Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Nikola Kojo - od muzičara do glumca

Aleksandra Đokić 5.9.2018. Komentari

Na današnji dan 1967. godine u Beogradu rođen je Nikola Kojo. Jedan je od najtalentovanijih glumaca, reditelja, producenata i voditeljima na našim prostorima.  

Foto: https://www.imdb.com

Porodica Kojo poreklom je iz Hercegovine, a Nikola je ime dobio po pradedi koji je bio protojerej u Mostaru. Kao dete je svirao violinu i bio je član hora  Radio- televizije Beograd. Jednog dana je slučajno otišao na čas glume koji mu se dopao, pa se učlanio u dečju dramsku grupu koju je prvo vodio Bata Miladinović, a kasnije Mika Aleksić. Do sedamnaeste godine želeo je da postane muzičar, dok je glumu doživljavao kao usputni hobi. Fakultet dramskih umetnosti upisao je iz trećeg pokušaja.

Prvu ulogu ostvario je sa samo jedanaest godina u filmu Rad na određeno vreme i sarađivao sa velikanima kao što su Milena Dravić i Ljubiša Samardžić. Uloga malog Ivana prati ga kroz nastavak ovog ostvarenja za koje dobija prvu glumačku nagradu na Filmskom festivalu u Nišu. Prvu ozbiljnu popularnost donosi mu uloga Miše u filmskom serijalu Žikina dinastija, režisera Zorana Čalića. Zapažene uloge ostvario je u kultnim serijama Sivi dom i Zaboravljeni. Ređale su se uloge u filmovima Igumanski marš, Početni udarac, Tesna koža 4, Policajac sa Petlovog brda, Lepa sela lepo gore, Rane, Nebeska udica, Mi nismo anđeli i brojne druge. Kao srpski vlastelin Crni Đorđe, specifičnim humorom veoma brzo osvaja publiku u seriji Crni Gruja.

12002124 1688532634700294 3837947812220372402 n

Foto: https://www.facebook.com/NikolaKojoBg/

Kojo je nastupao u Ateljeu 212, Zvezdari teatru i SKC-u. Igrao je u mnogim predstavama, a na sceni Pozorišta na Terazijama je učestvovao u mjuziklu Mala noćna muzika. Bio je prvi glumac koji je dobio napismeno otkaz u Ateljeu 212. Osim male plate, razlog zbog kog se povukao iz pozorišta je stres.

Ostvario se i kao režiser, najpre je režirao reklamu za Jat Airways u kojoj su se pojavile brojne poznate ličnosti među kojima su Ana Ivanović, Jelena Janković, Vlade Divac, Vesna Trivalić, Zdravko Čolić. Takođe je bio režiser serija Nadrealna televizija, Mamurluci, kao i filma Stado u kome je i glumio. Sa Draganom Bjelogrlićem i Srđanom Dragojevićem je bio suvlasnik producentske kuće Kobra, a posle nekoliko godina je osnovao svoju producentsku kuću K12.

Krajem 2013. godine je počela da se emituje emisija Šou svih vremena, koju je Nikola vodio sa Mašom Pavlović.Gosti su bili podeljeni u dva tima koja su se takmičila u kvizu znanja. Glumac je izjavio da je cilj ovog programa da se vrate prave vrednosti i da se primitivizmu i agresiji stane na put. 2015. godine bio je voditelj televizijske emisije Ko je kod Koja. Bio je to serijal od dvanaest epizoda, a gostovali su poznati glumci, pevači, sportisti. Sadržao je kvalitetan program koji je bio namenjen celoj porodici.

Izvori: www.vesti-online.com, www.opušteno.rs

NIKOLA KOJO,glumac,Na današnji dan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.