Danilo Bata Stojković – glumac veći od dela

Aleksandra Đokić 2018.
Komentari

Na današnji dan 1934. godine rođen je velikan srpskog glumišta Danilo Bata Stojković. Bio je jedan od najpoznatijih srpskih pozorišnih, televizijskih i filmskih glumaca.

www.sportskirodjendan.rs

Danilo Bata Stojković je rođen 11. avgusta 1934. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Josipa Kulundžića. Pozorišnu karijeru počeo je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1959. godine. Tri godine kasnije postao je stalni član ansambla Ateljea 212, a posebno je ostao upamćen po ulogama u Zvezdara teatru, gde je i odigrao svoju poslednju predstavu.

Filmom Izdajnik iz 1964. godine započeo je filmsku karijeru, da bi potom usledio niz nezaboravnih uloga, kao što su one u filmovima Čuvar plaže u zimskom periodu, Poseban tretman, Idemo dalje, Kako sam sistematski uništen od idiota, Varljivo leto '68, a najzapaženiju ulogu imao je u ostvarenjima Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug i Balkanski špijun. Proslavio se i brojnim ulogama na televiziji, među kojima se ističu likovi Dušana Bubleja u seriji Diplomci Sretena u Grlom u jagode.

Bata i Bora 1

Danilo Bata Stojković sa Borom Todorovićem u filmu Maratonci trče počasni krug; Foto: www.imdb.com

Dobitnik je mnoštva nagrada, među kojima su Oktobarska nagrada Beograda, Sterijina nagrada, Zlatna arena u Puli, Srebrna arena, nagrada na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, Statueta Joakim Vujić, nagrada na pozorišnom festivalu u Kvebeku, Nagrada Pavle Vujisić, Dobričin prsten za životno delo. Na Međunarodni dan pozorišta 27. marta 2002. trebalo je da primi Zlatnog ćurana, ali mu je ona dodeljena posthumno.

Iako teško bolestan i posle mnogobrojnih operacija, Bata je nastavljao da glumi. Tako je 13. februara 2002. godine odigrao svog poslednjeg Profesionalca u Zvezdara teatru. Jedva je izdržao, mada on nije želeo da se bilo šta od njegovih problema primeti na sceni, dva dana kasnije ponovo je primljen u bolnicu, gde je nakon mesec dana preminuo i kremiran je na Novom Groblju u Beogradu.

Bata 1

Bata Stojković u ulozi Ilije Čvorovića u filmu Balkanski špijun; Foto: www.sinemanija.com

Letnja pozornica u Vrnjačkoj Banji, na kojoj se održava Festival filmskog scenarija, od 2010. godine nosi ime Danilo Bata Stojković, a na njoj je otkrivena spomen-ploča ovom glumcu. Iste godine, u Vrnjačkoj Banji, koju je glumac rado posećivao i mnogo voleo, počeli su da se održavaju Dani Danila Bate Stojkovića, koji počinju 11. avgusta, na dan njegovog rođenja.

Izvoriwikipedia.org, srpskilegat.rs

Ključne reči: DANILO BATA STOJKOVIĆ , srpski glumac , KO TO TAMO PEVA , MARATONCI TRČE POČASNI KRUG , Na današnji dan ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.