Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Edgar Alan Po – mračna inspiracija daje najsvetlija dela

Sonja Stefanović 7.10.2018. Komentari

Na današnji dan 1849. godine preminuo je Edgar Alan Po, američki književnik, pesnik, urednik literarnih magazina i jedan od najznačajnijih predstavnika romantizma. Za života bio je gotovo nepoznat, a postao je jedan od najuticajnijih američkih pesnika kada su vrednost njegovog dela otkrili francuski pesnici Bodler, Malarme i Valeri. Njegove kratke pripovetke smatraju se pretečom detektivskog romana.

Foto: www.najlepšapoezija.com
 

Njegovi otac i majka, glumci Dejvid Po mlađi i Elizabeta Hopkins Po, preminuli su u roku od dve godine nakon njegovog rođenja 19. januara 1809. godine. Nakon toga Po je odveden u Ričmond, gde je živeo kod Džona Alana, pa onda poslat u Englesku gde je od 1815. do 1820. pohađao Manor School u Svindon Njuingtonu. Nikad legalno usvojen, prezime Alan uzeo je kao srednje ime. Porodica Po je, inače, poreklom iz Škotske, gde je rođen i Edgarov otac. Godine 1826. Po odlazi na studije na virdžinijski univerzitet, ali je izbačen zbog kockarskih dugova, što ga dovodi u svađu s Džonom Alanom koji ga se tada odrekao kao sina. Godine 1827. pridružio se vojsci, lagavši o svom imenu i starosti; 1830. stiže do Vest Pointa, ali je izbačen godinu kasnije zbog neizvršavanja dužnosti.

O sledećem periodu Poovog života malo se zna, osim da je 1833. živeo s očevom sestrom u Baltimoru. Nakon što je kratkom pričom Poruka u Boci osvojio 50 dolara, započinje karijeru pisca: u časopisima Sadern literari mesindžer (u Ričmondu, gde je stvarao od 1835. do 1837), te filadelfijskim Bartonz džentlmenz magazin Grejemz magazin (1839–1843) izlaze neka od njegovih najpoznatijih dela. Godine 1835. Po se ženi trinaestogodišnjom rođakinjom Virdžinijom Klem, koja će kasnije od posledica tuberkuloze postati invalid, te na kraju i preminuti, što se smatra uzrokom Poovog neobuzdanog alkoholizma. Slavna pesma Anabel Li iz 1849. godine posvećena je upravo Virdžiniji.

Po i Linkoln

Edgar Alan Po i Abraham Linkoln; Foto: imgur.com

Njegova prva zbirka, Priče iz Groteske i Arabeske, pojavila se 1840. godine, a sadrži jedno od njegovih najpoznatijih dela, Pad kuće Ašerovih. U ranim četrdesetim godinama 19. veka izlazi i Školjkareva prva knjiga, njegovo najprodavanije djelo. Mračna poema o izgubljenoj ljubavi, Gavran, donela je Pou svetsku slavu kad je izdana 1845, a Ubistva u ulici Morg i Ukradeno pismo, takođe iz tog perioda, smatraju se Poovim najpoznatijim kriminalističkim romanima. Takođe, bio je aktivan književni novinarŠarl Bodler o Poovom radu je jednom prilikom rekao:

Nijedan čovek nije čarobnije pisao o izuzecima u ljudskom životu i u prirodi; … o besmislenom koje se uvlači u razum i upravlja sa njim s užasnom logikom; o histeriji što nasilno prisvaja mesto volje, o protivrečnosti što se javlja između živaca i duha, i o čoveku razdešenom do te mere da bol izražava smehom.

43248244 167440467493296 1924439197385490432 n

Edgar Alan Po; Foto: www.entrenomadas.files.wordpress.com

Godine 1848, depresivan i u očaju, Po pokušava samoubistvo. Nakon toga je nakon zabave na putu novoj verenici nestao na tri dana. Pojavio se u vrlo čudnom stanju u Baltimoru, gde je i na kraju preminuo 7. oktobra 1849.

Izvori: www.nezavisne.com, biography.comopusteno.rsprelepapoezija.com

Edgar Alan Po,Na današnji dan,romantizam,američki pesnik,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.