Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Seka Sablić: Žao mi je što je drama prognana sa naše scene

Danilo Milenković 23.8.2015. Komentari

Zlatni jubilarni 50. festival glumačkih ostvarenja Filmski susreti otvoren je sinoć na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. Nakon grupe Konstantin, koja je otpevala pesmu Pod sjajem zvezda, a zatim i himnu Bože pravde, predstavljena je tročlana komisija koja će odlučivati ko će poneti jednu od osam nagrada. Ove godine članove žirija čine Branislav Zremski, Dragan Mićanović i predsednica žirija Vesna Čipčić. Usledio je tradicionalni čin u kojem je Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, predao ključ grada predsednici žirija, a zatim i spektakularan vatromet. Prve festivalske večeri prisutni su mogli da pogledaju flimove Bićemo prvaci svetai Mali Budo.

Foto: Marija Velaja

Nagradu Pavle Vuisić, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije za izuzetan doprinos umetnosti glume i za životno delo, ove godine dodeljena je Jelisaveti Seki Sablić. Sa njom smo razgoravarali o ovom glumačkom priznanju, pozorištu danas, glumačkim prednostima i manama.

Dobili ste nagradu koja nosi ime velikana našeg glumišta, koliko Vam ona znači?

Jelisaveta: Puno mi znači. Zato što to sada predstavlja nešto zaokruženo u mojoj karijeri. Jako je dirljivo, jer kad se okrenem iza sebe, mogu da vidim šta sam sve uradila. Mislim da značim za nagradu koliko i ona znači za mene.

Vi ste kao mladi imali priliku da sarađujete sa Pavlom Vuisićem. Kakvi su Vaši utisci o njemu kao glumcu, a kakvi kao o čoveku?

Jelisaveta: Znate šta, najvažnije je kakav je kao glumac − onda vidite i kakav je čovek. Svi smo ga voleli i uvek je bio autoritet. Bio je divan glumac. Svima je bila čast i svi smo voleli da glumimo sa njim. Pavle i ja smo igrali u filmuLeptirov oblak, i tu smo glumilii muža i ženu. Bilo je to prelepo i divno iskustvo, veoma lako smo sarađivali.

S obzirom na Vašu bogatu karijeru, možete li nam reći koje su prednosti, a koje mane glumačke profesije?Jelisaveta: Šta da Vam kažem, sve je prednost glume. Tako je i u životu. Ako voliš neki posao, onda je sve prednost. Ako ga ne voliš, onda je to kazna.Na početku karijere ste u pozorištu popularnost stekli igrajući dramske uloge. Međutim, kako vreme prolazi, igranjem komičnih likova Vaša popularnost još više raste. Koliko je teže igrati dramu, a koliko komediju?

Jelisaveta: Moram reći da je teže, ali i mnogo lepše igrati dramu. Skoro bih rekla u ime svih glumaca da svi više vole dramu i ozbiljnost. Žao mi je što je drama prognana sa naše scene.

Mnogi Vas doživljavaju kao predstavnicu komedije. Recite nam onda, zašto smo prestali da se smejemo?

Jelisaveta: Ma nismo prestali. Svuda je humor, čak ga ima i suviše. Ljudi bi trebalo da se vrate drami, malo lepoti, malo plemenitosti, malo dirljvim ulogama, a humora, pravo da Vam kažem, ima koliko hoćete.

Kako Vam izgleda situacija u kojoj se srpsko pozorište nalazi danas?

Jelisaveta: Posmatrajući svoj život bilo je i gore i dole. Bilo je i mnogo gorih situacija. Pozorište je živelo i živeće uvek. Pozorište nikada neće nestati. Nikada. Može da dođe hiljadu televizija, ekrana, tehnologije i čuda sa Marsa − pozorište ostaje živo.

Ove večeri publika će moći da pogleda filmove Panama i Nebo iznad nas. Uskoro će na našem sajtu biti objavljen intervju sa Petrom Strugarom, koji je izabran za glumca prve festivalske večeri.

filmski susreti,jelisaveta seka sablic,intervju,nagrada pavle vuisic,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.