao članica društva imala je 1920. godine. Školovanje je nastavila kod Karla Rejmonda u Beču, gde je provela tri godine.

Nakon povratka sa usavršavanja Riki dobija agažman u Narodnom pozorištu u Beogradu. U periodu od 1923. do 1927. bila je igračica baleta u pozorištu, a od sezone 1926/7. postaje solo balerina. Važila je za najtalentovaniju za stilizovanu grotesku, ali i za balerinu sa najboljim proporcijama. Narodno pozoriše je 1932. godine šalje u Pariz na usavršavanje. Tamo je uzimala časove klasičnog ruskog baleta profesora Nikolaja Legata, nekadašnjeg prvaka ruskog carskog baleta, i gospođe Nižinski. Zajedno sa članovima Narodnog pozorišta nastupala je u Francuskoj, Grčkoj, Austriji, Čehoslovačkoj, Nemačkoj i Španiji. Na vrhuncu karijere bila je od 1931. do 1934, i tada je važila za miljenicu beogradske baletske publike. Riki je tokom godina karijere odigrala veliki broj karakternih i solo minijatura, među kojima su: Sladoled u Labudovom jezeru, Kanarinka i Bela mačka u Začaranoj lepotici, Ljubimče dvora i Arapka u Rajmondi, Beba u Vili lutaka, Pajac i Strelica u Kopeliji, Mor u Don Kihotu i druge.

mps beograd instagram

Riki u Začaranoj lepotici; Foto: www.instagram.com/mps_beograd

U trenutku kada je bila na vrhuncu slave i kada je trebalo da potpiše ugovor sa Sadlers Velsom, prilikom izvođenja Labudovog jezera 1935. godine, skočila je na sceni, pala je, nastavila da igra i ponovo pala, a zatim se i onesvestila. Kada je došla svesti prvo što je rekla bilo je: Kada opet izlazim na scenu? Zbog bolova prvo odlazi beogradskom ortopedu koji joj je rekao da joj je kost polomljena i da će morati da nosi gips. Ležala je nedelju dana i vratila se igranju, ali nakon nekoliko proba vratili su se bolovi. Pretposlednji put se pojavila u Kopeliji, a poslednji put u Karmen. Potom odlazi u Milano gde joj je doktor rekao da je to od tuberkuloze kostiju i da joj nema pomoći. Pošto bolovi nisu prestajali odlazi u Zagreb kod doktora Baruha, čuvenog sefardskog ortopeda. Nakon više nedeljnih analiza dr Baruh rekao joj je da je kuk polomljen i da je njena baletska karijera završena.

Po povratku u Beograd Riki odlazi u Narodno pozorište, gde je primila još jedan težak udarac kada je saznala da više nije na platnom spisku. Pošto nije mogla da plaća kiriju bez novca odlazi u Sarajevo gde je pokušala da ostvari dogovor sa društvom Cvijeta Zuzorić da radi kao baletni pedagog i upravnica, ali ideja nije realizovana. Ubrzo se ponovo vraća u Beograd i uz pomoć sestre Nine, koja je držala salon šešira u Sarajevu, otvara u Knez Mihajlovoj ulici modističku radnju pod nazivom La Parisien. Njeno ime je tada ponovo postalo popularno među beogradskim damama.

Riki youtube

Riki Levi u jednoj od svojih uloga; Foto: www.youtube.com

Rano ujutru šestog aprila 1941. Nemci su bombadovali Beograd, a Riki uspeva da pobegne iz prestonice izbegavši jedan od tri napada. Ubrzo Nemci su raspisali proglas da sve izbeglice moraju da se vrate ili će im biti oduzeta sva imovina, pa je Riki morala da napusti Sarajevo i vrati se u Beograd. Kada se vratila registrovala se i dobila žutu zvezdu. Nakon toga izdat je još jedan proglas da se svi Jevreji moraju pojaviti na Sajmištu. Na nagovor sestre odustaje od ideje da ode u logor. Zahvaljujući prijateljima krila se u selu Grbavče kod Ljiga pod imenom Milica Marušić. Nakon rata ponovo se vraća u Narodno pozorište, ali ovoga puta kao kostimograf. Umrla je i sahranjena je u Njujorku, u koji je 1957. otišla zbog operacije kuka.

U rodnom Sarajevu, sem baleta posvećenog njoj, ništa ne podseća na prvu profesionalnu sarajevsku balerinu. Ipak njen rad otvorio je mogućnost da Sarajevo dobije baletsku školu i baletsku scenu. U režiji Vlada Poznanovića, balet pod nazivom Miris kiše na Balkanu – balet o Riki premijerno je izveden u Sarajevu 1992, a u Beogradu iste godine na BEMUS-u. U ulozi Riki tada se pojavila balerina Tatjana Kladničkina. Njen život prikazan je u romanima njene sestričine Gordane Kuić Miris kiše na Balkanu i Cvat lipe na Balkanu, ali i u istoimenim televizijskim serijama, kroz lik Riki Salom.

Izvori: gordanakuic.com, savezjos.org

Ključne reči: Riki Levi , Balerina , Na današnji dan , kultura , Biografija , Gordana Kuić ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.