Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Rihard Štraus – najomiljeniji kompozitor hornista

Sonja Stefanović 8.9.2018. Komentari

Na današnji dan 1949. godine, preminuo je nemački kompozitor, dirigent i romantičar Rihard Georg Štraus (Richard Strauss). Bio je direktor Bečke opere, istaknuti autor brojnih opera.

https://d2ae1n566nbglo.cloudfront.net/wp-content/uploads/2017/10/23172850/Richard-Strauss.jpg

Rihardu Štrausu je otac, koji je bio hornista, od malena omogućio da se muzički obrazuje. Od pete godine održavani su mu časovi klavira, a od sedme i časovi violine. Njegova dva koncerta za hornu nezaobilazna su u svakom repertoaru za ovaj instrument, a neki neverovatno teški i herojski solo delovi za hornu iz njegovih orkestarskih kompozicija, zaslužna su što je Rihard Štraus postao najomiljeniji kompozitor hornista celog sveta. Otac mu je takođe sarađivao sa Rihardom Vagnerom, ali nije mogao da prikrije netrpeljivost prema ovom velikom kompozitoru.

Njegovo školovanje bilo je pod strogim očevim nadzorom i uglavnom ograničeno na dela klasičnih kompozitora: Hajdna, Mocarta i Betovena. Tek u šesnaestoj godini je Rihard uspeo da se, uprkos očevom negodovanju, dočepa partiture Vagnerovog Tristana, koji mu je istinski otvorio uši za snagu muzike. Zanimljivo je, dakle, da je Štraus tako brzo uspeo da se otrese od oca nasleđene mržnje prema Vagneru. Kao nagrada za maturiranje gimnazije, Franc Štraus je veoma nerado poveo Riharda sa sobom u Bajrojt na izvođenje Parsifala; tu je on prvi i poslednji put u svome životu sreo maestra Vagnera, ali se jednostavno nije usudio, zbog oca, da se s njim upozna - za ovo će žaliti do kraja svojih dana.

RICARD

Foto: www.franceinter.fr

Štraus je čvrsto verovao da, posle Vagnera, nije više moguće praviti muziku na stari, uobičajeni način. “Od sada,” pisao je “neće više biti besciljnog pravljenja fraza… i više neće biti simfonija”. Koncertirao je po mnogim Evropskim muzičkim prestonicama, a i u SAD. Vrhunci njegove dirigentske umetnosti, vezuju se za Minhensku Operu, Berlinsku Dvorsku Operu i Bečku Državnu Operu. U Berlinu je od 1908. godine bio generalni muzički direktor, a od 1917. do 1920. godine, predavao je kompoziciju na Visokoj muzičkoj školi. Bio je u nezgodnom položaju u doba nacizma.

Često se polemiše o njegovom stavu o Trećem rajhu. Neki smatraju da je u potpunosti bio uz Hitlera, dok se drugi ne slažu sa ovim stavom. Štraus jednostavno nije video razlog zbog kog bi morao da se opredeli na čijoj će biti strani. Za njega su postojali samo talentovani ljudi, i oni koji to nisu. 1933. godine postao je predsednik Komore za muziku Rajha. Ovo nije mnogo doprinelo njegovom ugledu. Jedno od njegovih značajnijih dela u tom periodu bila je himna za Olimpijske igre u Berlinu, koju je napisao 1936. godine.Godine 1935. trebalo je da bude premijera dela Ćutljiva žena, ali su nacističke vlasti zahtevale da izbaci sa spiska ime autora Cvajga koji je bio Jevrejin. Štraus je to odbio , zbog čega je premijera propala.Štraus je ipak napisao himnu za Olimpijske igre, koje su 1936. godine održane u Berlinu.

richard strauss

Foto: thelistenersclub.com

Njegov rad obuhvata dva velika perioda, jedan-kada je bio posvećen simfonijskoj poemi Don Žuan, Smrt i preobraženje, Magbet, Veseli doživljaji Tila Ojlenšpigla, Tako je govorio Zaratustra- korišćena u filmu Odiseja 2001, Don Kihot , i drugi-operi Guntram, Požar, Saloma, Elektra, Kavaljer s ružom. Nagrade za njegovo stvaralaštvo su: Zlatna medalja britanskog Kraljevskog filharmonijskog društva, Francuska legija časti, titula počasnog profesora univerziteta Hajdelberg i Oksford. Poslednje godine života proveo je povučeno u svojoj vili u Garmišu, gde je umro u dubokoj starosti, u 85. godini.

Snimljen je dokumentarni film Tomasa fon Štajnakera, koji otkriva istinu o ženama u Štrausovom životu. U središtu je njegov odnos sa Paulinom, sa kojom je bio u braku čak 55 godina, sve do svoje smrti. O Štrausovom životu priča njegov poslednji živi unuk. 

Izvori: znanje.org, vesti-online.comnavidiku.rsunilib.rs.

 

Na današnji dan,kompozitor,kultura,Rihard Štraus,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.